SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Takmer všetka hydina v reštauráciách je z dovozu

Len približne 5 % slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 % pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie.

BRATISLAVA. Len približne 5 percent slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 percent pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie.

"Keď sme si urobili prieskum v týchto zariadeniach, zistili sme, že stravovacie zariadenia nakupujú prevažne mrazenú hydinu, ktorá obsahuje vodu a cudzie látky," skonštatoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Obsah vody sa v týchto výrobkoch pritom môže pohybovať až na úrovni 25 až 40 percent. V konečnom dôsledku sa tak nákup zdanlivo lacnej a nekvalitnej hydiny nemusí oplatiť.

Skryť Vypnúť reklamu

"V jednom kilograme dovážanej mrazenej kuraciny je tak často len 600 až 700 gramov mäsa, zvyšok tvorí voda," povedal Molnár. Spotrebiteľ tak môže napríklad v reštaurácii dostať asi o tretinu menšiu porciu mäsa, pretože jej hmotnosť sa váži v surovom stave.

Jozef Šétaffy, predseda predstavenstva spoločnosti GastroNet, ktorá prevádzkuje reťazec Pizza Mizza, tvrdí, že potom, ako vo svojich reštauráciách začali používať slovenské kurčatá, tržby im vzrástli o 10 až 15 percent.

Porovnateľne im stúpli aj náklady. Kilogram mrazených kurčiat poľského pôvodu stojí približne 3,18 eura, cena kuraciny zo slovenského chovu sa pohybuje zhruba na úrovni 4,9 eura. "Tie poľské však obsahujú 40 % vody, tie slovenské sú bez akéhokoľvek prídavku," podotkol Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

Z 12-tisíc slovenských reštaurácií nakupuje len 85 zariadení hydinu priamo od slovenských výrobcov. Zvyšok nakupuje predovšetkým vo veľkoobchodoch, akým je napríklad reťazec Metro.

Ten má podľa hydinárov na pultoch zhruba 50 percent slovenskej hydiny, no tá tvorí len 21 percent jeho tržieb za hydinu. Zvyšných 79 percent teda pripadá na kurčatá z dovozu.

Metro s týmito tvrdeniami hydinárov nesúhlasí. Vraví, že má na pultoch predajní u nás 81 percent kuracieho mäsa slovenského pôvodu a podiel tržieb z jeho predaja je 77 percent.

Hydinárom robia problémy predovšetkým reťazce, ktoré stláčajú ich ceny. Slovenský výrobca predá do obchodu kilo kurčaťa priemerne za 1,76 eura, francúzsky za 2,55 eura. "Potom slovenský výrobca môže dať farmárovi 90 centov za kilogram, francúzsky viac ako euro. Tu je tá ekonomika, ten základný rozdiel. Tie ceny sú v rámci únie neporovnateľné," povedal šéf ÚHS Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskí hydinári sa sťažujú aj na nečinnosť slovenských orgánov. Napríklad na úrad verejného zdravotníctva, ktorý vraj vlani odobral v slovenských gastronomických zariadeniach len 47 vzoriek. A to napriek tomu, že vykonal viac ako 30 tis. kontrol. "Z našich skúseností sa kontroly vykonávajú viac-menej opakovane v tých istých prevádzkach, v niektorých nie sú kontroly žiadne," skonštatoval Molnár.

Štát by mal podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Hyza Karola Ponesza dbať v prvom rade o to, aby ľudia mali k dispozícii kvalitné potraviny.

"Ja sa pýtam na to, čo spravili vlády do dnešného dňa, keď my tú garanciu nemáme. Chcel by som vidieť toho, kto mi vie pri hydine dovážanej z Poľska alebo z Brazílie povedať, čím to bolo kŕmené, kde to bolo chované, akým spôsobom sa s tými potravinami narábalo a či to vôbec bolo skontrolované našimi veterinármi a boli urobené rozbory," skonštatoval Ponesz.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa neho by sa mohli naše orgány inšpirovať napríklad rakúskymi. Na ich hraniciach totiž zásielky bežne preverí veterinárna správa, polícia, či daniari. "Ukážte mi, kedy bola naposledy spravená štandardná kontrola napríklad na našich severných hraniciach," pýta sa Ponesz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 969
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 161
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 242
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 694
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 864
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 002
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 793
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Poľsko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Kováčika pre kauzu Bašternák už polícia nerieši. Dokonca chýba výpoveď

Okresný vyšetrovateľ bol nadštandarne ústretový.

špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020.
Viliam Turan na archívnej fotografii.

Bundesbank očakáva pokračovanie rastu, avšak slabším tempom

Najnovší nárast infikovaných sa odrazí najmä v sektore služieb.

Ilustračné foto

Obchodníci hodnotia uplynulý sprísnený víkend ako štandardný

V sobotu a v nedeľu pracoval obchod s potravinami v zaužívaných medziach.

Ľudia vstupujú do obchodu v Bardejove 24. októbra.