Povinnosť písať na jedálny lístok gramáž Miškov nezruší

V Nemecku sa váhu porcie z jedálneho lístka nedozviete, tvrdia kritici nášho zákona.

V jedálnych lístkoch sa povinne uvádza gramáž ponúkaných jedál. Niektoré reštaurácie ju dostali svojským spôsobom aj do reklamných letákov.(Zdroj: SITA)

Zrušenie povinnosti uviesť v jedálnom lístku množstvo každého jedla by niektoré reštaurácie privítali. Kompetentní si však za gramážou stoja.

BRATISLAVA. Gramáž všetkých jedál minimálne jeden gram. Je to opatrenie voči prísnym kontrolám SOI, píše sa v reklamnom letáku pezinskej reštaurácie Lalia.

Nemusíte sa však báť, že vám na tanieri prinesú len jeden hranolček. Porcie sú tu veľkorysé. „Po častých kontrolách Slovenskej obchodnej inšpekcie som zmenil prístup,“ vysvetľuje majiteľ reštaurácie Bohumil Karlík.

Pokutu totiž dostal aj vtedy, ak sa porcia na tanieri odlišovala od rozpisu len o jeden gram. Tvrdí, že takto sa vyhne preváženiu porcií inšpekciou.

Socialistický prežitok

Čo dnes platí
Pre reštaurácie:
  • jedálny lístok musí obsahovať názov jedla, cenu, gramáž (v surovom či hotovom stave), zvyčajne sa uvádza zvlášť mäso,
  • pri polovičných porciách zákon neurčuje cenu (nemusí byť polovičná), ide o dohodu medzi zákazníkom a reštauráciou.
Pre jedálne:
  • názov jedla musí byť jasný (napríklad hovädzie mäso, zemiaky),
  • musí byť uvedená gramáž jedla (zvlášť mäso, omáčka, prílohy, šalát, polievka)
  • pri jedlách musia byť uvedené alergény ( arašidy, mlieko, sója), ale aj geneticky modifikované potraviny.
Zdroj: zákon o ochrane spotrebiteľa
a zákon o cenách, vyhláška ministerstva školstva 330/2009

Podľa legislatívy musí totiž zákazník pred objednaním poznať nielen cenu, ale aj váhu, objem či počet kusov toho-ktorého jedla. O tom, či je gramáž v surovom, či v hotovom stave, rozhoduje prevádzka. Musí to však uviesť v jedálnom lístku.

Niektorí podnikatelia by zrušenie uvádzania gramáží uvítali. Argumentujú Západom, kde reštaurácie takúto povinnosť nemajú.

Kritikom gramáže je aj majiteľ pezinskej reštaurácie. „Je to pozostatok bývalého režimu, keď bolo treba kontrolovať porcie jedál, aby si suroviny nedal kuchár do vrecka,“ myslí si Karlík.

Dnes podľa neho rozhoduje zákazník. Reštaurácia si síce môže urobiť meno na veľkých porciách, no ak v nej ľuďom nechutí, viac sa nevrátia. Proti gramáži hovorí podľa neho aj nemecký model – bez uvedenia váhy a inšpektorov, ktorí jedlá prevažujú.

„Zákazník by mal mať predstavu o tom, aká veľká je porcia jedla,“ oponuje mu Jozef Stanislav, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie U Rudolfa v Liptovskom Jáne. Keďže má ísť len o informáciu pre zákazníka, stačila by podľa neho aj poznámka v závere jedálneho lístka.

Dodáva, že v Nemecku sa síce váha jedla neuvádza, len množstvo nápojov, no cena sa počíta aj s prílohou či pochutinami. Aj keď si zákazník nedá kečup, zaplatiť ho musí. Váhu v jedálnom lístku neuvádzajú ani francúzske reštaurácie, doplnil.

Náš rezort hospodárstva však zmenu nechystá. Tvrdí, že spotrebiteľ má dostať zrozumiteľné informácie o cene, aby vedel porovnať ponuky. To si podľa ministerstva žiada uvádzať mernú jednotku.

Ak je totiž zákazník nespokojný s množstvom jedla na tanieri, môže ho reklamovať v reštaurácii či podať podnet na SOI. Inšpektori prídu podnik preveriť. Takýchto sťažností je však podľa hovorkyne SOI Danuše Krkošovej veľmi málo.

Povinne aj v jedálňach

Školské jedálne musia informovať o jedlách ešte podrobnejšie. Vypisujú totiž nielen gramáž jedla, ale aj obsah geneticky modifikovaných potravín či obsah alergénov.

„Jedálny lístok musíme robiť podľa noriem,“ povedala vedúca jedálne Základnej školy na Fándlyho ulici v Pezinku Alena Malíšková. Tie určujú, čo majú variť a aj váhu stravy podľa veku. „Mäso uvádzame po úprave, zvlášť omáčku, prílohu, polievku a šalát,“ povedala.

Rovnaké pravidlá ako pre jedálne platia aj pre vysokoškolské menzy. Uvádzanie gramáže je však zbytočné, myslí si Terézia Hanzlovičová z firmy Fitfood, ktorá prevádzkuje vysokoškolskú jedáleň Eat and Meet na bratislavských Mlynoch. „Zákazník sa vráti tam, kde mu chutilo alebo kde je spokojný s pomerom ceny a kvality,“ vraví.

Vedúci prevádzok stravovania Vysokoškolského mesta Ľudovíta Štúra – Mlyny Lukáš Klas si naopak myslí, že váha pomôže pri rozhodovaní. „Ak je uvedená gramáž, stravník vie, za aké množstvo platí akú cenu a vie zhodnotiť, či je oprávnená,“ povedal.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 16 047
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 924
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 632
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 6 021
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 876
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 701
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 237
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 182
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 585
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 248

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Barometer policajnej korupcie? Ako hladko kúpite drogu

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Český študent, ktorého žaluje OVB, chystá ďalší dokument o konkurencii

Prvý film „Rada nad zlato“ poukazoval na to, že finančným poradcom z OVB išlo veľmi často len o vlastné provízie.

Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom

V minulosti by sme sa bez peňaženky ďaleko nedostali.

Obrovská akvizícia sa neuskutoční, Kraft Heinz Unilever neprevezme

Podľa Unileveru ponuka firmu výrazne podhodnocovala.

Slovensko je bližšie k nezávislosti od Ruska. Brusel podporí plynovod do Poľska

Európska únia prispeje na výstavbu slovensko-poľského pripojenia 107 miliónmi eur. Ide o 40 percent z nákladov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop