Za dôležité benefity považujú aj príspevky na doplnkové dôchodkové, alebo na úrazové poistenie, či možnosť využívania pracovného mobilného telefónu.
BRATISLAVA. Tento rok chce takmer polovica z opýtaných zamestnávateľov zvýšiť všeobecný objem poskytovaných zamestnaneckých benefitov. Až 61 percent plánuje zmeniť ich štruktúru.
K týmto poznatkom dospela personálno-poradenská spoločnosť Sofisol, ktorá v marci uskutočnila prieskum v oblasti zamestnaneckých benefitov na reprezentatívnej vzorke významných zamestnávateľov z celého Slovenska. Prieskum reprezentoval názor približne 45-tisíc zamestnancov.
„Za najdôležitejšie benefity, ktoré zamestnávatelia v minulom roku zamestnancom poskytovali, sa považovali stravné lístky,“ povedala Mária Ovčiarková zo spoločnosti.
Čo so stravovacími poukážkami
Zamestnávatelia sa vyjadrovali aj k možnosti zmeny príspevku na stravovanie.
Až 74 percent sa nestotožňuje so zmenou, ktorá by umožnila vyplácanie príspevku na stravovanie zamestnancom v hotovosti. Hlavným dôvodom tohto nesúhlasu pre 48 percent je skutočnosť, že by zamestnanci tento príspevok vnímali ako súčasť mzdy a nie ako benefit určený na stravovanie.
Zvyšných 26 percent predpokladá, že zamestnanci by nevyužívali príspevok na stravovanie. „Ostatní respondenti vidia plusy aj mínusy a myslia si, že zamestnanec má právo si vybrať,“ dodala Ovčiarková.
Väčšina zamestnávateľov však pripúšťa, že stravovacie poukážky podporujú pravidelné stravovanie, zvyšujú produktivitu práce a znižujú počet dní, ktoré sú zamestnanci práceneschopní, ako aj počet ich úrazov.
Hoci príspevok na stravovanie je oslobodený od daňovej a odvodovej povinnosti, zamestnávatelia predpokladajú, že v prípade zmeny jeho formy na finančný príspevok bude takáto podpora stravovania časom podliehať zdaneniu. Takáto zmena by sa podľa nich odrazila aj na význame tohto príspevku.
Výhody vedú k spokojnosti
Tento rok sa chce tretina zamestnávateľov z prieskumu zamerať aj na netradičné benefity, naopak sedem percent plánuje dávať zamestnancom viac finančných benefitov.
Nadpolovičná väčšina oslovených vidí v ponúkaných benefitoch motiváciu pre pracovníkov, neraz práve táto skutočnosť zaváži pri výbere zamestnávateľa. Ďalšia veľká skupina tvrdí, že benefity zväčšujú motiváciu pracovníkov na lepšie výkony a sú hodnotou, ktorú dostávajú nad rámec mzdy.
Vlani 64 percent z opýtaných zamestnávateľov využívalo prostriedky zo sociálneho fondu len na stravovanie alebo na regeneráciu zamestnancov.
Aj po zmenách platných od 1. januára, povinnosti platiť dane a odvody z plnenia zo sociálneho fondu, nebude takmer polovica zamestnávateľov meniť účel použitia týchto prostriedkov.
Naopak, 26 percent opýtaných sústredí poskytovanie príspevkov zo sociálneho fondu ešte viac na stravovanie, keďže ide o benefit, ktorý je od daňovej a odvodovej povinnosti oslobodený.
Zamestnávatelia by podľa prieskumu uvítali, keby štát prispieval aj na dôchodkové a životné poistenie, regeneráciu, či zdravotnú starostlivosť. Žiadny ďalší zamestnanecký benefit nevyžaduje 22 percent opýtaných zamestnávateľov.