Rodný list môže získať v únii aj mäso

Označenie vyrobené v Európskej únii už pri všetkých potravinách nepostačuje. Česi chcú, aby mali všetky druhy mäsa doklad o pôvode.

Informácie o pôvode by už nemali byť iba pri hovädzom mäse, ale aj pri ostatných druhoch.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – ČTK)

BRATISLAVA. Hydinové, bravčové i baranie mäso, ktoré sa predáva v Európskej únii, by malo mať rodný list. Presadzuje to české ministerstvo poľnohospodárstva.

Ich postup je reakciou na nedávnu dioxínovú aféru. Počas nej sa zistilo, že spotrebitelia majú problém rozoznať krajinu pôvodu mäsa. Tá sa totiž nie vždy zhoduje s krajinou, z ktorej bolo mäso dovezené.

Ako pri hovädzom mäse

Pri hovädzom mäse sa list s presnými informáciami o pôvode zaviedol už po rozšírení choroby šialenstva kráv.

„Je v ňom uvedené konkrétne zviera, z ktorého sa mäso získalo, kde sa chovalo a vykŕmilo a bitúnok, na ktorom sa zabilo," vraví Milan Matúš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Článok pokračuje pod video reklamou

České ministerstvo poľnohospodárstva presadzuje, aby bol taký list aj pri iných druhoch mäsa. Podľa ministra Ivana Fuksu má česká vláda do mesiaca schváliť pre dovozcov mäsa povinnosť informovať dozorujúce orgány o pôvode potravín.

„Povinné uvádzanie krajiny pôvodu pre hydinu, bravčové a baranie mäso by posilnilo istotu spotrebiteľa, pretože pri týchto druhoch mäsa sa identita stráca," hovorí.

Otázku dôkladnejšieho označovania mäsa považuje za aktuálnu aj slovenský minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Vraví však, že niektoré veci treba dodefinovať.

„Ak ide o rozpracovaný výrobok, ošípaná pochádza z Nemecka, ale je zabitá v Poľsku, spracovaná na polky v Maďarsku a na výrobky na Slovensku, čo uvedieme ako krajinu pôvodu? Nemecko, Poľsko, Maďarsko alebo Slovensko?" pýta sa minister.

Nemal by to byť problém

V nedostatočnej legislatívnej úprave na úrovni Európy pritom vidí dôvod slabého informovania spotrebiteľov o krajine pôvodu mäsa Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory.

Tiež v tom, že by to výrobcom mohlo zvýšiť náklady. „Niektorí veľkí producenti sú proti tomu, lebo často menia dodávateľov. Keby mali uviesť krajinu pôvodu aj surovín, museli by každú chvíľu meniť etikety," hovorí Nemec.

Uviesť na obale podrobné údaje by podľa Fuksu nemal byť problém. „Spracovateľ má informácie o tom, odkiaľ suroviny dostal, aj o tom, kam jeho tovar putoval. Naším cieľom je, aby ich mal aj spotrebiteľ," povedal Fuksa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 614
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 060
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 715
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 167
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 012
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 156
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 338
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 228
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 134