Stanovisko Františka Deja k úlohám a pôsobeniu EIB v tendri na Most Košická

Bratislava 21. augusta (TASR) - V plnom znení uvádzame stanovisko člena komisie na výber zhotoviteľa Mosta Košická a zároveň námestníka primátora Bratislavy pre dopravu a dopravné služby Františka Deja k úlohám a pôsobeniu Európskej investičnej banky (EIB) v procese tendra:

Od samotného začiatku výberového konania na zhotoviteľa Mosta Košická sa v masmédiách objavujú príspevky, v ktorých sa "informuje" verejnosť o zisteniach, týkajúcich sa výberového procesu. Neustále sa pri tom odvoláva na zdroj blízky a. s. Metro. Okrem etiky člena komisie, z ktorej každý podpísal záväzok mlčanlivosti, je tu aj čl. 20.1. pokynov pre uchádzačov, ktorý explicitne zakazuje členom komisie podávať informácie o priebehu výberového konania. Z charakteru týchto príspevkov je podľa môjho názoru celkom zjavná ich neobjektívnosť.

Nemienim polemizovať o vyjadreniach na adresu ktoréhokoľvek z uchádzačov, ale ako člen komisie a zodpovedný predstaviteľ mesta pre dopravu sa musím vyjadriť k invektívam, ktoré sa objavujú voči EIB, ktorá sa za istých podmienok zaviazala poskytnúť výhodný úver na výstavbu Mosta Košická.

Principiálnou podmienkou EIB je, aby výberové konanie prebehlo v plnom súlade s podmienkami, ktoré zabezpečila a. s. Metro, a to zdôrazňujem, a banka ich schválila. Nič viac a nič menej. Aby EIB mala istotu, že vlastný zámer postaviť piaty most cez Dunaj v Bratislave spĺňa ekonomické kritériá financovateľa, preskúmala celý projekt ešte pred podpisom úverovej zmluvy. Následne Metro, a. s. ako investor stavby po dohode s EIB vypísalo medzinárodný tender na výber konzultačnej firmy, ktorej úlohou bolo poskytovať investorovi všestranné odborné služby vrátane kontroly projektov, tendrovej dokumentácie, monitorovania a poradenstva pri vyhodnocovaní tendra a odbornej pomoci počas realizácie prác na stavbe. Súčasne však je konzultant zaviazaný banke podávať písomné správy a svoje stanoviská k dianiu, ktoré súvisia s plnením jeho úlohy.

Po vyhodnotení uchádzačov Metro vybralo firmu Maunsell v konzorciu s firmou Pontex z ČR. Pri dobrej vôli si možno overiť, že ide o jednu z najväčších a najrenomovanejších projektovo-konzultačných firiem na svete.

Ako člen komisie na výber zhotoviteľa Mosta Košická môžem s čistým svedomím prehlásiť, že ani konzultanti, ani žiadna osoba z EIB nevyvíjala nátlak na komisiu pre vyhodnotenie tendra ani inak nekonala v takom zmysle. Bolo úlohou konzultanta dať odborné stanoviská k tým technickým aspektom ponúk uchádzačov, ktoré boli predmetom hodnotenia v zmysle príslušných kritérií. To aj urobil, podľa môjho presvedčenia profesionálne a nezávisle, bez náznakov favorizovania ktoréhokoľvek návrhu. Nakoľko a v akej miere členovia komisie rešpektovali názory konzultantov ako technických poradcov komisie, je vecou každého jej člena. Ak však podľa názoru konzultantov komisia postupovala v rozpore so súťažnými pravidlami, bolo ich povinnosťou na to komisiu upozorniť, čo aj urobili. Niekedy aj s upozornením, že banka pravdepodobne takýto postup neodsúhlasí. Aj sa tak stalo.

Ďalej musím zdôrazniť k prideľovaniu bodov za tzv. nekvalifikovateľné kritériá, že ani konzultant, ani banka do tejto sféry svedomia hodnotiteľov nevstupovali, ani sa k tomu nevyjadrovali. Postupy komisie banka neodobrila vždy a výlučne pre nesúlad s procedurálnymi a právnymi aspektmi súťažných podmienok, pretože ich považuje za záväzné pre všetky zainteresované strany vrátane členov komisie. Je iná vec, že tieto mohli byť chápané komisiou v rozpore s predstavou banky.

Na svojom zasadnutí dňa 12.8.2002 komisia odstránila poslednú výhradu banky k procesnej čistote tendra, a preto s nádejou dúfam, že banka proces výberu uchádzačov schváli. Zdôrazňujem - nie firmu, ale proces výberu. Takto som osobne po celý čas vnímal pozíciu EIB a aj rolu konzultantskej firmy.

Toto stanovisko považujem za potrebné zverejniť preto, aby sa šírením jednostranných a nepravdivých tvrdení o činnosti EIB v tomto procese nevyrábali ďalšie škody na obraze krajiny i mesta, ktoré sa uchádzajú a aj v budúcnosti budú uchádzať o jej spoluúčasť na financovaní ďalších projektov v SR.

Žiada sa mi tiež pripomenúť, že EIB bola zriadená tzv. Rímskou zmluvou v r. 1958 členmi Európskeho spoločenstva ako banka na financovanie rozvojových projektov členských štátov, neskôr s rozšírenou pôsobnosťou o. i. aj na kandidátske krajiny ako aj ďalšie časti sveta. Ide o inštitúciu s obrovskými skúsenosťami a vplyvom a mimochodom aj najangažovanejšiu rozvojovú banku pre infraštrukturálne projekty na Slovensku. EIB už financovala a v súčasnej dobe financuje desiatky projektov na území Slovenska. Doteraz neboli žiadne vážnejšie problémy so schvaľovaním tendrov, ani počas realizácie projektov s ich financovaním. Ak teraz banka dala najavo svoje výhrady, nepochybne mala na to právo, a svoje výhrady písomne slušnou formou zdôvodnila. Napriek tomu sa však do médií prostredníctvom "zdroja blízkeho Metru, a. s." permanentne dostávajú hrubo skresľujúce informácie.

Dúfam, že toto moje osobné stanovisko bude primeranou protiváhou dezinformáciám.

* we nel

1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 629
  2. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 7 965
  3. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 951
  4. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 855
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 633
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 380
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 103
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 086
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 040
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 049

DOMOV

Žena, ktorá močila na Korán, ohrozila bezpečnosť Slovenska

Na videu obvinenej Sheily Sz., kde vyzývala na boj proti moslimom, viala v pozadí slovenská zástava.

EKONOMIKA

Predražené predsedníctvo a kauzu Evka prešetrí NAKA

Na polícii bola vypovedať aj Zuzana Hlávková.

Chcete hypotéku? Banky zlacňujú, ale pomýliť sa dá ľahko (prehľad)

Ešte pred začatím jari, kedy sa predáva najviac hypoték, spustili banky akciové úroky.

Cena benzínu stále rastie, motoristi tankujú najdrahšie za rok a pol

Priemerná cena litra benzínu na čerpacích staniciach je 1,31 eura. Takáto cena bola naposledy v auguste 2015.

Érsek nemá pochybnosti o transparentnosti a kvalite obchvatu Bratislavy

Reagovalo tak na vyjadrenia predstaviteľov Európskej investičnej banky, ktorá obchvat Bratislavy podporila sumou 427 miliónov eur.

Španielsko do roku 2050 vypadne zo skupiny najväčších svetových ekonomík

Vyššie pozície medzitým zaujmú mnohé z dnešných transformujúcich sa ekonomík.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop