Minulý rok bol podľa hydinárov pre ich sektor náročný

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) na svojom valnom zhromaždení upozornila na negatívny vývoj v slovenskom hydinárskom sektore, ktorý pokračoval aj v minulom roku.

BRATISLAVA. Ako uviedol predseda únie Timotej Husár, zatiaľ čo produkcia hydiny na Slovensku od roku 2002 klesla o polovicu, v rámci EÚ objem výroby v rokoch 2004 až 2010 vzrástol o 39 %.

Za hlavné dôvody krízy slovenského hydinárstva považuje Husár neprimeranú otvorenosť nášho trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve, prípadne jej nedôsledné uplatňovanie a nezáujem o riešenie problémov zo strany štátu a štátnych orgánov v minulosti.

Únia taktiež upozornila na výrazný pokles počtu spoločností v hydinárskom priemysle, keď z pôvodných 12 spracovateľov hydiny je v súčasnosti aktívnych už iba päť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Opačný vývoj je u producentov hydinových výrobkov, ktorých počet rastie. Tento trend je však podľa ÚHS pre slovenský hydinársky priemysel likvidačný, pretože producenti surovinu pre svoje výrobky nakupujú v zahraničí, predovšetkým v Poľsku.

Únia hydinárov Slovenska pozitívne hodnotí obnovenie štátnych kontrol v hydinárskom sektore.

"V druhej polovici vlaňajšieho roka sa začali pravidelné kontroly kvality hydinového mäsa, ktoré vo viacerých prípadoch ukázali, že nezodpovedá požadovaným parametrom. V obchodnej sieti bolo mäso nevyhovujúce už pri senzorických skúškach – zapáchajúce, vymrazené mäso a s vysokým obsahom vody. Následné mikrobiologické rozbory preukázali prítomnosť salmonely v poľskom mäse," uvádza sa vo vyhlásení hydinárov.

S nepriaznivou situáciou zápasia podľa ÚHS aj producenti slepačích vajec, ktorých ceny sú o 15 až 20 % nižšie ako v minulom roku, no kŕmne zmesi sú drahšie o viac ako 30 % v porovnaní s rokom 2009. Za nízkymi cenami je podľa hydinárov nadprodukcia vajec v Európe.

"Zo susedných krajín sa k nám dovážajú veľké množstvá, často takisto pochybnej kvality," tvrdí únia. Hydinári upozornili aj na zmeny, ktoré producentov vajec čakajú od 1. januára budúceho roku.

EÚ totiž prechádza v chove nosníc na systém obohatených klietok, čo podľa ÚHS producentom vajec prinesie nevyhnutnosť ďalších dodatočných investícií. Slovenská republika podľa hydinárov navyše nepožiadala EÚ o udelenie žiadnej výnimky a prebrala európske predpisy v plnej miere.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 661
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 591
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 986
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 045
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 547
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 510
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 389
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 450
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 361
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 142

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Všetci sme pôvodom z Afriky

Slovákmi sa nerodíme, ale stávame.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

DOMOV

Plast je na Slovensku menším problémom ako bioodpad

Pri boji s odpadom Slovensko stále zaostáva.

Neprehliadnite tiež

Umelo vyrobené mäso by sa mohlo objaviť v reštauráciách už za tri roky

Firma Mosa Meat už pred piatimi rokmi predstavila laboratórne vyrobený hovädzí burger.

Kauzou Dieselgate je postihnutá ešte pätina vozidiel Volkswagen

Spoločnos splnila sľúbený akčný plán, to však bolo všetko.

Doprava na Mlynských nivách sa komplikuje

Prestavba prináša zmeny. Vodiči sa musia vyzbrojiť trpezlivosťou.

Šefčovič dohodol rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom o tranzite plynu

Treba oddeliť staré problémy od nových, bude sa rokovať o novej zmluve.

Britská Banka Lloyds bude mať po brexite v Európe tri pobočky

Predpokladalo sa, že banka bude svoje kontinentálne podnikanie riadiť iba z Berlina.