DUSSELDORF. Asi tretina všetkých vyrobených poľnohospodárskych produktov a potravín na svete sa produkuje zbytočne. Je to jeden z výsledkov štúdie, ktorú dala vypracovať Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Štúdiu predstavili dnes v Düsseldorfe, kde sa začala dvojdňová medzinárodná konferencia Save Food. Jej autori zistili, že v Európe a Severnej Amerike sa zničí alebo nezje 115 kg potravín na osobu ročne. V chudobnejších regiónoch juhovýchodnej Ázie a Afriky je táto strata ročne do 11 kg.
Kým v rozvojových krajinách sú najväčšie straty agrárnych surovín na ceste medzi zberom a obchodmi, v bohatých štátoch najviac potravín zničia obchodníci a spotrebitelia.
Konzumenti ich často nakupujú zbytočne veľa a obchodníci ich nepredajú pred skončením lehoty spotreby. Mnoho potravín končí v odpade alebo kafilériách, lebo vzhľadovo alebo zložením nezodpovedajú normám.
Kongres o záchrane potravín je spoločným projektom FAO a spoločnosti Messe Düsseldorf, koná sa ako súčasť veľtrhu obalovej techniky Interpack.