Spišská borovička sa vyrába aj mimo Spiša, chcú to zakázať

Ani nariadenie Európskeho parlamentu nezakazuje výrobu Spišskej borovičky mimo regiónu Spiša, napriek tomu, že je pod chráneným zemepisným označením.

(Zdroj: Ilustračné - TASR)

STARÁ ĽUBOVŇA. Spišská borovička sa pod chráneným zemepisným označením (CHZO) môže vyrábať len v regióne Spiša a producentmi liehovín z tohto regiónu.

Na Slovensku je len jedna spoločnosť, ktorá má na základe CHZO právo vyrábať originálnu Spišskú borovičku, a to GAS Família, s. r. o., Stará Ľubovňa.

"Aj napriek tomu sa tá Spišská borovička pre existenciu ochrannej známky vyrába aj mimo spomínaného regiónu. V tejto chvíli sú výrobcovia na to oprávnení, takýto stav nevylučuje ani nariadenie Európskeho parlamentu," konštatoval právny zástupca ľubovnianskej spoločnosti Vladimír Pavlov. Vyvstáva teda rozpor medzi ochrannou známkou a CHZO.

Článok pokračuje pod video reklamou

GAS Família do budúcnosti uvažuje o vyvodení právnych krokov voči konkurencii aj voči legislatíve, aby sa tento deformovaný stav zmenil. "Aby spotrebitelia pri kúpe Spišskej borovičky boli presvedčení o tom, že ide o produkt, ktorý je vyrobený na Spiši tradičným spôsobom," zdôvodnil Pavlov.

V tejto chvíli to však nie je právne napadnuteľné, pretože spoločnosti, ktoré vyrábajú Spišskú borovičku aj mimo regiónu Spiša, napríklad v Košiciach a Trenčíne, majú na toto označenie ochrannú známku.

"My to pociťujeme ako zavádzanie spotrebiteľa," konštatoval Pavlov. Po prijatí nariadenia Európskeho parlamentu už nemôže žiadna spoločnosť požiadať o zápis ochrannej známky k produktu, ktorý je chránený CHZO.

To však neplatí pre spoločnosti, ktoré o ochrannú známku požiadali ešte pred rokom 1996.

"Všetky podstatné rozhodujúce komponenty našej Spišskej borovičky pochádzajú zo Spiša. Keď si vezmeme len takú vodu, ktorá tvorí 1,5-násobok samotných ďalších liehovinových zložiek, tak je o čom hovoriť. My používame vodu z tatranských prameňov, ktorá je trocha tvrdšia, musíme ju upravovať," priblížil základný rozdiel medzi Spišskou borovičkou vyrábanou na Spiši a inými liehovinami majster destilácie GAS Família Ján Krak.

Ďalšou základnou surovinou je borievka obyčajná, ktorá sa zbiera v okolí Starej Ľubovne, vo vojenských lesoch v Jakubanoch. Iný je aj technologický postup a história liehovarníctva v Starej Ľubovne siaha až do 13. storočia.

V Starej Ľubovni je napríklad aj najstarší zachovaný liehovar na Slovensku, postavený už v polovici 18. storočia. Je pravdepodobné, že prví liehovarníci zo Spiša čerpali informácie o výrobe kvalitného liehu z Poľska.

"Borovička bola a stále je obľúbeným nápojom pre Slovákov, ale aj pre Českú republiku. Povedal by som, že dnes je po vodke druhou najobľúbenejšou liehovinou," doplnil Krak.

Borovička zo Starej Ľubovne získala právo na používanie CHZO Spišská borovička v januári 2010.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 679
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 055
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 241
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 214
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 875
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 6 601
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 295
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 013
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 798
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 349