Rozmrazené a dopečené pečivo označia

Obchody sa k dopekaniu pečiva veľmi nevyjadrujú. Tvrdia však, že zmena jeho označenia nemá pre zákazníkov význam.

Rozmrazené a dopekané pečivo nemožno od upečeného vždy rozoznať, predajne by o ňom mali informovať.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Obchody sa k dopekaniu pečiva veľmi nevyjadrujú. Tvrdia však, že zmena jeho označenia nemá pre zákazníkov význam.

BRATISLAVA. Nie všetky kaizerky či minibagety, ktoré rozvoniavajú po supermarketoch, budú môcť obchodníci predávať ako čerstvé pečivo. Takýmto pomenovaním by sa už nemali v budúcnosti hrdiť tie pekárenské výrobky, ktoré obchod rozmrazil a dopiekol.

So sprísnením označovania pečiva počíta ministerstvo pôdohospodárstva. „Chceme spotrebiteľom zabezpečiť pravdivé informácie. Preto túto tému evidujeme a s jej riešením v budúcnosti počítame,“ povedal hovorca rezortu Juraj Kadáš.

Označovanie dopečeného mrazeného pečiva sa má dostať aj do nového Potravinového kódexu, o ktorom rokuje zväz pekárov s rezortom pôdohospodárstva.

„Ľudia majú právo vedieť, či ide o kvalitné čerstvé pečivo alebo o dopečený výrobok, ktorý má tomu zodpovedajúcu kvalitu,“ vysvetlil výkonný riaditeľ zväzu pekárov Bohumír Sabo.

Kvalita? Ako guma

Kvalita dopekaného pečiva je mnohonásobne nižšia oproti pečivu z čerstvých surovín, tvrdí šéf českého pekárenského zväzu Jaromír Dřízal. „Už po pár hodinách je gumené,“ povedal pre denník MF Dnes. Podľa Saba aj rýchlejšie tvrdne.

„Takéto pečivo sa upečie a vtedy získa svoje kvality. No potom ho šokovo zamrazíte a inde ho opäť upečiete,“ objasnil Sabo výrobný proces.

Mrazené predpečené pečivo sa zmrazuje pri teplote mínus 30 až 80 stupňov Celzia. V mrazničke vydrží aj rok a na jeho dopečenie stačí zhruba pätnásť minút.

Dopekané mrazené pečivo predávajú viaceré obchodné reťazce na našom trhu. „Ide napríklad o biele, cereálne či sladké pečivo, ale aj chleby,“ vyratúva sortiment Tesca jeho hovorkyňa Oľga Hrnčiarová.

Krajina pôvodu mrazeného predpečeného pečiva sa líši. Tesco ho podľa Hrnčiarovej nakupuje u nás či v Čechách, no ojedinelé nie sú ani belgické či francúzske výrobky.

Ideme za vôňou

Predpečené výrobky nemusia podľa šéfky Potravinárskej komory Jarmily Halgašovej obsahovať prídavné látky nad rámec čerstvých výrobkov.

„Napriek tomu majú spotrebitelia právo vedieť, či ide o pečivo z mrazeného polovýrobku alebo pečivo z čerstvých surovín.“

Ľudia podľa nej nerozoznajú, akým procesom pečivo prešlo. Aj keby reťazce dopečené pečivo nemohli predávať ako čerstvé, na prístupe ľudí to zrejme nič nezmení.

„Vyberajú si podľa vône, chcú mať za každú cenu pocit čerstvého výrobku. Neriešia, či je to pečivo zo zmrazeného polovýrobku,“ tvrdí analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Jeho slová potvrdzujú Billa a Lidl. „Súčasný spôsob označovania je postačujúci, nový spôsob by nemal pre zákazníka pridanú hodnotu,“ tvrdí Billa. V obchodoch dopeká asi polovicu predávaného pečiva.

Lidl nechcel podrobnosti o sortimente dopekaného pečiva zverejniť. „Ide o interné informácie,“ reagovala Lucie Borovičková z Lidla. Tvrdí však, že nové označovanie nič nezmení. „Zákazníci očakávajú kvalitné, čerstvé a voňavé pečivo,“ povedala.

Česi označenie sprísňujú

BRATISLAVA. Označovanie už sprísňuje Česká republika, kde sa predáva až pätina dopekaného pečiva. Najväčší problém majú s polovýrobkami z Poľska, ktoré sú menej kvalitné.

Tamojšie ministerstvo pôdohospodárstva už posunulo na pripomienkovanie vyhlášku. Podľa nej sa môže ako čerstvé pečivo predávať len výrobok, ktorého výroba nebola prerušená zmrazením alebo iným neštandardným technologickým zásahom.

Obchodníci to kritizujú, argumentujú, že ide o zásah do slobody podnikania. Pekári naopak zmenu podporujú a dnešný stav nazývajú klamaním spotrebiteľa. Ktoré argumenty vyhrajú, sa uvidí koncom roka. Česko musí vyhlášku poslať Európskej komisii na schválenie.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 697
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 810
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 714
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 611
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 880
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 745
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 311
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 271
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 201
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 817

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Slovensko zaostáva za Európou v miere zamestnanosti žien

Ženám návrat do práce navyše podľa analytikov sťažuje aj slabá ponuka čiastočných úväzkov, či nedostatočné kapacity predškolských zariadení.

Na škole vytvoril nový dizajn pre TANAP, park oň prejavil záujem

Baví ma, keď sa môžem podieľať na niečom, čo spropaguje Slovensko, hovorí dizajnér Milan Pleva.

Chaos v Bielom dome mal silný vplyv na newyorskú burzu

Nečakané mierne pozitívne impulzy priniesla správa o spotrebiteľských náladách.

Práce na bratislavskom obchvate sa začnú ešte tento mesiac

Projekt obchvatu Bratislavy má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.