Naše párky sú drahšie, ale oveľa kvalitnejšie, tvrdia hydinári

Nie je párok ako párok, kým tie, ktoré produkujú veľké mäsokombináty, sú lacnejšie, párky vyrobené slovenskými spracovateľmi hydiny sú kvalitnejšie a aj zdravšie.

BRATISLAVA. Myslia si to slovenskí hydinári združení v Únii hydinárov Slovenska (ÚHS). “Rozhodujúca je kvalita, nie cena. Slovenskí hydinári tú kvalitu ponúkajú,” vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Ľubomír Urban z únie.

Na Slovensku sa však viac predávajú výrobky vyrobené v mäsokombinátoch. Podľa riaditeľa únie hydinárov Daniela Molnára až 80 percent hydinových produktov u nás nie je vyrobených u spracovateľov hydiny.

“Je to odhad podľa podielu v obchodných domoch, je to dominantný príklon k nehydinárom,” tvrdí Molnár s tým, že z 87 schválených prevádzok, ktoré môžu predávať výrobky z hydinového mäsa, sú len traja výrobcovia hydiny.

Väčšiu kvalitu svojich produktov sa hydinári rozhodli prezentovať na párkoch, ktoré sú podľa nich na Slovensku dosť predávané. Párky z dielne tzv. červenomäsiarov, teda spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa, sú podľa člena predstavenstva Únie hydinárov Slovenska Karola Ponesza menej zdravé.

“Je dôležité si uvedomiť, čo vlastne jeme. Tí slovenskí hydinári, ktorí sú len traja, v plnej miere garantujú kvalitu a pôvod svojej produkcie,” konštatoval Ponesz. Podľa jeho slov naši hydinári môžu zaručiť, že ich párky obsahujú vždy len čerstvé mäso, nikdy do svojich výrobkov nepridávajú žiadne bravčové, hovädzie kože, bravčovú slaninu, hovädzí loj či sóju.

To sa však podľa Molnára nedá povedať o lacných párkoch z hypermarketov. “Pri lacných výrobkoch z hydinového mäsa, tam sú mäsové bielkoviny nahrádzané bielkovinami hovädzími, bravčovými alebo aj bielkovinami rastlinného pôvodu,” vysvetľuje Molnár.

Ako ďalej dodal, kým bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije na 96 percent, bielkovina zo sóje len na 26 percent. “Teda je to menej kvalitná a menej hodnotná strava,” uzavrel riaditeľ hydinárov s tým, že ich párky tiež obsahujú menšie množstvo tuku a cholesterolu.

“Spracovatelia hydiny tiež môžu vyrábať výrobky z bravčového mäsa, ale to nerobia, pretože nechcú produkovať nekvalitné výrobky,” zhodujú sa hydinári, ktorí nechápu, prečo naopak výrobcovia bravčoviny a hovädziny spracovávajú hydinu, keď nevedia posúdiť jej kvalitu.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 631
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 905
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 582
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 083
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 677
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 361
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 155
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 090
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 695
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 610

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.

BRATISLAVA

Dá sa v Dunaji oficiálne kúpať?

Na Dunaji bolo kedysi nielen legendárne Lido, ale aj lodné kúpaliská.

Neprehliadnite tiež

Taliani pestujú rajčiny, Poliaci čerešne. Kde rastie najviac ovocia a zeleniny v Únii?

Slovensko prispieva len zanedbateľným množstvom ovocia a zeleniny do celkovej európskej produkcie.

Cena pôdy v Česku prudko rastie, analytici sa boja investičnej bubliny

Vysoký dopyt, ktorý tlačil ceny hore bol vyvolaný aj európskymi dotáciami, ktoré dávali poľnohospodárom väčšie možnosti.

Putin, Merkelová, Macron. Pozrite sa, koľko zarábajú svetové politické špičky

Singapurský premiér zarába ročne 1,4 milióna eur a je najlepšie plateným štátnym zamestnancom na svete.

Americkému akciovému trhu sa nedarilo, klesli aj burzy v Európe

Akciový trh USA poškodili zlé správy o hospodárení firiem, európske akciové trhy oslabili v dôsledku teroristických útokov.