Drahé vajcia zvýšia cenu sviatočných koláčov

Niektorí výrobcovia majú ceny vajec poistené cez dlhodobé kontrakty. Obchodníci čakajú aj na poveľkonočné obdobie.

(Zdroj: Ilustračné - Fotolia)

BRATISLAVA. Rekordne drahé vajcia tlačia nahor aj ceny ďalších tovarov, do ktorých sa vajcia pridávajú. Najväčší tlak je preto na cukrárenskú výrobu.

„Ešte pred veľkonočnými sviatkami sme nútení zvýšiť cenu cukrárskych výrobkov v priemere o šesť percent ako priamy dôsledok vysokých cien vajíčok,“ povedal Patrik Petrik, obchodný riaditeľ výrobcu cestovín a zákuskov Cessi. Karamelový veterník si tak v predajniach tejto firmy kúpite dnes za 58 centov, onedlho to bude 63 centov.

info
Zdražovanie
Čo ho spôsobilo
  • Cena vajec mieri nahor od začiatku tohto roka.
  • Odvtedy platí bruselská smernica, že sliepky majú mať v klietkach viac životného priestoru.
  • Sliepok a vajec tak ubudlo.
  • Údaje o zdražovaní vajec od začiatku roka sa líšia od obchodu k obchodu. Niektorí hovoria, že nákupy zdraželi aj o vyše 50 percent.

Obchod ceny brzdí

Niektorí sa rozhodli so zdražením vyčkať do Veľkej noci a dúfajú, že potom cena vajec klesne. Ďalší by zasa aj zdražovali, ale nedovolia im to ich zákazníci.

Tak je na tom cukrárska výrobňa Ervin. Jej majiteľ Ervin Zilizi hovorí, že zákusky dodáva do obchodných reťazcov a tie držia ceny zmrazené. Vajcia do koláčov pritom zdraželi od februára o 40 percent.

„Vajcia tvoria polovicu ceny. Korpus neupečiete bez vajca,“ hovorí Marta Stopová. Nakupuje výrobné suroviny pre Topoľčianske pekárne a cukrárne, ktoré zatiaľ torty nezdražovali.

O čosi lepšia je podľa nej situácia pri výrobe pečiva, pre ktorú vaječné zmesi nie sú také podstatné.

Podobne to vyzerá vo výrobe cestovín. Šéf výrobcu cestovín Ideál Jaroslav Tobiáš hovorí, že sušené vajcia tvoria päť až šesť percent z ceny dvojvaječných cestovín.

Firma sa preto snažila presvedčiť reťazce, aby pristúpili na zdraženie kila cestovín o jeden až dva centy, ale neúspešne. Bežne stojí kilo cestovín vyše eura.

„Museli sme akceptovať 30 ­percentné zdraženie vajec od slovenského dodávateľa,“ vysvetľuje Tobiáš. Väčšinu vajec však firma odoberá cez dlhodobé kontrakty, a tak má ich cenu poistenú.

Proti zdražovaniu : nové obaly či vlastný chov

Takto sa proti zdražovaniu vaječného likéru poistil aj výrobca alkoholických nápojov Stock. Ročná záruka na ceny vajec sa mu skončí v septembri. Zdražovať sa preto nechystá.

Na druhej strane zvažuje, či nebude chovať vlastné sliepky – nosnice. Ďalšou možnosťou je kapitálový vstup do niektorého producenta vajec. „Štúdia by mala ukázať, či sa to dá zrealizovať,“ povedal mediálny zástupca firmy Jiří Janoušek.

Výrobca šalátov si s novou situáciou na trhu poradil inak. „Prešli sme z takého exkluzívnejšieho obalu na obyčajnejší,“ vysvetľuje Martin Dzian, zástupca spoločnosti Partners, ktorá vyrába šaláty značky Fliper.

Okrem toho firma začala používať aj takzvané zlomkové, čiže poškodené vajcia, ktoré sú zo zdravotného hľadiska neškodlivé, hovorí Dzian. Fliper tiež nie je odkázaný len na drahé vajcia z tunajšieho trhu. Väčšinu vaječných zmesí dováža z Dánska alebo Nemecka za nezmenené ceny.

Svoje vlastné šaláty si vyrába aj bratislavské spotrebné družstvo Terno. Jeho šéf Adrián Ďurček tvrdí, že zatiaľ nezdražujú, lebo čakajú, či je to trvalý jav, alebo vajcia po sviatkoch zlacnejú.

Až potom sa totiž ukáže, či zdražujú len pre Veľkú noc, alebo aj pre európsku legislatívu. Tá presadila väčší životný priestor pre sliepky. Ich počet a aj počet vajec tak na trhu klesol.

Obchodníci vraj tlak necítia

„Trpezlivo počkáme do konca veľkonočných sviatkov a uvidíme, čo sa stane,“ povedal Ďurček. Dodal, že reťazec ešte neoslovili žiadni výrobcovia produktov z vajec s tým, že by chceli dvíhať ceny. S tým súhlasia aj ďalší oslovení obchodníci.

„Samozrejme, že ak sa nám dodávatelia ozvú a budú chcieť zvýšiť nákupné ceny, budeme s nimi rokovať a budeme sa snažiť čo najdlhšie udržať ceny uvedených sortimentov nezmenené,“ povedal riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednota Slovensko Ján Bilinský.

To, čo sa stalo s vajcami, sa pritom môže zopakovať aj s bravčovým mäsom. Európska komisia sa totiž chystá zväčšovať priestor aj pri chove ošípaných, informoval denník Pravda. Asi 70 percent bravčového mäsa dovážame, takže otázne je najmä to, či bude vďaka väčšiemu životnému priestoru dosť ošípaných pre všetky trhy.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 990
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 077
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 897
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 036
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 808
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 937
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 215

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Na letisku v Kráľovej prerušili prevádzku, na plochu vnikol bager

Incident na malom letisku 35 kilometrov od hlavného mesta pravdepodobne súvisí so sporom o pôdu.

Voľné ruky pre ministra Druckera už neplatia

Premiér Fico kritizoval šetriace opatrenia vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Nakupovať pôdu na Slovensku zrejme budú môcť aj cudzinci

Ministerstvo chce predložiť návrh novely o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop