AKTUALIZOVANÉ 20:43

Väčšina mäsa v únii môže ostať anonymná

Návrh uvádzať krajinu pôvodu na všetkých druhoch mäsa nenašiel v Európskej únii dostatočnú podporu.

(Zdroj: TASR)

Pôvodný článok tlačových agentúr sme o 20:43 aktualizovali autorským textom SME

BRATISLAVA. Najmenej tri roky bude trvať, kým sa z každého balenia hydinového či bravčového mäsa dozvieme krajinu pôvodu. Z európskeho nariadenia o označovaní potravín, o ktorom budú hlasovať europoslanci na budúci týždeň, totiž povinné označovanie všetkých druhov mäsa vypadlo.

Krajina pôvodu sa bude musieť povinne uvádzať len na hovädzom mäse. To však platí už aj dnes.

Rozšírenie nie je reálne

„Pôvodne sa malo povinné označovanie krajinou pôvodu týkať všetkých potravín, ale výrobcovia by s tým mali veľké náklady,“ povedala europoslankyňa Anna Záborská (KDH).

Článok pokračuje pod video reklamou

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most­Híd) nevidí reálne, že by sa označovala krajina pôvodu pri všetkých potravinách, hoci to sám presadzoval. V návrhu euronariadenia je podľa neho povinnosť zakotvená len pre hovädzie mäso. „Akákoľvek zmena v dokumente, ako je pripravený, sa už nedá očakávať,“ povedal.

Do troch rokov má Brusel vypracovať analýzy, aké dosahy by malo označovanie krajiny pôvodu pri ďalších druhoch mäsa a mliečnych výrobkoch. Na ich základe sa rozhodne, či sa povinné označovanie pôvodu rozšíri aj na ďalšie potraviny.

Nariadenie pôvodne rátalo s detailnými informáciami o pôvode všetkých druhoch mäsa. Jednu krajinu by tak mohol výrobca uviesť len v prípade, ak sa v nej napríklad kura vyliahlo, chovalo, zabilo aj spracovalo.

Dátum zmrazenia ostal

Ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jozef Artim si myslí, že v čase šíriacich sa nákaz spotrebitelia skôr uvítajú, ak potravinársky výrobca krajinu pôvodu na svojich produktoch prizná. „Označenie vyrobené v EÚ dnes výrobcom skôr škodí ako pomáha,“ dodal.

Šéfka Potravinovej komory Slovenska Jarmila Halgašová víta ústupok od povinnosti uvádzať na obal krajinu pôvodu. Tvrdí, že by sa potravinárom zvýšili náklady a mohli by ich preniesť na spotrebiteľov.

Problém s uvádzaním krajiny pôvodu by nemal hydinásryk podnik Hyza, ktorý spracúva slovenskú a českú hydinu. Niektorým mäsiarom by to však povinnosť život skomplikovala. „Je absurdné mať napríklad desať druhov obalov na šunkovú salámu podľa dodávateľa suroviny,“ povedal šéf mäsokombinátu Nord Svit Ľubomír Kozubík.

Hoci krajina pôvodu z návrhu euronariadenia vypadla, malo by zastaviť predaj mäsa, ktoré bolo roky v mraziacich boxoch. Počíta totiž s uvedením dátumu prvého zmrazenia, čo má platiť na všetky druhy mäsa.

Ak nariadenie europoslanci budúci týždeň schvália, do dvoch rokoch ho musia členské krajiny zapracovať do svojej legislatívy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 636
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 316
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 842
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 187
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 242
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 712
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 975
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 581
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 749
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 358

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Fotky, Fotografie a fotogalérie, Sme v obrazoch

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Nové Mesto má koncepciu rozvoja cyklistickej dopravy

Mestská časť si zadefinovala strategický materiál.

Na bratislavskom nábreží vznikne Eurovea City

Nová mestská štvrť vznikne prepojením viacerých projektov na brehu Dunaja.

Semafory majú tajné tlačidlo. Na čo slúži?

Nie každý gombík spustí zelenú.

Cestujúci musia na lietadlá dlhšie čakať. Na čo všetko majú nárok

Odškodnenie pasažierov sa môže pohybovať až do výšky 600 eur.

Vládny dlh v eurozóne v prvom štvrťroku mierne vzrástol

V celej Európskej únii dlh naopak klesol.