BRATISLAVA. Podľa údajov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP) klesla vo vinárskom roku 2010/2011 sebestačnosť Slovenska na úroveň 28,5 %.
"Podiel importovaných vín na celkovej spotrebe sa zvyšuje a o niekoľko rokov pravdepodobne narastie až na úroveň domácej spotreby," konštatuje v správe ústav. Slovenskí výrobcovia sú navyše vytláčaní aj z českého trhu, kam doteraz smeroval prakticky celý vývoz a budú musieť nájsť pre svoje výrobky nové odbytiská.
Výrobcovia vína však podľa výkonnej riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína (ZVHV) Jaroslavy Pátkovej nemajú obavy z dovozu, keďže Slovensko nie je v produkcii vína sebestačné. Domáci producenti podľa nej dokážu pokryť maximálne polovicu z celkového dopytu, zvyšok sa musí dovážať.
"Nemáme obavy z dovozu, skôr z nekalej konkurencie, kedy sa nekvalitné vína vydávajú za kvalitné," povedala pre agentúru SITA Pátková. Niektoré obchodné reťazce totiž podľa nej dovážajú lacné, nekvalitné víno neznámeho pôvodu, ktoré následne predávajú ako domáce akostné víno. "Za tú cenu, za ktorú ho predávajú, sa však na Slovensku akostné víno nedá vyrobiť," upozornila Pátková.
Na Slovensko sa v uplynulom vinárskom roku končiacom 31. júla 2011 doviezlo víno v hodnote 84,7 mil. eur, zatiaľ čo vývoz predstavoval len 14,8 mil. eur. V sledovanom období sa k nám doviezlo 709 tis. hektolitrov vína, čo predstavuje 61-percentný nárast v porovnaní s vinárskym rokom 2009/2010.
Najviac vína sa k nám doviezlo z Talianska a Maďarska. Na vývoz išlo viac ako 91 tis. hektolitrov vína, čo je o takmer 29 % menej ako v predošlom období.
Vinársky rok 2010/2011 bol však podľa Pátkovej jeden z najhorších za posledné desaťročie, kedy sa vyrobilo minimálne množstvo vína, ktoré pokrylo spotrebu len zo spomínaných 30 %.
"Výhodou však bolo, že sa vinárom podarilo predať zásoby, o ktoré by inak nebol záujem a zároveň sa na trhu presadili aj vína starších ročníkov," vysvetlila Pátková.
Vyhliadky na vinársky rok 2011/2012 sú však lepšie, keďže sa z vlaňajšej úrody vypestovalo približne 380 tis. až 400 tis. hektolitrov. "Je to síce pod dlhodobým priemerom, no vinári pri výnimočnej kvalite úrody išli viac po kvalite ako kvantite," dodala Pátková.