Takmer všetka hydina v reštauráciách je z dovozu

Len približne 5 % slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 % pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie.

BRATISLAVA. Len približne 5 percent slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 percent pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie.

"Keď sme si urobili prieskum v týchto zariadeniach, zistili sme, že stravovacie zariadenia nakupujú prevažne mrazenú hydinu, ktorá obsahuje vodu a cudzie látky," skonštatoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Obsah vody sa v týchto výrobkoch pritom môže pohybovať až na úrovni 25 až 40 percent. V konečnom dôsledku sa tak nákup zdanlivo lacnej a nekvalitnej hydiny nemusí oplatiť.

"V jednom kilograme dovážanej mrazenej kuraciny je tak často len 600 až 700 gramov mäsa, zvyšok tvorí voda," povedal Molnár. Spotrebiteľ tak môže napríklad v reštaurácii dostať asi o tretinu menšiu porciu mäsa, pretože jej hmotnosť sa váži v surovom stave.

Jozef Šétaffy, predseda predstavenstva spoločnosti GastroNet, ktorá prevádzkuje reťazec Pizza Mizza, tvrdí, že potom, ako vo svojich reštauráciách začali používať slovenské kurčatá, tržby im vzrástli o 10 až 15 percent.

Porovnateľne im stúpli aj náklady. Kilogram mrazených kurčiat poľského pôvodu stojí približne 3,18 eura, cena kuraciny zo slovenského chovu sa pohybuje zhruba na úrovni 4,9 eura. "Tie poľské však obsahujú 40 % vody, tie slovenské sú bez akéhokoľvek prídavku," podotkol Molnár.

Z 12-tisíc slovenských reštaurácií nakupuje len 85 zariadení hydinu priamo od slovenských výrobcov. Zvyšok nakupuje predovšetkým vo veľkoobchodoch, akým je napríklad reťazec Metro.

Ten má podľa hydinárov na pultoch zhruba 50 percent slovenskej hydiny, no tá tvorí len 21 percent jeho tržieb za hydinu. Zvyšných 79 percent teda pripadá na kurčatá z dovozu.

Metro s týmito tvrdeniami hydinárov nesúhlasí. Vraví, že má na pultoch predajní u nás 81 percent kuracieho mäsa slovenského pôvodu a podiel tržieb z jeho predaja je 77 percent.

Hydinárom robia problémy predovšetkým reťazce, ktoré stláčajú ich ceny. Slovenský výrobca predá do obchodu kilo kurčaťa priemerne za 1,76 eura, francúzsky za 2,55 eura. "Potom slovenský výrobca môže dať farmárovi 90 centov za kilogram, francúzsky viac ako euro. Tu je tá ekonomika, ten základný rozdiel. Tie ceny sú v rámci únie neporovnateľné," povedal šéf ÚHS Molnár.

Slovenskí hydinári sa sťažujú aj na nečinnosť slovenských orgánov. Napríklad na úrad verejného zdravotníctva, ktorý vraj vlani odobral v slovenských gastronomických zariadeniach len 47 vzoriek. A to napriek tomu, že vykonal viac ako 30 tis. kontrol. "Z našich skúseností sa kontroly vykonávajú viac-menej opakovane v tých istých prevádzkach, v niektorých nie sú kontroly žiadne," skonštatoval Molnár.

Štát by mal podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Hyza Karola Ponesza dbať v prvom rade o to, aby ľudia mali k dispozícii kvalitné potraviny.

"Ja sa pýtam na to, čo spravili vlády do dnešného dňa, keď my tú garanciu nemáme. Chcel by som vidieť toho, kto mi vie pri hydine dovážanej z Poľska alebo z Brazílie povedať, čím to bolo kŕmené, kde to bolo chované, akým spôsobom sa s tými potravinami narábalo a či to vôbec bolo skontrolované našimi veterinármi a boli urobené rozbory," skonštatoval Ponesz.

Podľa neho by sa mohli naše orgány inšpirovať napríklad rakúskymi. Na ich hraniciach totiž zásielky bežne preverí veterinárna správa, polícia, či daniari. "Ukážte mi, kedy bola naposledy spravená štandardná kontrola napríklad na našich severných hraniciach," pýta sa Ponesz.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 988
  2. Od septembra opäť po starom 5 946
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 711
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 157
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 835
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 739
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 197
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 130
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 091
  10. Leto nekončí! 1 039

Téma: Poľsko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala. Mandát premiéra do Salzburgu ministri nakoniec odsúhlasili na diaľku, Fico neprišiel na ohlásenú tlačovú besedu.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

Neprehliadnite tiež

Volkswagen hľadá v Bratislave stovky ľudí, pripúšťa aj nábor cudzincov

V automobilovom závode by mohlo do konca roka pracovať takmer 14-tisíc ľudí.

Volkswagen vyrobil o tisíce áut menej. Aké sú škody po štrajku

Slovenské automobilové závody podľa analytika opäť prekonajú ročný výrobný rekord, napriek štrajku vo Volkswagene.

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

Babiš má prísť o eurofondy, znie z europarlamentu

Politici si musia vybrať, či budú sedieť vo vláde, alebo budú ich firmy čerpať eurofondy, tvrdí nemecká europoslankyňa.