Stanovisko Františka Deja k úlohám a pôsobeniu EIB v tendri na Most Košická

Bratislava 21. augusta (TASR) - V plnom znení uvádzame stanovisko člena komisie na výber zhotoviteľa Mosta Košická a zároveň námestníka primátora Bratislavy pre dopravu a dopravné služby Františka Deja k úlohám a pôsobeniu Európskej investičnej banky (EIB) v procese tendra:

Od samotného začiatku výberového konania na zhotoviteľa Mosta Košická sa v masmédiách objavujú príspevky, v ktorých sa "informuje" verejnosť o zisteniach, týkajúcich sa výberového procesu. Neustále sa pri tom odvoláva na zdroj blízky a. s. Metro. Okrem etiky člena komisie, z ktorej každý podpísal záväzok mlčanlivosti, je tu aj čl. 20.1. pokynov pre uchádzačov, ktorý explicitne zakazuje členom komisie podávať informácie o priebehu výberového konania. Z charakteru týchto príspevkov je podľa môjho názoru celkom zjavná ich neobjektívnosť.

Nemienim polemizovať o vyjadreniach na adresu ktoréhokoľvek z uchádzačov, ale ako člen komisie a zodpovedný predstaviteľ mesta pre dopravu sa musím vyjadriť k invektívam, ktoré sa objavujú voči EIB, ktorá sa za istých podmienok zaviazala poskytnúť výhodný úver na výstavbu Mosta Košická.

Principiálnou podmienkou EIB je, aby výberové konanie prebehlo v plnom súlade s podmienkami, ktoré zabezpečila a. s. Metro, a to zdôrazňujem, a banka ich schválila. Nič viac a nič menej. Aby EIB mala istotu, že vlastný zámer postaviť piaty most cez Dunaj v Bratislave spĺňa ekonomické kritériá financovateľa, preskúmala celý projekt ešte pred podpisom úverovej zmluvy. Následne Metro, a. s. ako investor stavby po dohode s EIB vypísalo medzinárodný tender na výber konzultačnej firmy, ktorej úlohou bolo poskytovať investorovi všestranné odborné služby vrátane kontroly projektov, tendrovej dokumentácie, monitorovania a poradenstva pri vyhodnocovaní tendra a odbornej pomoci počas realizácie prác na stavbe. Súčasne však je konzultant zaviazaný banke podávať písomné správy a svoje stanoviská k dianiu, ktoré súvisia s plnením jeho úlohy.

Po vyhodnotení uchádzačov Metro vybralo firmu Maunsell v konzorciu s firmou Pontex z ČR. Pri dobrej vôli si možno overiť, že ide o jednu z najväčších a najrenomovanejších projektovo-konzultačných firiem na svete.

Ako člen komisie na výber zhotoviteľa Mosta Košická môžem s čistým svedomím prehlásiť, že ani konzultanti, ani žiadna osoba z EIB nevyvíjala nátlak na komisiu pre vyhodnotenie tendra ani inak nekonala v takom zmysle. Bolo úlohou konzultanta dať odborné stanoviská k tým technickým aspektom ponúk uchádzačov, ktoré boli predmetom hodnotenia v zmysle príslušných kritérií. To aj urobil, podľa môjho presvedčenia profesionálne a nezávisle, bez náznakov favorizovania ktoréhokoľvek návrhu. Nakoľko a v akej miere členovia komisie rešpektovali názory konzultantov ako technických poradcov komisie, je vecou každého jej člena. Ak však podľa názoru konzultantov komisia postupovala v rozpore so súťažnými pravidlami, bolo ich povinnosťou na to komisiu upozorniť, čo aj urobili. Niekedy aj s upozornením, že banka pravdepodobne takýto postup neodsúhlasí. Aj sa tak stalo.

Ďalej musím zdôrazniť k prideľovaniu bodov za tzv. nekvalifikovateľné kritériá, že ani konzultant, ani banka do tejto sféry svedomia hodnotiteľov nevstupovali, ani sa k tomu nevyjadrovali. Postupy komisie banka neodobrila vždy a výlučne pre nesúlad s procedurálnymi a právnymi aspektmi súťažných podmienok, pretože ich považuje za záväzné pre všetky zainteresované strany vrátane členov komisie. Je iná vec, že tieto mohli byť chápané komisiou v rozpore s predstavou banky.

Na svojom zasadnutí dňa 12.8.2002 komisia odstránila poslednú výhradu banky k procesnej čistote tendra, a preto s nádejou dúfam, že banka proces výberu uchádzačov schváli. Zdôrazňujem - nie firmu, ale proces výberu. Takto som osobne po celý čas vnímal pozíciu EIB a aj rolu konzultantskej firmy.

Toto stanovisko považujem za potrebné zverejniť preto, aby sa šírením jednostranných a nepravdivých tvrdení o činnosti EIB v tomto procese nevyrábali ďalšie škody na obraze krajiny i mesta, ktoré sa uchádzajú a aj v budúcnosti budú uchádzať o jej spoluúčasť na financovaní ďalších projektov v SR.

Žiada sa mi tiež pripomenúť, že EIB bola zriadená tzv. Rímskou zmluvou v r. 1958 členmi Európskeho spoločenstva ako banka na financovanie rozvojových projektov členských štátov, neskôr s rozšírenou pôsobnosťou o. i. aj na kandidátske krajiny ako aj ďalšie časti sveta. Ide o inštitúciu s obrovskými skúsenosťami a vplyvom a mimochodom aj najangažovanejšiu rozvojovú banku pre infraštrukturálne projekty na Slovensku. EIB už financovala a v súčasnej dobe financuje desiatky projektov na území Slovenska. Doteraz neboli žiadne vážnejšie problémy so schvaľovaním tendrov, ani počas realizácie projektov s ich financovaním. Ak teraz banka dala najavo svoje výhrady, nepochybne mala na to právo, a svoje výhrady písomne slušnou formou zdôvodnila. Napriek tomu sa však do médií prostredníctvom "zdroja blízkeho Metru, a. s." permanentne dostávajú hrubo skresľujúce informácie.

Dúfam, že toto moje osobné stanovisko bude primeranou protiváhou dezinformáciám.

* we nel

1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  2. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  5. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  6. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  10. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 682
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 061
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 018
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 120
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 923
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 160
  7. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 967
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 681
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 630
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 4 615

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Lunter: Nikdy som nepovedal, že mamu vyliečili len zdravé potraviny

Článok na webe firmy kandidáta na župana vysvetľuje jej vznik tým, že vďaka zdravej strave sa jeho mama dostala z rakoviny.

ŠPORT

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner reprezentácie a šéf zväzu spolu diskutovali.

Za žalúdočné problémy na dovolenke možno už čoskoro vysúdite peniaze

Nový typ nemajetkovej ujmy chcú do zákona dostať viacerí právnici a akademici.

Cigaretový gigant našiel spôsob, ako vybabrať s nechutnými obalmi

Spoločnosť Philip Morris začala distribuovať puzdrá na cigarety s logom Marlboro.

Akcionári Prima banky a Sberbank schválili zámer zlúčenia bánk, Sberbank zanikne v lete

Sberbank v posledných rokoch stagnuje, má nedostatočne efektívne vnútorné procesy a nízky počet klientov.

Brazílski baníci našli obrovský smaragd, váži 360 kíl

Na vyslobodenie kameňa vysokého 1,3 metra zo zeme bola potrebná ťažká technika.