Povinnosť písať na jedálny lístok gramáž Miškov nezruší

V Nemecku sa váhu porcie z jedálneho lístka nedozviete, tvrdia kritici nášho zákona.

V jedálnych lístkoch sa povinne uvádza gramáž ponúkaných jedál. Niektoré reštaurácie ju dostali svojským spôsobom aj do reklamných letákov.(Zdroj: SITA)

Zrušenie povinnosti uviesť v jedálnom lístku množstvo každého jedla by niektoré reštaurácie privítali. Kompetentní si však za gramážou stoja.

BRATISLAVA. Gramáž všetkých jedál minimálne jeden gram. Je to opatrenie voči prísnym kontrolám SOI, píše sa v reklamnom letáku pezinskej reštaurácie Lalia.

Nemusíte sa však báť, že vám na tanieri prinesú len jeden hranolček. Porcie sú tu veľkorysé. „Po častých kontrolách Slovenskej obchodnej inšpekcie som zmenil prístup,“ vysvetľuje majiteľ reštaurácie Bohumil Karlík.

Pokutu totiž dostal aj vtedy, ak sa porcia na tanieri odlišovala od rozpisu len o jeden gram. Tvrdí, že takto sa vyhne preváženiu porcií inšpekciou.

Socialistický prežitok

Čo dnes platí
Pre reštaurácie:
  • jedálny lístok musí obsahovať názov jedla, cenu, gramáž (v surovom či hotovom stave), zvyčajne sa uvádza zvlášť mäso,
  • pri polovičných porciách zákon neurčuje cenu (nemusí byť polovičná), ide o dohodu medzi zákazníkom a reštauráciou.
Pre jedálne:
  • názov jedla musí byť jasný (napríklad hovädzie mäso, zemiaky),
  • musí byť uvedená gramáž jedla (zvlášť mäso, omáčka, prílohy, šalát, polievka)
  • pri jedlách musia byť uvedené alergény ( arašidy, mlieko, sója), ale aj geneticky modifikované potraviny.
Zdroj: zákon o ochrane spotrebiteľa
a zákon o cenách, vyhláška ministerstva školstva 330/2009

Podľa legislatívy musí totiž zákazník pred objednaním poznať nielen cenu, ale aj váhu, objem či počet kusov toho-ktorého jedla. O tom, či je gramáž v surovom, či v hotovom stave, rozhoduje prevádzka. Musí to však uviesť v jedálnom lístku.

Niektorí podnikatelia by zrušenie uvádzania gramáží uvítali. Argumentujú Západom, kde reštaurácie takúto povinnosť nemajú.

Kritikom gramáže je aj majiteľ pezinskej reštaurácie. „Je to pozostatok bývalého režimu, keď bolo treba kontrolovať porcie jedál, aby si suroviny nedal kuchár do vrecka,“ myslí si Karlík.

Dnes podľa neho rozhoduje zákazník. Reštaurácia si síce môže urobiť meno na veľkých porciách, no ak v nej ľuďom nechutí, viac sa nevrátia. Proti gramáži hovorí podľa neho aj nemecký model – bez uvedenia váhy a inšpektorov, ktorí jedlá prevažujú.

„Zákazník by mal mať predstavu o tom, aká veľká je porcia jedla,“ oponuje mu Jozef Stanislav, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie U Rudolfa v Liptovskom Jáne. Keďže má ísť len o informáciu pre zákazníka, stačila by podľa neho aj poznámka v závere jedálneho lístka.

Dodáva, že v Nemecku sa síce váha jedla neuvádza, len množstvo nápojov, no cena sa počíta aj s prílohou či pochutinami. Aj keď si zákazník nedá kečup, zaplatiť ho musí. Váhu v jedálnom lístku neuvádzajú ani francúzske reštaurácie, doplnil.

Náš rezort hospodárstva však zmenu nechystá. Tvrdí, že spotrebiteľ má dostať zrozumiteľné informácie o cene, aby vedel porovnať ponuky. To si podľa ministerstva žiada uvádzať mernú jednotku.

Ak je totiž zákazník nespokojný s množstvom jedla na tanieri, môže ho reklamovať v reštaurácii či podať podnet na SOI. Inšpektori prídu podnik preveriť. Takýchto sťažností je však podľa hovorkyne SOI Danuše Krkošovej veľmi málo.

Povinne aj v jedálňach

Školské jedálne musia informovať o jedlách ešte podrobnejšie. Vypisujú totiž nielen gramáž jedla, ale aj obsah geneticky modifikovaných potravín či obsah alergénov.

„Jedálny lístok musíme robiť podľa noriem,“ povedala vedúca jedálne Základnej školy na Fándlyho ulici v Pezinku Alena Malíšková. Tie určujú, čo majú variť a aj váhu stravy podľa veku. „Mäso uvádzame po úprave, zvlášť omáčku, prílohu, polievku a šalát,“ povedala.

Rovnaké pravidlá ako pre jedálne platia aj pre vysokoškolské menzy. Uvádzanie gramáže je však zbytočné, myslí si Terézia Hanzlovičová z firmy Fitfood, ktorá prevádzkuje vysokoškolskú jedáleň Eat and Meet na bratislavských Mlynoch. „Zákazník sa vráti tam, kde mu chutilo alebo kde je spokojný s pomerom ceny a kvality,“ vraví.

Vedúci prevádzok stravovania Vysokoškolského mesta Ľudovíta Štúra – Mlyny Lukáš Klas si naopak myslí, že váha pomôže pri rozhodovaní. „Ak je uvedená gramáž, stravník vie, za aké množstvo platí akú cenu a vie zhodnotiť, či je oprávnená,“ povedal.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 11 604
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 453
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 200
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 618
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 6 343
  6. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 740
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 673
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 124
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 300
  10. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 778

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Polícia má meno podozrivého

Útočníkom mal byť len dvadsaťdva ročný Brit s líbyjským pôvodom.

KULTÚRA

Dominik Dán o knižnom trhu: S mafiánskymi praktikami som sa nestretol

Najčítanejší spisovateľ má so slovenskými podnikateľmi zlú skúsenosť.

KULTÚRA

Existoval len jeden James Bond, ktorý mohol hrať sám seba

Roger Moore stvárňoval agenta 007 najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa mu veriť?

Internetom sa šíri video, v ktorom neznámy muž meria dusičnany v zelenine a ovocí.

Vláda chce rodinám zaplatiť sťahovanie sa za prácou

Niekoľkotisícový príspevok by mal ľudí motivovať, aby opustili svoje domovy a za prácou sa presťahovali tam, kde je.

Francúzsky miliardár dostal zelenú na prevzatie značky Christian Dior

LVMH je najväčším výrobcom luxusného tovaru na svete.

Vyhlásili tender na obnovu Gabčíkova

Celý projekt obnovy si vyžiada celkovo vyše 144 miliónov eur.