V reštauráciách je 90 % lacnej hydiny z dovozu

Hydinové mäso predávané v reštauračných zariadeniach pochádza v prevažnej miere z Poľska a Brazílie, pričom ide o lacné mäso veľmi nízkej kvality.

BRATISLAVA.

"Vyše 90 % hydinového mäsa v reštauračných zariadeniach pochádza z mimoslovenských zdrojov, o ktorých nevieme absolútne nič, respektíve vôbec málo," povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) a generálny riaditeľ spoločnosti Hyza, a.s. Karol Ponesz.

Podľa jeho slov je hydina dodaná do stravovacích zariadení z 90 % v zmrazenom stave, čím sa znižuje aj jej kvalita.

"Predstavte si, z Brazílie príde mäso, ktoré je zamrazené, čo je ešte oveľa náročnejšie na energiu, a napriek tomu je lacnejšie ako naše," ilustroval na príklade Ponesz. Navyše hydina v reštauráciách je podľa neho vo väčšine prípadov bez označenia a bez možnosti zistiť presného chovateľa a spôsob výkrmu kurčiat.

Podľa riaditeľa ÚHS Daniela Molnára je ďalším problémom aj to, že hydinové výrobky na Slovensku produkuje čoraz menej hydinárov. "Povolenie na výrobu hydinových výrobkov má v súčasnosti 87 prevádzok, z toho je iba 5 spracovateľov hydiny," konštatoval Molnár.

V súčasnosti tak podľa neho 80 % hydinových výrobkov na pultoch predajní produkujú mäsokombináty a spracovatelia bravčového mäsa. "Títo producenti nemajú vlastnú hydinovú surovinu, nakupujú prevažne poľský separát, ktorý je lacný, bez kontroly kvality a zdravotnej nezávadnosti na našom území," doplnil Molnár.

Cena tejto poľskej mäsovej suroviny podľa neho naznačuje aj to, že v nej môžu byť zapracované určité časti, ktoré sa na Slovensku nesmú zapracovávať, ako napríklad hlavy alebo beháky. "Hydinárski výrobcovia deklarujú vo svojich výrobkoch vyše 60 % hydinovej mäsovej suroviny, zatiaľ čo u týchto pôvodne bravčovinových výrobcov je táto surovina v objeme iba 38 % až 42 %," informoval Molnár.

Ako dodal, zvyšok je nahradený inými prídavkami, ktoré tam nemajú čo hľadať. "Kvalita takejto produkcie je veľmi nízka, ale keďže je ponúkané za veľmi nízke ceny, tak v obchodných sieťach je žiadaná a predávaná," doplnil Molnár. Zákazník by si mal preto na obaloch hydinových výrobkov všímať obsah mäsovej suroviny.

Riaditeľ únie informoval taktiež o výsledkoch kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v mesiacoch marec a apríl tohto roku. Tie podľa jeho slov opätovne potvrdili, že sa na slovenskom trhu aj naďalej predáva nekvalitné hydinové mäso z dovozu. "Toto mäso je ponúkané za veľmi nízke ceny a paradoxné, čo nás prekvapilo, je to, že sú opätovne ponúkané tie výrobky, ktoré už boli raz stiahnuté z predaja," dodal Molnár.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 312
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 043
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 762
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 569
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 418
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 186
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 124
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 037
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 999
  10. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 984

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nemajú nič, čo si nedopestujú. Život na lazoch je zložitý

Čo sa kachliar z Brdárky naučil od Siouxov.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

KOMENTÁRE

Politiku som si predstavovala inak

Dnes je politika, ak poviete, že ubližovať ľuďom pre inakosť nie je v poriadku.

Neprehliadnite tiež

Zmes z kontaminovaných vajec sa dostala do hotelov v Bratislave

Viac informácií má dnes poskytnúť ministerstvo pôdohospodárstva.

Ak si kúpite kuracinu v Tescu, môže vás zastaviť esbéeskár

V niektorých predajniach dáva Tesco bezpečnostné prvky nielen na alkohol, ale aj na mäso.

Čínskemu obchodu Alibaba sa darí, jeho zisk prekonal očakávania

Zisk a tržby spoločnosti prekonali predpoklady analytikov.

Na podporu kúpy elektromobilov a hybridov sa rezervovalo 1,4 mil. eur

Takzvané šrotovné na kúpu elektromobilu alebo hybridného vozidla sa pomaly míňa.