Kríza núti francúzske reštaurácie obetovať hviezdičky od Michelina

Dôsledky hospodárskej krízy sa odzrkadlili nielen na finančnom a priemyselnom sektore, ale aj v oblasti gastronómie, a to aj špičkových kvalít.

Stále väčší počet francúzskych rodinných podnikov sa pre vysoké ceny snaží dostať zo zovretia "hviezdičiek".

NIMES. Výsledkom je, že niektoré reštaurácie vo Francúzsku sa začínajú zbavovať známych hviezdičiek od Michelina, ktoré sú potvrdením ich vysokej kvality.

Tak urobil aj Olivier Douet, majiteľ reštaurácie Le Lisita v historickom meste Nimes na juhu Francúzska. Získanie hviezdičky v roku 2006 mu síce prinieslo uznanie, no s ním aj rast cien.

Vyššia kvalita si totiž vyžadovala dodržiavanie konkrétnych noriem a postupov, čo znamenalo zamestnanie väčšieho počtu ľudí. Zdraženie jedál však v čase krízy znížilo počty zákazníkov. Douet preto hviezdičku radšej obetoval a svoj podnik teraz mení na klasickú reštauráciu s pivnicou, aby zákazníkov prilákal späť.

Nie je pritom jediný. Stále väčší počet francúzskych rodinných podnikov sa pre vysoké ceny snaží dostať zo zovretia "hviezdičiek". Namiesto toho sa rodiny snažia pretransformovať svoje reštaurácie na menej náročné bistrá a reštaurácie s pivnicou, kde potom môžu ponúkať jedlá za podstatne nižšiu cenu v porovnaní s "hviezdičkovými" podnikmi.

"V čase, keď sme mali hviezdičku od Michelina, naše menu bolo za 29 eur. Toto menu síce ešte stále máme, no je to už najdrahšie menu," povedal Douet, pričom zdôraznil, že ani po transformácii reštaurácie kvalita jedál neklesne.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 712
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 085
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 025
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 562
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 740
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 306
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 157
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 978
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 959
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 493

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Trump sľubuje najradikálnejšie zníženie daní v histórii USA

Plán komplexnej daňovej reformy je už úplne finalizovaný, tvrdí americký prezident.

Pred 155 rokmi zomrel kráľ džínsov Levi Strauss

Výrobca džínsov získal v máji 1873 spolu s krajčírom Jacobom Davisom príslušné osvedčenie patentového úradu na legendárne modré džínsy.

Nečakané zrušenie nájmu hlavnej stanice v Bratislave je správne

Nájomné sa počíta v stovkách tisíc eur, developer bol povinný odkryť vlastnícku štruktúru.

Tesco bojuje proti plytvaniu s jedlom, do roku 2030 zníži potravinový odpad o polovicu

Vo Veľkej Británii Tesco zverejňuje údaje o potravinovom odpade každé štyri roky, najnovšie ich bude zverejňovať aj na Slovensku či v Česku.