V reštauráciách je 90 % lacnej hydiny z dovozu

Hydinové mäso predávané v reštauračných zariadeniach pochádza v prevažnej miere z Poľska a Brazílie, pričom ide o lacné mäso veľmi nízkej kvality.

BRATISLAVA.

"Vyše 90 % hydinového mäsa v reštauračných zariadeniach pochádza z mimoslovenských zdrojov, o ktorých nevieme absolútne nič, respektíve vôbec málo," povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) a generálny riaditeľ spoločnosti Hyza, a.s. Karol Ponesz.

Podľa jeho slov je hydina dodaná do stravovacích zariadení z 90 % v zmrazenom stave, čím sa znižuje aj jej kvalita.

"Predstavte si, z Brazílie príde mäso, ktoré je zamrazené, čo je ešte oveľa náročnejšie na energiu, a napriek tomu je lacnejšie ako naše," ilustroval na príklade Ponesz. Navyše hydina v reštauráciách je podľa neho vo väčšine prípadov bez označenia a bez možnosti zistiť presného chovateľa a spôsob výkrmu kurčiat.

Podľa riaditeľa ÚHS Daniela Molnára je ďalším problémom aj to, že hydinové výrobky na Slovensku produkuje čoraz menej hydinárov. "Povolenie na výrobu hydinových výrobkov má v súčasnosti 87 prevádzok, z toho je iba 5 spracovateľov hydiny," konštatoval Molnár.

V súčasnosti tak podľa neho 80 % hydinových výrobkov na pultoch predajní produkujú mäsokombináty a spracovatelia bravčového mäsa. "Títo producenti nemajú vlastnú hydinovú surovinu, nakupujú prevažne poľský separát, ktorý je lacný, bez kontroly kvality a zdravotnej nezávadnosti na našom území," doplnil Molnár.

Cena tejto poľskej mäsovej suroviny podľa neho naznačuje aj to, že v nej môžu byť zapracované určité časti, ktoré sa na Slovensku nesmú zapracovávať, ako napríklad hlavy alebo beháky. "Hydinárski výrobcovia deklarujú vo svojich výrobkoch vyše 60 % hydinovej mäsovej suroviny, zatiaľ čo u týchto pôvodne bravčovinových výrobcov je táto surovina v objeme iba 38 % až 42 %," informoval Molnár.

Ako dodal, zvyšok je nahradený inými prídavkami, ktoré tam nemajú čo hľadať. "Kvalita takejto produkcie je veľmi nízka, ale keďže je ponúkané za veľmi nízke ceny, tak v obchodných sieťach je žiadaná a predávaná," doplnil Molnár. Zákazník by si mal preto na obaloch hydinových výrobkov všímať obsah mäsovej suroviny.

Riaditeľ únie informoval taktiež o výsledkoch kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v mesiacoch marec a apríl tohto roku. Tie podľa jeho slov opätovne potvrdili, že sa na slovenskom trhu aj naďalej predáva nekvalitné hydinové mäso z dovozu. "Toto mäso je ponúkané za veľmi nízke ceny a paradoxné, čo nás prekvapilo, je to, že sú opätovne ponúkané tie výrobky, ktoré už boli raz stiahnuté z predaja," dodal Molnár.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 986
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 780
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 657
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 259
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 763
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 669
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 434
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 884
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 881
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 841

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Obchvat Bratislavy mešká. Érsek sa chce stretnúť s investorom

Približne 60 kilometrov ciest v okolí hlavného mesta stavia súkromník, meškanie môže byť nakoniec aj rok.

Mladé páry zaskočila správa o zrušení lacných hypoték, VÚB už núka riešenie

Od januára mladí ľudia nedostanú nižšiu splátku, zľavu si budú môcť vybaviť inak.

Protischránkový register má prvú obeť, vypovedali nájom bratislavskej stanice

ŽSR oznámili, že odstupujú od zmluvy s firmou Transprojekt.

Guvernér Wisconsinu odobril finančnú injekciu pre taiwanský Foxconn

Taiwanský výrobca elektroniky Foxconn Technology Group získa v hotovosti takmer tri miliardy dolárov.