SME
Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Takmer všetka hydina v reštauráciách je z dovozu

Len približne 5 % slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 % pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie.

BRATISLAVA. Len približne 5 percent slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 percent pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie.

"Keď sme si urobili prieskum v týchto zariadeniach, zistili sme, že stravovacie zariadenia nakupujú prevažne mrazenú hydinu, ktorá obsahuje vodu a cudzie látky," skonštatoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Obsah vody sa v týchto výrobkoch pritom môže pohybovať až na úrovni 25 až 40 percent. V konečnom dôsledku sa tak nákup zdanlivo lacnej a nekvalitnej hydiny nemusí oplatiť.

Skryť Vypnúť reklamu

"V jednom kilograme dovážanej mrazenej kuraciny je tak často len 600 až 700 gramov mäsa, zvyšok tvorí voda," povedal Molnár. Spotrebiteľ tak môže napríklad v reštaurácii dostať asi o tretinu menšiu porciu mäsa, pretože jej hmotnosť sa váži v surovom stave.

Jozef Šétaffy, predseda predstavenstva spoločnosti GastroNet, ktorá prevádzkuje reťazec Pizza Mizza, tvrdí, že potom, ako vo svojich reštauráciách začali používať slovenské kurčatá, tržby im vzrástli o 10 až 15 percent.

Porovnateľne im stúpli aj náklady. Kilogram mrazených kurčiat poľského pôvodu stojí približne 3,18 eura, cena kuraciny zo slovenského chovu sa pohybuje zhruba na úrovni 4,9 eura. "Tie poľské však obsahujú 40 % vody, tie slovenské sú bez akéhokoľvek prídavku," podotkol Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

Z 12-tisíc slovenských reštaurácií nakupuje len 85 zariadení hydinu priamo od slovenských výrobcov. Zvyšok nakupuje predovšetkým vo veľkoobchodoch, akým je napríklad reťazec Metro.

Ten má podľa hydinárov na pultoch zhruba 50 percent slovenskej hydiny, no tá tvorí len 21 percent jeho tržieb za hydinu. Zvyšných 79 percent teda pripadá na kurčatá z dovozu.

Metro s týmito tvrdeniami hydinárov nesúhlasí. Vraví, že má na pultoch predajní u nás 81 percent kuracieho mäsa slovenského pôvodu a podiel tržieb z jeho predaja je 77 percent.

Hydinárom robia problémy predovšetkým reťazce, ktoré stláčajú ich ceny. Slovenský výrobca predá do obchodu kilo kurčaťa priemerne za 1,76 eura, francúzsky za 2,55 eura. "Potom slovenský výrobca môže dať farmárovi 90 centov za kilogram, francúzsky viac ako euro. Tu je tá ekonomika, ten základný rozdiel. Tie ceny sú v rámci únie neporovnateľné," povedal šéf ÚHS Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskí hydinári sa sťažujú aj na nečinnosť slovenských orgánov. Napríklad na úrad verejného zdravotníctva, ktorý vraj vlani odobral v slovenských gastronomických zariadeniach len 47 vzoriek. A to napriek tomu, že vykonal viac ako 30 tis. kontrol. "Z našich skúseností sa kontroly vykonávajú viac-menej opakovane v tých istých prevádzkach, v niektorých nie sú kontroly žiadne," skonštatoval Molnár.

Štát by mal podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Hyza Karola Ponesza dbať v prvom rade o to, aby ľudia mali k dispozícii kvalitné potraviny.

"Ja sa pýtam na to, čo spravili vlády do dnešného dňa, keď my tú garanciu nemáme. Chcel by som vidieť toho, kto mi vie pri hydine dovážanej z Poľska alebo z Brazílie povedať, čím to bolo kŕmené, kde to bolo chované, akým spôsobom sa s tými potravinami narábalo a či to vôbec bolo skontrolované našimi veterinármi a boli urobené rozbory," skonštatoval Ponesz.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa neho by sa mohli naše orgány inšpirovať napríklad rakúskymi. Na ich hraniciach totiž zásielky bežne preverí veterinárna správa, polícia, či daniari. "Ukážte mi, kedy bola naposledy spravená štandardná kontrola napríklad na našich severných hraniciach," pýta sa Ponesz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  6. Rodinná atmosféra na Trnavskej univerzite: Milí sú aj vrátnici
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  4. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  5. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  7. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  8. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  9. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  10. Moruša – Málo známa a predsa účinná
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 728
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 10 498
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 8 992
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 727
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 466
  6. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 216
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 153
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 671
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 090
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 598
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Poľsko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podpredseda strany Smer Robert Kaliňák

Bývalý policajný prezident je obvinený zo založenia zločineckej skupiny.

8 h

O čom je debata o ruskej vakcíne.

7 h
Peter Schutz

Odsunutie ľudí nad 65 rokov ku koncu hovorí, že očkovanie úmrtia nezníži.

12 h

Neprehliadnite tiež

Karanténne centrum pre repatriantov v kúpeľnom hoteli na Sliači v máji 2020.

Nepomáha ani hotelom, ani chorým.

7 h
Pandémia zatvárala obchody.

Úľavy pýtajú márne.

7 h
Ilustračná fotografia.

Ku koncu roka sa počíta so zotavením v sektore.

9 h
Premiér Igor Matovič.

Premiér vraj chcel, aby aplikácia fungovala už od soboty.

11 h