V reštauráciách je 90 % lacnej hydiny z dovozu

Hydinové mäso predávané v reštauračných zariadeniach pochádza v prevažnej miere z Poľska a Brazílie, pričom ide o lacné mäso veľmi nízkej kvality.

BRATISLAVA.

"Vyše 90 % hydinového mäsa v reštauračných zariadeniach pochádza z mimoslovenských zdrojov, o ktorých nevieme absolútne nič, respektíve vôbec málo," povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) a generálny riaditeľ spoločnosti Hyza, a.s. Karol Ponesz.

Podľa jeho slov je hydina dodaná do stravovacích zariadení z 90 % v zmrazenom stave, čím sa znižuje aj jej kvalita.

"Predstavte si, z Brazílie príde mäso, ktoré je zamrazené, čo je ešte oveľa náročnejšie na energiu, a napriek tomu je lacnejšie ako naše," ilustroval na príklade Ponesz. Navyše hydina v reštauráciách je podľa neho vo väčšine prípadov bez označenia a bez možnosti zistiť presného chovateľa a spôsob výkrmu kurčiat.

Podľa riaditeľa ÚHS Daniela Molnára je ďalším problémom aj to, že hydinové výrobky na Slovensku produkuje čoraz menej hydinárov. "Povolenie na výrobu hydinových výrobkov má v súčasnosti 87 prevádzok, z toho je iba 5 spracovateľov hydiny," konštatoval Molnár.

V súčasnosti tak podľa neho 80 % hydinových výrobkov na pultoch predajní produkujú mäsokombináty a spracovatelia bravčového mäsa. "Títo producenti nemajú vlastnú hydinovú surovinu, nakupujú prevažne poľský separát, ktorý je lacný, bez kontroly kvality a zdravotnej nezávadnosti na našom území," doplnil Molnár.

Cena tejto poľskej mäsovej suroviny podľa neho naznačuje aj to, že v nej môžu byť zapracované určité časti, ktoré sa na Slovensku nesmú zapracovávať, ako napríklad hlavy alebo beháky. "Hydinárski výrobcovia deklarujú vo svojich výrobkoch vyše 60 % hydinovej mäsovej suroviny, zatiaľ čo u týchto pôvodne bravčovinových výrobcov je táto surovina v objeme iba 38 % až 42 %," informoval Molnár.

Ako dodal, zvyšok je nahradený inými prídavkami, ktoré tam nemajú čo hľadať. "Kvalita takejto produkcie je veľmi nízka, ale keďže je ponúkané za veľmi nízke ceny, tak v obchodných sieťach je žiadaná a predávaná," doplnil Molnár. Zákazník by si mal preto na obaloch hydinových výrobkov všímať obsah mäsovej suroviny.

Riaditeľ únie informoval taktiež o výsledkoch kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v mesiacoch marec a apríl tohto roku. Tie podľa jeho slov opätovne potvrdili, že sa na slovenskom trhu aj naďalej predáva nekvalitné hydinové mäso z dovozu. "Toto mäso je ponúkané za veľmi nízke ceny a paradoxné, čo nás prekvapilo, je to, že sú opätovne ponúkané tie výrobky, ktoré už boli raz stiahnuté z predaja," dodal Molnár.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 13 635
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 095
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 444
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 904
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 756
  6. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 704
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 445
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 438
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 420
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 174

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Barometer policajnej korupcie? Ako hladko kúpite drogu

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

Neprehliadnite tiež

Český študent, ktorého žaluje OVB, chystá ďalší dokument o poradcoch

Prvý film „Rada nad zlato“ poukazoval na to, že finančným poradcom z OVB išlo veľmi často len o vlastné provízie.

Baťa chce preraziť aj vo veľkoobchode. Čo to prinesie ľuďom?

Firma Baťa hľadá veľkoobchodných partnerov, ktorí by predávali jej topánky.

Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom

V minulosti by sme sa bez peňaženky ďaleko nedostali.

Obrovská akvizícia sa neuskutoční, Kraft Heinz Unilever neprevezme

Podľa Unileveru ponuka firmu výrazne podhodnocovala.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop