Bravčové rezne zdražejú

Enormné suchá a výpadok úrody zvýšili ceny krmív. Odrazia sa aj v zdražení bravčového mäsa.

Oproti vlaňajšku stúpla cena bravčového o desatinu, ešte pôjde hore.

BRATISLAVA. Za bravčové mäso a výrobky z neho si v najbližších mesiacoch priplatíme. Do konca roka by mohli podľa odhadov zdražieť o desatinu.

Spracovatelia hovoria, že mäso, ktoré nakupujú, za posledný mesiac zdraželo o desať až devätnásť percent.

Ceny bravčových polovíc na spracovanie stúpli podľa riaditeľa Mäsokombinátu NORD Svit vo Svite Ľubomíra Kozubíka za štyri týždne asi o 30 centov na kilogram. Dnes stoja niečo vyše dvoch eurá na kilogram.

„Pripravili sme úpravu cien výsekového bravčového mäsa a mäsových výrobkov,“ povedal Kozubík. Dodal, že zvýšenie cien bude podľa obsahu mäsa od päť do osemnásť percent.

Rokovania už rozbehli

Mäsokombinát už podľa Kozubíka požiadal reťazce o zvýšenie cien. Na odpoveď majú 30 až 60 dní.

Čas využijú na hľadanie lacnejších výrobkov. „Zvýšenie cien vstupov spôsobí pokles objemu slovenských výrobkov na pultoch zahraničných reťazcov a zníženie kvality týchto výrobkov,“ dodal Kozubík.

Povedal, že obchodníci tlačia na úpravu receptúr, zloženia a technológie tak, aby si udržali marže.

O vyšších cenách bravčového mäsa začína rokovať aj firma Berto z Vysokej pri Morave. „Vzhľadom na náš záujem zachovať úžitkovú hodnotu produktov, očakávame dohodu s obchodnými partnermi,“ povedal marketingový manažér Braňo Netri.

Rokovať s partnermi chce aj firma Tauris. Potvrdil to jej generálny riaditeľ Ľubomír Golis. Zdražovanie potvrdil aj prevádzkový riaditeľ Mecom Group František Leňo.

Reťazce zatiaľ držia ceny

Zvýšenie cien bravčového mäsa zatiaľ spotrebitelia nepocítili. „Napriek situácii na trhu Tesco ceny bravčového mäsa pre zákazníkov nezvýšilo,“ povedala hovorkyňa reťazca Zuzana Lošáková.

Dokedy to tak ostane, nepovedala. O cenách podľa nej rokuje reťazec s dodávateľmi neustále. Tvrdí však, že veľká konkurencia v maloobchode neumožní premietnuť všetky náklady do spotrebiteľských cien.

O cenách bravčového rokuje aj reťazec Lidl. Priznal to jeho hovorca Tomáš Bezák.

„Sieť COOP Jednota Slovenko v súčasnosti neregistruje od dodávateľov mäsa a mäsových výrobkov požiadavku na úpravu cien,“ povedal vrchný riaditeľ sekcie obchodu Ján Bilinský.

Zdražovania sa nebojí Peter Seidner z reťazca Moja Samoška. „Zameriavame sa na kvalitu a tam cena nie je rozhodujúca,“ povedal.

Reťazec rozbieha projekt, ktorý má na tri mesiace garantovať ceny mäsa. O cenách podľa neho rozhoduje trh: „Ak ten pôjde hore, tak sa prispôsobíme,“ dodal Seidner.

Ceny rastú všade

Za rekordne drahým mäsom sú tohtoročné enormné suchá a výpadok úrody. Tie zdvihli ceny krmív.

Výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai však za zvýšením cien vidí aj pokles produkcie bravčového mäsa u nás a drahé pohonné látky.

Ceny bravčového mäsa išli v Únii medziročne hore v priemere o 14,6 percenta, v Nemecku až 16 percent. Na Slovensku poskočili oproti vlaňajšku o 10,5 percenta, vraví analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Ak nenastane prudký prepad cien krmív, tak by domácnosti mohli do konca roka zaznamenať rast cien bravčového mäsa o päť až desať percent,“ odhaduje.

Postupné zdraženie očakáva aj prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. „K nárastu dôjde, no bude to menej ako najodvážnejšie odhady,“ povedal.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  9. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  10. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  1. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  2. Detské zúbky sú veda
  3. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Rastie nám pokrivená generácia?
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  8. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 676
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 838
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 315
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 994
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 005
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 364
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 304
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 109
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 054
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 635

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Nečakané zrušenie nájmu hlavnej stanice v Bratislave je správne

Nájomné sa počíta v stovkách tisíc eur, developer bol preto povinný odkryť vlastnícku štruktúru. Neurobil to.

Tesco bojuje proti plytvaniu s jedlom, do roku 2030 zníži potravinový odpad o polovicu

Vo Veľkej Británii Tesco zverejňuje údaje o potravinovom odpade každé štyri roky, najnovšie ich bude zverejňovať aj na Slovensku či v Česku.

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.