Stanovisko Františka Deja k úlohám a pôsobeniu EIB v tendri na Most Košická

Bratislava 21. augusta (TASR) - V plnom znení uvádzame stanovisko člena komisie na výber zhotoviteľa Mosta Košická a zároveň námestníka primátora Bratislavy pre dopravu a dopravné služby Františka Deja k úlohám a pôsobeniu Európskej investičnej banky (EIB) v procese tendra:

Od samotného začiatku výberového konania na zhotoviteľa Mosta Košická sa v masmédiách objavujú príspevky, v ktorých sa "informuje" verejnosť o zisteniach, týkajúcich sa výberového procesu. Neustále sa pri tom odvoláva na zdroj blízky a. s. Metro. Okrem etiky člena komisie, z ktorej každý podpísal záväzok mlčanlivosti, je tu aj čl. 20.1. pokynov pre uchádzačov, ktorý explicitne zakazuje členom komisie podávať informácie o priebehu výberového konania. Z charakteru týchto príspevkov je podľa môjho názoru celkom zjavná ich neobjektívnosť.

Nemienim polemizovať o vyjadreniach na adresu ktoréhokoľvek z uchádzačov, ale ako člen komisie a zodpovedný predstaviteľ mesta pre dopravu sa musím vyjadriť k invektívam, ktoré sa objavujú voči EIB, ktorá sa za istých podmienok zaviazala poskytnúť výhodný úver na výstavbu Mosta Košická.

Principiálnou podmienkou EIB je, aby výberové konanie prebehlo v plnom súlade s podmienkami, ktoré zabezpečila a. s. Metro, a to zdôrazňujem, a banka ich schválila. Nič viac a nič menej. Aby EIB mala istotu, že vlastný zámer postaviť piaty most cez Dunaj v Bratislave spĺňa ekonomické kritériá financovateľa, preskúmala celý projekt ešte pred podpisom úverovej zmluvy. Následne Metro, a. s. ako investor stavby po dohode s EIB vypísalo medzinárodný tender na výber konzultačnej firmy, ktorej úlohou bolo poskytovať investorovi všestranné odborné služby vrátane kontroly projektov, tendrovej dokumentácie, monitorovania a poradenstva pri vyhodnocovaní tendra a odbornej pomoci počas realizácie prác na stavbe. Súčasne však je konzultant zaviazaný banke podávať písomné správy a svoje stanoviská k dianiu, ktoré súvisia s plnením jeho úlohy.

Po vyhodnotení uchádzačov Metro vybralo firmu Maunsell v konzorciu s firmou Pontex z ČR. Pri dobrej vôli si možno overiť, že ide o jednu z najväčších a najrenomovanejších projektovo-konzultačných firiem na svete.

Ako člen komisie na výber zhotoviteľa Mosta Košická môžem s čistým svedomím prehlásiť, že ani konzultanti, ani žiadna osoba z EIB nevyvíjala nátlak na komisiu pre vyhodnotenie tendra ani inak nekonala v takom zmysle. Bolo úlohou konzultanta dať odborné stanoviská k tým technickým aspektom ponúk uchádzačov, ktoré boli predmetom hodnotenia v zmysle príslušných kritérií. To aj urobil, podľa môjho presvedčenia profesionálne a nezávisle, bez náznakov favorizovania ktoréhokoľvek návrhu. Nakoľko a v akej miere členovia komisie rešpektovali názory konzultantov ako technických poradcov komisie, je vecou každého jej člena. Ak však podľa názoru konzultantov komisia postupovala v rozpore so súťažnými pravidlami, bolo ich povinnosťou na to komisiu upozorniť, čo aj urobili. Niekedy aj s upozornením, že banka pravdepodobne takýto postup neodsúhlasí. Aj sa tak stalo.

Ďalej musím zdôrazniť k prideľovaniu bodov za tzv. nekvalifikovateľné kritériá, že ani konzultant, ani banka do tejto sféry svedomia hodnotiteľov nevstupovali, ani sa k tomu nevyjadrovali. Postupy komisie banka neodobrila vždy a výlučne pre nesúlad s procedurálnymi a právnymi aspektmi súťažných podmienok, pretože ich považuje za záväzné pre všetky zainteresované strany vrátane členov komisie. Je iná vec, že tieto mohli byť chápané komisiou v rozpore s predstavou banky.

Na svojom zasadnutí dňa 12.8.2002 komisia odstránila poslednú výhradu banky k procesnej čistote tendra, a preto s nádejou dúfam, že banka proces výberu uchádzačov schváli. Zdôrazňujem - nie firmu, ale proces výberu. Takto som osobne po celý čas vnímal pozíciu EIB a aj rolu konzultantskej firmy.

Toto stanovisko považujem za potrebné zverejniť preto, aby sa šírením jednostranných a nepravdivých tvrdení o činnosti EIB v tomto procese nevyrábali ďalšie škody na obraze krajiny i mesta, ktoré sa uchádzajú a aj v budúcnosti budú uchádzať o jej spoluúčasť na financovaní ďalších projektov v SR.

Žiada sa mi tiež pripomenúť, že EIB bola zriadená tzv. Rímskou zmluvou v r. 1958 členmi Európskeho spoločenstva ako banka na financovanie rozvojových projektov členských štátov, neskôr s rozšírenou pôsobnosťou o. i. aj na kandidátske krajiny ako aj ďalšie časti sveta. Ide o inštitúciu s obrovskými skúsenosťami a vplyvom a mimochodom aj najangažovanejšiu rozvojovú banku pre infraštrukturálne projekty na Slovensku. EIB už financovala a v súčasnej dobe financuje desiatky projektov na území Slovenska. Doteraz neboli žiadne vážnejšie problémy so schvaľovaním tendrov, ani počas realizácie projektov s ich financovaním. Ak teraz banka dala najavo svoje výhrady, nepochybne mala na to právo, a svoje výhrady písomne slušnou formou zdôvodnila. Napriek tomu sa však do médií prostredníctvom "zdroja blízkeho Metru, a. s." permanentne dostávajú hrubo skresľujúce informácie.

Dúfam, že toto moje osobné stanovisko bude primeranou protiváhou dezinformáciám.

* we nel

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 703
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 10 584
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 198
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 759
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 284
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 604
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 532
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 406
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 256
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 850

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne. Príbeh najlepšieho cyklistu planéty.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

SVET

Minúta po minúte: Choďte a voľte, vyzval nemecký prezident

Schulz už odovzdal hlas, Merkelová pôjde k urnám poobede.

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.

Fed sa chce zbaviť dlhopisov, ktoré nakupoval od krízy. Čo to prinesie?

Od októbra sa americká centrálna banka každý mesiac zbaví dlhopisov v hodnote 10 miliárd dolárov.