Trenčín 12. júna (TASR) - Štátny zdravotný ústav (ŠZÚ) v Trenčíne má k dispozícii iba sedem ľudí, ktorí zabezpečujú stiahnutie českých výrobkov z hovädzieho mäsa z predajní a skladov. S pracovníkmi Regionálnej veterinárnej správy v Trenčíne by mali skontrolovať asi 2 000 prevádzok v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava a Bánovce nad Bebravou.
V týchto dňoch sa hygienici podľa slov vedúcej odboru výživy ŠZÚ Ľudmily Bučkovej zameriavajú na kontrolu veľkoobchodných skladov a distribútorov. Tí by mali na základe nariadenia hygienikov stiahnuť určené výrobky z hovädzieho mäsa od svojich odberateľov. Kontroly v obchodnej sieti bude trenčiansky ŠZÚ vykonávať až v druhej etape. Podľa riaditeľa Vojtecha Žitňana to pre nedostatok personálu nebude možné skôr ako o dva týždne.
Nariadenie hlavného hygienika o pozastavení predaja a distribúcie sa týka českých výrobkov, ktoré obsahujú hovädzie vnútornosti, mozog, miechu a želatínu. Podľa Ľ. Bučkovej pri kontrolách zatiaľ našli nátierky z hovädzích vnútorností, výrobky z hovädzieho mäsa a vnútorností, ale aj veľa druhov cukroviniek obsahujúcich želatínu. Ako ďalej povedala, od riaditeľa závodu Nestle v Prievidzi dostali vyhlásenie, že na výrobu dehydrovaných polievok a bujónov používa firma slovenské suroviny.
Krajskí hygienici majú do piatku informovať o plnení nariadenia hlavného hygienika. "Nie je pravda, že sa robí zbytočný rozruch, opatrenia sú opodstatnené," tvrdí V. Žitňan.
* rt zll