Naše párky sú drahšie, ale oveľa kvalitnejšie, tvrdia hydinári

Nie je párok ako párok, kým tie, ktoré produkujú veľké mäsokombináty, sú lacnejšie, párky vyrobené slovenskými spracovateľmi hydiny sú kvalitnejšie a aj zdravšie.

BRATISLAVA. Myslia si to slovenskí hydinári združení v Únii hydinárov Slovenska (ÚHS). “Rozhodujúca je kvalita, nie cena. Slovenskí hydinári tú kvalitu ponúkajú,” vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Ľubomír Urban z únie.

Na Slovensku sa však viac predávajú výrobky vyrobené v mäsokombinátoch. Podľa riaditeľa únie hydinárov Daniela Molnára až 80 percent hydinových produktov u nás nie je vyrobených u spracovateľov hydiny.

“Je to odhad podľa podielu v obchodných domoch, je to dominantný príklon k nehydinárom,” tvrdí Molnár s tým, že z 87 schválených prevádzok, ktoré môžu predávať výrobky z hydinového mäsa, sú len traja výrobcovia hydiny.

Väčšiu kvalitu svojich produktov sa hydinári rozhodli prezentovať na párkoch, ktoré sú podľa nich na Slovensku dosť predávané. Párky z dielne tzv. červenomäsiarov, teda spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa, sú podľa člena predstavenstva Únie hydinárov Slovenska Karola Ponesza menej zdravé.

“Je dôležité si uvedomiť, čo vlastne jeme. Tí slovenskí hydinári, ktorí sú len traja, v plnej miere garantujú kvalitu a pôvod svojej produkcie,” konštatoval Ponesz. Podľa jeho slov naši hydinári môžu zaručiť, že ich párky obsahujú vždy len čerstvé mäso, nikdy do svojich výrobkov nepridávajú žiadne bravčové, hovädzie kože, bravčovú slaninu, hovädzí loj či sóju.

To sa však podľa Molnára nedá povedať o lacných párkoch z hypermarketov. “Pri lacných výrobkoch z hydinového mäsa, tam sú mäsové bielkoviny nahrádzané bielkovinami hovädzími, bravčovými alebo aj bielkovinami rastlinného pôvodu,” vysvetľuje Molnár.

Ako ďalej dodal, kým bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije na 96 percent, bielkovina zo sóje len na 26 percent. “Teda je to menej kvalitná a menej hodnotná strava,” uzavrel riaditeľ hydinárov s tým, že ich párky tiež obsahujú menšie množstvo tuku a cholesterolu.

“Spracovatelia hydiny tiež môžu vyrábať výrobky z bravčového mäsa, ale to nerobia, pretože nechcú produkovať nekvalitné výrobky,” zhodujú sa hydinári, ktorí nechápu, prečo naopak výrobcovia bravčoviny a hovädziny spracovávajú hydinu, keď nevedia posúdiť jej kvalitu.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 642
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 434
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 973
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 238
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 718
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 961
  7. Jarné prázdniny pri mori? 4 301
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 4 006
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 626
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Bitie opaskom, fackovanie, šliapanie na chrbát, ponižovanie. To bola realita Československej ľudovej armády.

ŠPORT

Drastický šport. Prečo Slovenky nezískali medailu

Velez-Zuzulová aj Vlhová jazdia výborne.

DOMOV

Danko: Ak nedáme energetiku do poriadku, v koalícii radšej nebudem

Šéf SNS hovoril o trestnoprávnom dopade.

KOMENTÁRE

A zasa sa musíme báť plotov, čo v nás vyrastú

Na obrazovkách denne vídame tupírovaný preparát pseudospasiteľa.

Neprehliadnite tiež

Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Ruska

Medzinárodná ratingová agentúra zlepšila výhľad ratingu záväzkov ruskej vlády na stabilný z negatívneho.

Štát chce energetický holding, o podrobnostiach mlčí

S myšlienkou vytvorenia energetického holdingu prišla prvá vláda Roberta Fica. Kontúry načrtol minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Kraft Heinz neuspel s ponukou 143 miliárd dolárov za Unilever

Kraft Heinz ponúkol za akcie Unilever len 18-% prirážku.

Čína zastaví dodávky uhlia zo Severnej Kórey, podporí tak sankcie OSN

Čína už odmietla zásielku uhlia v hodnote asi milióna dolárov. Stalo sa tak po tom, ako KĽDR otestovala raketu stredného doletu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop