BRATISLAVA. Medziročne tak klesol o 7 %, informoval tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
V roku 2009 sa v SR podarilo umiestniť 39,4 % potravín z domácich zdrojov, kým v roku 2008 to bolo 42,8 %. V krajinách západnej Európy však tento podiel dosahuje až 80 % a tamojší producenti robia všetko pre to, aby sa ešte viac zvýšil.
Ich výroba v SR sa síce vlani medziročne zvýšila z 3,53 miliardy eur na 3,79 miliardy eur, avšak domáci výrobcovia boli nútení k vyšším vývozom. Vývoz agropotravinárskych tovarov zo Slovenska medziročne vzrástol o 15,8 % na 2,24 miliardy eur, kým dovoz sa zvýšil o 16,3 % na 3,24 miliardy eur. Bilancia zahraničného obchodu SR s agropotravinárskym tovarom sa každoročne zhoršuje. V roku 2010 dosiahla rekordný deficit 997 miliónov eur.
Trend v podiele domácich potravín na slovenskom trhu má výrazne negatívnu tendenciu, neustále klesá a v obchodnej sieti sa čoraz výraznejšie presadzuje tovar z dovozu. Vnútorný trh sa stáva odbytom pre zahraničných producentov, práca a pridaná hodnota sa generuje v zahraničí.
Slovenská ekonomika v prípade výroby potravín prichádza o kľúčový prvok svojej protikrízovej štruktúry, oslabuje svoju potravinovú bezpečnosť a vytvára priestor pre nekontrolovateľný rast cien potravín v budúcnosti. Úpadok domácej výrobnej základne totiž znižuje konkurenčný tlak na zahraničných dodávateľov potravín.
"Aj preto patrí medzi naše prioritné ciele zvýšenie predaja u nás vyrábaného kvalitného potravinárskeho tovaru," povedal predseda ÚPS a podpredseda SPPK pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček.
"V súčasnosti vyhodnocujeme a spracovávame viaceré podnety, ktoré by k tomu mohli prispieť. Veľmi dôležitá bude výchova spotrebiteľa, pretože práve spotrebiteľský patriotizmus našich obyvateľov môže katastrofálne čísla v predaji domácich potravín zlepšiť azda najviac. To si vyžiada aktívnu spoluúčasť nielen samotných výrobcov, ale aj ministerstiev hospodárstva a pôdohospodárstva a rozvoja vidieka."