BRATISLAVA. V porovnaní s rokom 2009 sa však zisk sektora znížil o 35 %. Vyplýva to zo správy o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2010, ktorú predložil rezort pôdohospodárstva na pripomienkovanie.
Rozhodujúci podiel na potravinárskej výrobe mali podniky s 20 a viac zamestnancami, ktoré zaznamenali taktiež kladný hospodársky výsledok na úrovni 116 mil. eur. Medziročne sa však ich zisk znížil o 31,5 %. Ziskových bolo 66 % podnikov, pričom všetky podniky boli v pluse len v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu.
Najvyšší zisk v minulom roku dosiahli odbory spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny, ktoré pred zdanením zarobili 27 mil. eur. Spoločnosti v sektore výroby kakaa, čokolády a cukroviniek zarobili 17,3 mil. eur a odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov 16,1 mil. eur.
Medziročne však zisk vzrástol len spoločnostiam v sektore výroby vína, výroby piva a sladu a v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu. Stratové boli sektory výroby mliečnych výrobkov, ktoré si pripísali stratu 1,4 mil. eur a odbor výroby a prípravy krmív pre zvieratá so stratou 900 tis. eur.
Najprudší medziročný prepad si pripísali sektory spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov a spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny.