AKTUALIZOVANÉ 19:20

Dopečené pečivo budú musieť obchody označiť

Aj skúsený pekár rozozná tradičné pečivo od dopekaného len ťažko. Pomôcť majú nové pravidlá označovania.

(Zdroj: Ilustračné - SME/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA. Ak v obchode ťažko rozoznáte čerstvo upečené rožky od tých, ktoré sa dopekajú zo zmrazených polotovarov, už v lete sa možno budete orientovať ľahšie. Pri výbere vám môže pomôcť jasnejšie označovanie pečiva.

Označenie čerstvé by mal obchod používať len pri pečive, ktoré sa umiestni na trhu do 24 hodín od výroby a pri jeho príprave sa nepoužilo zmrazovanie. Pečivo, ktoré bolo zmrazené a v predajni dopekané, by malo byť označené ako dopečené.

Musí sa čakať na Brusel

info
Označovanie
Ako odlíšia pečivo
  • čerstvé: také označenie budú mať výrobky, ktoré sa umiestnia na trh do 24 hodín po výrobe a neboli zmrazené,
  • rozmrazené: tak majú byť označené výrobky, ktoré boli upečené, potom zmrazené a pred vyložením na pult rozmrazené,
  • dopečené: také označenie majú mať výrobky dopečené zo zmrazeného polotovaru.

Označovanie pečiva má sprísniť vyhláška rezortu pôdohospodárstva. Minister Zsolt Simon (Most­Híd) ju dal do medzirezortného pripomienkového konania zhruba pol roka po tom, čo avizoval, že tento problém bude riešiť.

Pripomienkovanie vyhlášky sa má uzavrieť v prvý marcový týždeň. Potom pošle ministerstvo vyhlášku na notifikáciu do Bruselu.

Ak ju odobrí, mohla by platiť v júni. Keďže ide o oblasť, ktorú si môže každá krajina upraviť sama, Simon neočakáva, že by Brusel nesúhlasil.

Už koncom apríla by mohli dopekané pečivo viditeľnejšie označovať obchody v Česku. Potvrdil to hovorca českého ministerstva pôdohospodárstva Jan Žáček. Vtedy sa totiž končí lehota, ktorú má Brusel na notifikáciu českej vyhlášky pre pekárske výrobky.

Rozoznať sa dá ťažko

Vojtech Szemes z Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska zmenu označovania víta. Tvrdí, že spotrebitelia budú mať viac informácií o pečive, ktoré sa predáva.

„Podľa chuti v prvých hodinách možno rozdiel medzi tradičným a mrazeným pečivom rozoznať ťažko. Skúsený pekár to zvyčajne zistí podľa kôrky,“ vraví Szemes.

Čerstvé pečivo však vydrží dlhšie a má menej prídavných látok. V mrazených výrobkoch, ktoré sa dopekajú, je viac konzervantov. Sú v nich aj látky, ktoré zabránia tvorbe veľkých kryštálov vody.

„Z pohľadu zákazníka, ktorý preferuje čerstvé pečivo, je podstatne výhodnejšie, keď sa ukončuje proces pečenia v prevádzke. Má ho priamo vytiahnuté z pece po dopečení a môže si ho kúpiť čerstvo upečené v hociktorú hodinu,“ obhajuje výhody predaja dopečených výrobkov Michal Dyttert z reťazca Tesco Stores.

Tvrdí, že pečivo z pekárne v obchode je čerstvejšie. „Nebolo totiž po upečení dopravené od dodávateľa cez sklad na plochu obchodu.“

Reťazec CBA Slovakia už umiestňuje dopečené výrobky osobitne. Tvoria asi desatinu z predávaného pečiva.

Tesco denne upečie a dopečie desiatky tisíc výrobkov. „Budeme predávať aj také, aj také a označovať ich v súlade s platnou legislatívou,“ vraví Dyttert. Zákazníci sa podľa neho rozhodnú, či sú kvalitné a za dobrú cenu, bez ohľadu na to, ako sa budú volať.

Odbyt sa môže znížiť

Szemes odhadol, že na Slovensko sa denne dovezie 50­tisíc až 100-tisíc kusov hlboko mrazeného pečiva. Pripustil, že jasné označovanie môže jeho odbyt znížiť.

„Nepredpokladáme, že takéto značenie bude mať zásadný vplyv na dopyt,“ povedal Jiří Králíček zo siete Billa Slovensko. Označovanie neodradí zákazníkov od dopečeného pečiva ani podľa CBA.

Pokles predaja naopak pripustila predavačka zo stánku Fornetti v Bratislave. Myslí si, že takto označené pečivo budú zákazníci považovať za podradnejšie a bude sa predávať horšie.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  2. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  3. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  4. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  7. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  10. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 919
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 958
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 347
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 624
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 367
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 966
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 926
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 802
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 607
  10. Inteligencia vo všetkom 1 527

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Le Penová nie je Trump. Prečo sa prieskumy tentoraz nezmýlia

Vo Francúzsku by sa už nemali mýliť.

KOMENTÁRE

Čo bude, keď študenti vykývu zub

Novembristi síce víziu mali, no správu krajiny prenechali tým, ktorí pripravení boli.

ŠPORT

Brilantný súboj rozhodol génius. A provokoval gestami

Messi zatienil Ronalda. Barcelona vyhrala na pôde Realu Madrid 3:2.

Neprehliadnite tiež

Výrobca luxusnej obuvi Jimmy Choo je na predaj

Firmu najviac preslávili lodičky na vysokom opätku s červenou podrážkou, ktoré obľubuje aj vojvodkyňa z Cambridge.

Podiel firiem, ktoré nevedia nájsť kvalifikovaných ľudí,sa zvyšuje

Nedostatok odborne vzdelaných mladých ľudí sa stáva nočnou morou nejedného zamestnávateľa, myslí si to prezident AZZZ Tomáš Malatinský.

.

Podnikatelia môžu podávať žiadosti o eurofondy elektronicky

Zároveň zaniká povinnosť prikladať k žiadostiam množstvo príloh.

Vedci z STU skúmajú bryndzu: Ovčie mlieko má oproti kravskému viac vápnika

Tradične sa bryndza vyrába zo surového ovčieho mlieka, ktoré môže, ale nemusí byť zdrojom nežiaducich mikroorganizmov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop