BRATISLAVA. Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon (Most-Híd) je podľa svojich slov zástancom toho, aby sa zachovalo ovčiarstvo na Slovensku.
Navrhuje preto každému, kto spracováva ovčiu hrudku, aby produkoval "Slovenskú bryndzu". "Tú môže produkovať každý, len za podmienky, že obsahuje minimálne 50 % ovčej hrudky," uviedol dnes na brífingu v Bratislave Simon.
Produkt, ktorý obsahuje menej ako 50 % ovčej hrudky navrhuje označovať Simon len slovom "Bryndza". Zdôraznil, že chce zároveň zaviesť legislatívnu povinnosť pre každého dovozcu bryndze na Slovensko vyznačovať na spotrebiteľskom obale percento ovčej hrudky nachádzajúcej sa v tej-ktorej bryndzi.
Pripomenul, že bryndza nie je produktom výhradne vyrábaným len na Slovensku. "Pojem bryndza rovnako používa Česká republika, Poľsko aj Rumunsko," informoval s tým, že slovenskí výrobcovia bryndze majú podľa Potravinového kódexu povinnosť dodržiavať obsah ovčej hrudky v bryndzi na úrovni aspoň 50 %. Bryndza vyrobená v zahraničí tento obsah ovčej hrudky spĺňať nemusí.
"Som presvedčený, že kroky a smerovanie, ktoré naberá ministerstvo pôdohospodárstva, sú v prospech zachovania slovenskej tradičnej bryndze," myslí si Simon.
Cesta schvaľovania bryndze ako jedinečnej a výhradnej je podľa jeho názoru cestou trvajúcou "minimálne 3 až 4 roky".
Cesta súdneho sporu by znamenala riešenie na ďalších 4 až 6 rokov, s neistým koncom. Neistý koniec by mala podľa neho aj žiadosť o výhradnú registráciu a notifikáciu v EÚ. "Keď podobnú žiadosť napadli Poliaci v roku 2004, nevidím dôvod, prečo by to neurobili aj teraz," dodal.