Menší obchodníci oslovujú zákazníkov aj v supermarketoch

Aj keď sa niektorí menší predajcovia potravinárskeho tovaru ťažko presadzujú v konkurenčnom boji s veľkými obchodnými reťazcami, mnohí situujú svoje prevádzky po Slovensku práve do ich priestorov.

VRANOV.

Sú to napríklad výrobcovia pekárenských výrobkov, ktorí sa snažia zaujať svojou ponukou tisícky ľudí dennodenne nakupujúcich v priestoroch supermarketov. Zvyšovanie cien si však aj napriek drahším vstupom vo výrobe dovolia v tomto konkurenčnom prostredí len zriedka.

"Môžem naozaj povedať, že neplatíme nájomné za priestor či meter štvorcový, ale za tých ľudí, čo tu vojdú. Prichádzajú sem za účelom nakupovať," uviedol pre TASR Ferdinand Eštok, predávajúci výrobky zo svojej pekárne v prenajatých priestoroch jedného z obchodných centier vo Vranove nad Topľou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako dodal, pred príchodom obchodných reťazcov sa mnohí pekári orientovali na desiatky prevádzok v regióne, kde dodávali svoje výrobky. Niektoré obchody po dedinách však po vybudovaní supermarketov prestali ich sortiment odoberať, keďže ľudia začali chodiť za nákupmi z obcí do miest, čo bolo pre niektoré malé pekárne likvidačné.

"Z obchodných prevádzok v obciach žijú mnohé pekárne slušne aj dnes. Ich tovar sa však často tlačí v neprehľadnom regáli s konkurenciou, pričom môže dochádzať k jeho znehodnocovaniu," povedal Eštok, ktorý dodal, že z hľadiska dlhodobých cieľov mu prestal tento systém pred časom vyhovovať.

Podľa jeho slov je dobré, ak sa obchodník okrem finančného osohu orientuje napríklad aj na budovanie svojej značky.

"Zákazník často nevie, od koho si to ktoré pečivo kupuje, samozrejme ak nie je balené. V priestoroch obchodného centra si však môže predajca prostredníctvom svojej prevádzky budovať obchodné meno a dostávať sa tak viac do povedomia väčšieho množstva kupujúcich," dodal Eštok s tým, že bez kvality predávaného tovaru to samozrejme nejde.

Na malého predajcu však podľa Eštoka pôsobí limitujúco fakt, ak niektoré obchodné reťazce nemenia ceny pečiva aj napriek tomu, že ceny vstupov pre pekárne zdraželi. Pekári, ktorí musia nakupovať napríklad drahšiu múku, sú preto pri zvyšovaní cien svojich výrobkov s ohľadom na cenovú politiku konkurencie veľmi opatrní.

"Cena múky sa asi pred rokom pohybovala v sume 220 eur bez DPH za tonu. Teraz je tá suma okolo 399 eur, a to ju kupujeme dokonca až z Maďarska. Cenu našich výrobkov sme si však dovolili dvihnúť oproti vlaňajšku iba o 10 %," zhodnotil Eštok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. GoPass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  9. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  10. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 558
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 271
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 180
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 094
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 285
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 933
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 249
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 209
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 019
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 007

Téma: Potraviny


Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Tatry zasiahla povodeň, viaceré chodníky uzavreli

V severných dolinách Tatier platia obmedzenia.

Stĺpček Jakuba Fila

Bordel v lesoch a riekach je zrkadlom bordelu v úradoch

Spor o odpad v lome nad Dechticami je ďalšou ukážkou prístupu k prostrediu.

Neprehliadnite tiež

EÚ sa chystá na protiúder, zvažuje clá na uhlie, lieky a chemické výrobky z USA

Nové clá by začali platiť v prípade, ak by Trump zaviedol obmedzenia na dovoz európskych áut do USA.

Americká ekonomika ďalej rastie, informovala centrálna banka

Výrobcovia v celej krajine vyjadrili znepokojenie nad clami.

Google: Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak

Internetový gigant dostal od Komisie rekordnú pokutu.

U.S.Steel neplánuje odchod z Košíc, plánuje investova

Raši hovoril s vedením v USA, trápia ho emisie a náklady na prevádzku.

Na dostavbu Mochoviec si elektrárne požičajú 700 miliónov eur

Akcionári majú záujem uviesť elektráreň do komerčnej prevádzky v čo najkratšom čase.