Rozmrazené a dopečené pečivo označia

Obchody sa k dopekaniu pečiva veľmi nevyjadrujú. Tvrdia však, že zmena jeho označenia nemá pre zákazníkov význam.

Rozmrazené a dopekané pečivo nemožno od upečeného vždy rozoznať, predajne by o ňom mali informovať.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Obchody sa k dopekaniu pečiva veľmi nevyjadrujú. Tvrdia však, že zmena jeho označenia nemá pre zákazníkov význam.

BRATISLAVA. Nie všetky kaizerky či minibagety, ktoré rozvoniavajú po supermarketoch, budú môcť obchodníci predávať ako čerstvé pečivo. Takýmto pomenovaním by sa už nemali v budúcnosti hrdiť tie pekárenské výrobky, ktoré obchod rozmrazil a dopiekol.

So sprísnením označovania pečiva počíta ministerstvo pôdohospodárstva. „Chceme spotrebiteľom zabezpečiť pravdivé informácie. Preto túto tému evidujeme a s jej riešením v budúcnosti počítame,“ povedal hovorca rezortu Juraj Kadáš.

Označovanie dopečeného mrazeného pečiva sa má dostať aj do nového Potravinového kódexu, o ktorom rokuje zväz pekárov s rezortom pôdohospodárstva.

„Ľudia majú právo vedieť, či ide o kvalitné čerstvé pečivo alebo o dopečený výrobok, ktorý má tomu zodpovedajúcu kvalitu,“ vysvetlil výkonný riaditeľ zväzu pekárov Bohumír Sabo.

Kvalita? Ako guma

Kvalita dopekaného pečiva je mnohonásobne nižšia oproti pečivu z čerstvých surovín, tvrdí šéf českého pekárenského zväzu Jaromír Dřízal. „Už po pár hodinách je gumené,“ povedal pre denník MF Dnes. Podľa Saba aj rýchlejšie tvrdne.

„Takéto pečivo sa upečie a vtedy získa svoje kvality. No potom ho šokovo zamrazíte a inde ho opäť upečiete,“ objasnil Sabo výrobný proces.

Mrazené predpečené pečivo sa zmrazuje pri teplote mínus 30 až 80 stupňov Celzia. V mrazničke vydrží aj rok a na jeho dopečenie stačí zhruba pätnásť minút.

Dopekané mrazené pečivo predávajú viaceré obchodné reťazce na našom trhu. „Ide napríklad o biele, cereálne či sladké pečivo, ale aj chleby,“ vyratúva sortiment Tesca jeho hovorkyňa Oľga Hrnčiarová.

Krajina pôvodu mrazeného predpečeného pečiva sa líši. Tesco ho podľa Hrnčiarovej nakupuje u nás či v Čechách, no ojedinelé nie sú ani belgické či francúzske výrobky.

Ideme za vôňou

Predpečené výrobky nemusia podľa šéfky Potravinárskej komory Jarmily Halgašovej obsahovať prídavné látky nad rámec čerstvých výrobkov.

„Napriek tomu majú spotrebitelia právo vedieť, či ide o pečivo z mrazeného polovýrobku alebo pečivo z čerstvých surovín.“

Ľudia podľa nej nerozoznajú, akým procesom pečivo prešlo. Aj keby reťazce dopečené pečivo nemohli predávať ako čerstvé, na prístupe ľudí to zrejme nič nezmení.

„Vyberajú si podľa vône, chcú mať za každú cenu pocit čerstvého výrobku. Neriešia, či je to pečivo zo zmrazeného polovýrobku,“ tvrdí analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Jeho slová potvrdzujú Billa a Lidl. „Súčasný spôsob označovania je postačujúci, nový spôsob by nemal pre zákazníka pridanú hodnotu,“ tvrdí Billa. V obchodoch dopeká asi polovicu predávaného pečiva.

Lidl nechcel podrobnosti o sortimente dopekaného pečiva zverejniť. „Ide o interné informácie,“ reagovala Lucie Borovičková z Lidla. Tvrdí však, že nové označovanie nič nezmení. „Zákazníci očakávajú kvalitné, čerstvé a voňavé pečivo,“ povedala.

Česi označenie sprísňujú

BRATISLAVA. Označovanie už sprísňuje Česká republika, kde sa predáva až pätina dopekaného pečiva. Najväčší problém majú s polovýrobkami z Poľska, ktoré sú menej kvalitné.

Tamojšie ministerstvo pôdohospodárstva už posunulo na pripomienkovanie vyhlášku. Podľa nej sa môže ako čerstvé pečivo predávať len výrobok, ktorého výroba nebola prerušená zmrazením alebo iným neštandardným technologickým zásahom.

Obchodníci to kritizujú, argumentujú, že ide o zásah do slobody podnikania. Pekári naopak zmenu podporujú a dnešný stav nazývajú klamaním spotrebiteľa. Ktoré argumenty vyhrajú, sa uvidí koncom roka. Česko musí vyhlášku poslať Európskej komisii na schválenie.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 811
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 735
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 740
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 511
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 636
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 687
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 785
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 3 410
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 141
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 922

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

V niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne.

EKONOMIKA

Polícia obvinila úradníka, pýtal si úplatky za dotácie

Zamestnanec Pôdohospodárskej platobnej agentúry si opakovane pýtal úplatky.

Neprehliadnite tiež

Nedostatok vyškolených pracovníkov rastie, firmy to núti zvyšovať platy

Nedostatok pracovnej sily sa prejavuje práve v raste personálnych nákladov.

Polícia obvinila úradníka, pýtal si úplatky za dotácie

Zamestnanec Pôdohospodárskej platobnej agentúry si opakovane pýtal úplatky.

Čína sa vlani stala najväčším obchodným partnerom Nemecka

USA však zostali najdôležitejším exportným trhom pre Nemecko.

Spiatočné letenky do Ameriky sa už predávajú za menej ako 150 eur

Nórska nízkonákladová letecká spoločnosť Norwegian už predáva letenky za menej ako sto eur.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop