Podnikatelia nesúhlasia s novelou zákona o ochrane osobných údajov

Vyše 500 pripomienok vzniesli v rámci pripomienkového konania zainteresované subjekty k návrhu novely zákona o ochrane osobných údajov.

BRATISLAVA. Návrh po ukončení medzirezortného pripomienkového konania čaká na prerokovanie vo vláde a po jeho schválení aj schvaľovanie v parlamente.

Ako povedal pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec, združenie vyjadruje rozhodný a zásadný nesúhlas s predloženým návrhom novely zákona. Návrh vyvolal neobvyklý rozsah kritiky dotknutých subjektov zo všetkých sfér, štátnych inštitúcií, podnikateľských subjektov i neziskových organizácií z dôvodu ukladania nadmerných administratívnych povinností a zvyšovania nákladov bez adekvátneho zlepšenia uvádzaného cieľa.

Článok pokračuje pod video reklamou

ZPS upozorňuje, že návrh nerešpektuje legislatívne pravidlá vlády SR, podľa ktorých sa novelizácia robí pri zmenách menšieho rozsahu. Predložený návrh obsahuje 71 novelizovaných bodov, pričom samotný zákon č. 428/2002 Z. z. má 58 paragrafov. V tomto prípade bolo potrebné vypracovať nové znenie zákona.

Taktiež ZPS nesúhlasí s tvrdením, že návrh zákona nebude mať vplyv na podnikateľské prostredie. Vyčíslený dosah na štátny rozpočet na rok 2011 v sume 800 eur je zavádzajúci. Novela pridáva ďalšie povinnosti nad rámec legislatívy EÚ, čo je v rozpore s Programovým vyhlásením vlády znižovať administratívne požiadavky na podnikateľskú sféru.

ZPS so znepokojením konštatuje, že Úradu na ochranu osobných údajov sa priznávajú rozsiahle intervenčné a vyšetrovacie právomoci, ktoré prislúchajú iba orgánom činným v trestnom konaní, v určitých prípadoch ešte vyššie (napr. povinnosť zabezpečiť dôkazy voči sebe samému, čo je v rozpore s Ústavou SR).

Podnikatelia nesúhlasia s uprednostňovaním sankčného charakteru nových ustanovení pred prevenčným. Svedčí o tom invencia v náraste počtu správnych deliktov na 91 z terajších 20 a takmer bezhraničné zvyšovanie pokút, násobne prevyšujúce pokuty v správnom konaní, pričom pokuty možno ukladať i za nesplnenie povinností, ktoré zákon výslovne neukladá, resp. nedefinuje.

ZPS považuje za neprípustnú právomoc predkladateľa vstupovať on-line do informačných systémov prevádzkovateľov, čo môže ohroziť informačnú bezpečnosť.

Združenie žiada predkladateľa, aby návrh stiahol z legislatívneho procesu. Bude potrebné pripraviť znenie nového zákona, ktorý by vzhľadom na tendenciu narastania byrokracie a prisvojovania si nadmerných právomocí štátneho orgánu, ktoré vyvolávajú neúmerné zvyšovanie materiálnych nákladov a potrebu ďalších ľudských zdrojov nad rámec racionality, bol obmedzený len na základné povinnosti vyžadované komunitárnym právom. Všetky ostatné ustanovenia prekračujúce tento rámec, vrátane už platných ustanovení, by mali byť zo zákona vypustené.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 474
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 568
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 275
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 867
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 607
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 501
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 688
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 507
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 933
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 663

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Podnik v Madride ponúka priestory na poludňajšiu siestu

Odpočinok v čase siesty láka čoraz viac zamestnancov, študentov aj turistov v Španielsku.

Rakúski hydinári zápasia s cenovým dumpingom zo zahraničia

V Rakúsku sa počet spracovateľských podnikov v priebehu 15 rokov znížil na polovicu.

Česko zažíva karavanový rozmach, dopyt rastie

Česi si čoraz viac volia dovolenku na domácom trhu namiesto zahraničnej.

Hirošima straší Ružinov už vyše desaťročie

Z projektu Yosaria Plaza zostal len železobetónový skelet.

Nové Mesto má koncepciu rozvoja cyklistickej dopravy

Mestská časť si zadefinovala strategický materiál.