Naše párky sú drahšie, ale oveľa kvalitnejšie, tvrdia hydinári

Nie je párok ako párok, kým tie, ktoré produkujú veľké mäsokombináty, sú lacnejšie, párky vyrobené slovenskými spracovateľmi hydiny sú kvalitnejšie a aj zdravšie.

BRATISLAVA. Myslia si to slovenskí hydinári združení v Únii hydinárov Slovenska (ÚHS). “Rozhodujúca je kvalita, nie cena. Slovenskí hydinári tú kvalitu ponúkajú,” vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Ľubomír Urban z únie.

Na Slovensku sa však viac predávajú výrobky vyrobené v mäsokombinátoch. Podľa riaditeľa únie hydinárov Daniela Molnára až 80 percent hydinových produktov u nás nie je vyrobených u spracovateľov hydiny.

“Je to odhad podľa podielu v obchodných domoch, je to dominantný príklon k nehydinárom,” tvrdí Molnár s tým, že z 87 schválených prevádzok, ktoré môžu predávať výrobky z hydinového mäsa, sú len traja výrobcovia hydiny.

Väčšiu kvalitu svojich produktov sa hydinári rozhodli prezentovať na párkoch, ktoré sú podľa nich na Slovensku dosť predávané. Párky z dielne tzv. červenomäsiarov, teda spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa, sú podľa člena predstavenstva Únie hydinárov Slovenska Karola Ponesza menej zdravé.

“Je dôležité si uvedomiť, čo vlastne jeme. Tí slovenskí hydinári, ktorí sú len traja, v plnej miere garantujú kvalitu a pôvod svojej produkcie,” konštatoval Ponesz. Podľa jeho slov naši hydinári môžu zaručiť, že ich párky obsahujú vždy len čerstvé mäso, nikdy do svojich výrobkov nepridávajú žiadne bravčové, hovädzie kože, bravčovú slaninu, hovädzí loj či sóju.

To sa však podľa Molnára nedá povedať o lacných párkoch z hypermarketov. “Pri lacných výrobkoch z hydinového mäsa, tam sú mäsové bielkoviny nahrádzané bielkovinami hovädzími, bravčovými alebo aj bielkovinami rastlinného pôvodu,” vysvetľuje Molnár.

Ako ďalej dodal, kým bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije na 96 percent, bielkovina zo sóje len na 26 percent. “Teda je to menej kvalitná a menej hodnotná strava,” uzavrel riaditeľ hydinárov s tým, že ich párky tiež obsahujú menšie množstvo tuku a cholesterolu.

“Spracovatelia hydiny tiež môžu vyrábať výrobky z bravčového mäsa, ale to nerobia, pretože nechcú produkovať nekvalitné výrobky,” zhodujú sa hydinári, ktorí nechápu, prečo naopak výrobcovia bravčoviny a hovädziny spracovávajú hydinu, keď nevedia posúdiť jej kvalitu.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  2. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  5. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  6. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  7. Modern luxury next to the Blue Church
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  9. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  10. Moskva alebo Petrohrad?
  1. Moskva alebo Petrohrad? 8 001
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 170
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 3 704
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 118
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 415
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 410
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 317
  8. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 158
  9. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 158
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 122

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

Štátnym a verejným zamestnancom zvýšia platy takmer o päť percent

Zvyšovanie platov obíde pedagogických pracovníkov.

Finančný výbor schválil niekoľko zmien v novele zákona o dani z príjmov

Jednou zo zmien je, že kritériom pre určenie daňovej rezidencie fyzickej osoby bude bydlisko.