Povinnosť písať na jedálny lístok gramáž Miškov nezruší

V Nemecku sa váhu porcie z jedálneho lístka nedozviete, tvrdia kritici nášho zákona.

V jedálnych lístkoch sa povinne uvádza gramáž ponúkaných jedál. Niektoré reštaurácie ju dostali svojským spôsobom aj do reklamných letákov.(Zdroj: SITA)

Zrušenie povinnosti uviesť v jedálnom lístku množstvo každého jedla by niektoré reštaurácie privítali. Kompetentní si však za gramážou stoja.

BRATISLAVA. Gramáž všetkých jedál minimálne jeden gram. Je to opatrenie voči prísnym kontrolám SOI, píše sa v reklamnom letáku pezinskej reštaurácie Lalia.

Nemusíte sa však báť, že vám na tanieri prinesú len jeden hranolček. Porcie sú tu veľkorysé. „Po častých kontrolách Slovenskej obchodnej inšpekcie som zmenil prístup,“ vysvetľuje majiteľ reštaurácie Bohumil Karlík.

Pokutu totiž dostal aj vtedy, ak sa porcia na tanieri odlišovala od rozpisu len o jeden gram. Tvrdí, že takto sa vyhne preváženiu porcií inšpekciou.

Socialistický prežitok

Čo dnes platí
Pre reštaurácie:
  • jedálny lístok musí obsahovať názov jedla, cenu, gramáž (v surovom či hotovom stave), zvyčajne sa uvádza zvlášť mäso,
  • pri polovičných porciách zákon neurčuje cenu (nemusí byť polovičná), ide o dohodu medzi zákazníkom a reštauráciou.
Pre jedálne:
  • názov jedla musí byť jasný (napríklad hovädzie mäso, zemiaky),
  • musí byť uvedená gramáž jedla (zvlášť mäso, omáčka, prílohy, šalát, polievka)
  • pri jedlách musia byť uvedené alergény ( arašidy, mlieko, sója), ale aj geneticky modifikované potraviny.
Zdroj: zákon o ochrane spotrebiteľa
a zákon o cenách, vyhláška ministerstva školstva 330/2009

Podľa legislatívy musí totiž zákazník pred objednaním poznať nielen cenu, ale aj váhu, objem či počet kusov toho-ktorého jedla. O tom, či je gramáž v surovom, či v hotovom stave, rozhoduje prevádzka. Musí to však uviesť v jedálnom lístku.

Niektorí podnikatelia by zrušenie uvádzania gramáží uvítali. Argumentujú Západom, kde reštaurácie takúto povinnosť nemajú.

Kritikom gramáže je aj majiteľ pezinskej reštaurácie. „Je to pozostatok bývalého režimu, keď bolo treba kontrolovať porcie jedál, aby si suroviny nedal kuchár do vrecka,“ myslí si Karlík.

Dnes podľa neho rozhoduje zákazník. Reštaurácia si síce môže urobiť meno na veľkých porciách, no ak v nej ľuďom nechutí, viac sa nevrátia. Proti gramáži hovorí podľa neho aj nemecký model – bez uvedenia váhy a inšpektorov, ktorí jedlá prevažujú.

„Zákazník by mal mať predstavu o tom, aká veľká je porcia jedla,“ oponuje mu Jozef Stanislav, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie U Rudolfa v Liptovskom Jáne. Keďže má ísť len o informáciu pre zákazníka, stačila by podľa neho aj poznámka v závere jedálneho lístka.

Dodáva, že v Nemecku sa síce váha jedla neuvádza, len množstvo nápojov, no cena sa počíta aj s prílohou či pochutinami. Aj keď si zákazník nedá kečup, zaplatiť ho musí. Váhu v jedálnom lístku neuvádzajú ani francúzske reštaurácie, doplnil.

Náš rezort hospodárstva však zmenu nechystá. Tvrdí, že spotrebiteľ má dostať zrozumiteľné informácie o cene, aby vedel porovnať ponuky. To si podľa ministerstva žiada uvádzať mernú jednotku.

Ak je totiž zákazník nespokojný s množstvom jedla na tanieri, môže ho reklamovať v reštaurácii či podať podnet na SOI. Inšpektori prídu podnik preveriť. Takýchto sťažností je však podľa hovorkyne SOI Danuše Krkošovej veľmi málo.

Povinne aj v jedálňach

Školské jedálne musia informovať o jedlách ešte podrobnejšie. Vypisujú totiž nielen gramáž jedla, ale aj obsah geneticky modifikovaných potravín či obsah alergénov.

„Jedálny lístok musíme robiť podľa noriem,“ povedala vedúca jedálne Základnej školy na Fándlyho ulici v Pezinku Alena Malíšková. Tie určujú, čo majú variť a aj váhu stravy podľa veku. „Mäso uvádzame po úprave, zvlášť omáčku, prílohu, polievku a šalát,“ povedala.

Rovnaké pravidlá ako pre jedálne platia aj pre vysokoškolské menzy. Uvádzanie gramáže je však zbytočné, myslí si Terézia Hanzlovičová z firmy Fitfood, ktorá prevádzkuje vysokoškolskú jedáleň Eat and Meet na bratislavských Mlynoch. „Zákazník sa vráti tam, kde mu chutilo alebo kde je spokojný s pomerom ceny a kvality,“ vraví.

Vedúci prevádzok stravovania Vysokoškolského mesta Ľudovíta Štúra – Mlyny Lukáš Klas si naopak myslí, že váha pomôže pri rozhodovaní. „Ak je uvedená gramáž, stravník vie, za aké množstvo platí akú cenu a vie zhodnotiť, či je oprávnená,“ povedal.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. Leto nekončí!
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 677
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 356
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 342
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 799
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 295
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 197
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 107
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 083
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 857
  10. Leto nekončí! 673

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že to si urobila sama

Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

Neprehliadnite tiež

V Bojniciach plánuje investor postaviť wellness hotel za 45 miliónov eur

Súčasťou projektu má byť desať bazénov, saunový svet, reštaurácie, obchody, fitnes a podzemné parkovisko.

Detský zásyp od J&J mal spôsobiť žene rakovinu, súd jej dal za pravdu

Súd nariadil Johnson & Johnson zaplatiť chorej žene 417 miliónov dolárov. Firma sa proti verdiktu odvolá.

Smrť blízkeho majú platiť poisťovne, rozhodol súd. Tie nesúhlasia

Spor, či majú poisťovne platiť blízkym bolestné, sa na Slovensku vlečie už desať rokov.

Tesco otvorilo pri Galante najväčšie distribučné centrum v strednej Európe

Nové centrum sa zameriava na distribúciu potravín, kozmetiky, oblečenia a techniky. Zamestnalo 1 200 ľudí.