Potravinárstvo vlani so ziskom pred zdanením 128 miliónov eur

Potravinársky priemysel SR dosiahol v roku 2010 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 127,8 milióna eur.

BRATISLAVA. Vyplýva to zo Zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o stave poľnohospodárstva a potravinárstva v SR v roku 2010, ktorú dnes prerokovala a schválila vláda SR.

"Rozhodujúci podiel, približne 99 %, na potravinárskej výrobe mali podniky s 20 a viac zamestnancami, ktoré tiež vykázali kladný výsledok hospodárenia na úrovni 116 miliónov eur. Tento medziročne klesol o 31,5 %," konštatuje sa v správe.

Ziskových bolo 66 % podnikov. V odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu boli ziskové všetky podniky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Najvyšší kladný výsledok hospodárenia za rok 2010 dosiahli odbory spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny 27 miliónov eur, výroby kakaa, čokolády a cukroviniek 17,3 milióna eur a výroby pečiva a múčnych výrobkov 16,1 milióna eur. Výsledky hospodárenia sa medziročne zlepšili len v odbore výroby vína, výroby piva a sladu a v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu.

Stratové boli odbory výroby mliečnych výrobkov (1,4 milióna eur) a výroby a prípravy krmív pre zvieratá (0,9 milióna eur). Výsledok hospodárenia medziročne zhoršili najvýraznejšie odbor spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov a spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny.

Nákladovosť výnosov vzrástla vo väčšine odborov, najvýraznejšie v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek a najmenej vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá. Znížila sa len vo výrobe vína a vo výrobe piva a sladu. Najmiernejší nárast výroby výrobkov dosiahli odbory výroby pečiva a múčnych výrobkov a spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov. Výroba výrobkov klesla vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá, v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu, vo výrobe nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych vôd a iných fľaškových vôd a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov.

Nepriaznivý bol vývoj pridanej hodnoty, ktorá v odvetví klesla o 12,2 %, a to najvýraznejšie vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek. Najmenej klesla v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu. Významný rast pridanej hodnoty bol vo výrobe vína a vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá. Celkový majetok klesol o 2,5 % vplyvom poklesu obežného majetku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 661
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 591
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 986
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 045
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 547
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 510
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 389
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 450
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 361
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 142

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Všetci sme pôvodom z Afriky

Slovákmi sa nerodíme, ale stávame.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

DOMOV

Plast je na Slovensku menším problémom ako bioodpad

Pri boji s odpadom Slovensko stále zaostáva.

Neprehliadnite tiež

Umelo vyrobené mäso by sa mohlo objaviť v reštauráciách už za tri roky

Firma Mosa Meat už pred piatimi rokmi predstavila laboratórne vyrobený hovädzí burger.

Kauzou Dieselgate je postihnutá ešte pätina vozidiel Volkswagen

Spoločnos splnila sľúbený akčný plán, to však bolo všetko.

Doprava na Mlynských nivách sa komplikuje

Prestavba prináša zmeny. Vodiči sa musia vyzbrojiť trpezlivosťou.

Šefčovič dohodol rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom o tranzite plynu

Treba oddeliť staré problémy od nových, bude sa rokovať o novej zmluve.

Britská Banka Lloyds bude mať po brexite v Európe tri pobočky

Predpokladalo sa, že banka bude svoje kontinentálne podnikanie riadiť iba z Berlina.