Agentúrnu správu sme o 19:42 nahradili autorským článkom.
BRATISLAVA. Nedá sa vylúčiť, že sa na slovenský trh zo zahraničia dostalo aj mäso, ktoré mohlo byť kontaminované dioxínom.
Mäso z nemeckých fariem, ktoré mali zrejme problém s dioxínom v krmive už dávnejšie, sa mohlo dostať na slovenský trh z Poľska. Hydinu odtiaľ totiž dovážajú aj naše firmy a u nás ju prebaľujú.
Nemali povolenie
Prebaľovanie mäsa nie je protizákonné a ani zriedkavé. „Nepovažujem tento jav za ojedinelý. Je to taký potravinový folklór,“ povedal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most–Híd).
Firmy, ktoré mäso prebaľujú, musia mať na to oprávnenie. Nie všetky ho však majú. Minister zverejnil, že tak postupovali firmy Podtatranská hydina a Hydina Košice. Tie dovážajú mäso aj z Poľska. Zistili to kontroly Štátnej vetrinárnej a potravinovej správy z októbra a novembra.
„Prevádzky neboli schválené na vybaľovanie produktov živočíšneho pôvodu z obalu a ich prebaľovanie do nového obalu,“ povedal Simon.
Generálny riaditeľ Podtatranskej hydiny a jeden z majiteľov firmy Hydina Košice Pavol Konkoľ tvrdí, že označujú mäso v súlade so zákonom. Obvinenia považuje za účelové. Priznáva však, že pochybili.
„Viem, že neznalosť zákona neospravedlňuje, ale mali ma upozorniť, že potrebujem povolenie. Začal som to riešiť až teraz,“ povedal.
Pôvod mäsa je otázny
Hydinové mäso označené ako slovenský výrobok nemusí pochádzať zo Slovenska. Ak sa u nás spracuje a prebalí, už je označené ako výrobok slovenského pôvodu.
Simon tvrdí, že spotrebitelia ohrození neboli. „Boli zavádzaní v tom, aký výrobok kupujú,“ povedal.
No priznal, že je ťažké vystopovať, odkiaľ mäso pochádza, keďže do Poľska sa vozí aj z iných krajín. „Nie je možné 100percentne zaručiť, že nemôže byť z inej krajiny,“ dodal.