Stravné lístky by mohli byť dobrovoľné

Zamestnávatelia, ale aj odbory by súhlasili, aby bola možnosť vybrať si, akým spôsobom sa vyplatí príspevok na stravné. Ministerstvo takúto zmenu nechystá.

(Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Aj napriek tomu, že odborári vypísali petíciu proti zmenám v Zákonníku práce, v niektorých veciach sa so zamestnávateľmi vedia zhodnúť.

Obe strany by privítali, aby sa zamestnávateľ mohol so zamestnancom dohodnúť na tom, či mu poskytne príspevok na stravu formou gastrolístka alebo mu túto sumu pripočíta ku mzde.

Lístok alebo peniaze

Vyplatenie stravného príspevku k výplate by bolo pre zamestnávateľov jednoduchšie. „Stravovacie poukážky sú ceniny, a preto vyžadujú špeciálny režim narábania a uchovávania, čo spôsobuje vyššie administratívne náklady," povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Únia by privítala zmenu v legislatíve a určitú formu zdobrovoľnenia a možnosť výberu. „Zamestnávateľ by mal možnosť vybrať si a na základe dohody so zamestnancom by mu poskytol stravovaciu poukážku alebo mu danú sumu na stravné pripísal ku mzde," povedal Hošták.

Odbory nie sú proti. „Ja by som súhlasil, lebo stravné lístky sú medzičlánok," povedal Emil Machyna z OZ KOVO. Bolo by to však s podmienkou, že by bola táto suma samostatne vyčíslená na výplatnej páske ako príspevok na stravu. „Ak by to bola súčasť mzdy, stratilo by sa to a prestali by to zamestnávatelia vyplácať," tvrdí Machyna.

Stravné sa zvýšilo

Rezort práce s tým teraz nepočíta. „Zatiaľ sa takýmito zmenami v stravnom nezaoberáme," povedala Daniela Šulcová z ministerstva práce.

Minimálna suma gastrolístka sa od januára zvýšila o 15 centov. „Stravné lístky v minimálnej hodnote 2,85 eura je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancom od 1. januára 2011," povedala Šulcová.

Ministerstvo sa rozhodlo zvýšiť túto sumu najmä preto, že došlo k zvýšeniu cien jedál a nápojov. Ak zamestnávateľ gastrolístok minimálne v tejto sume nedáva, porušuje Zákonník práce.

Ako funguje biznis s lístkami

Biznis s poukážkami je jednoduchý. Zamestnávateľ nakúpi od dodávateľa stravné lístky a zároveň mu zaplatí províziu podľa cenníka.

Provízia môže byť niekedy aj nulová, všetko závisí od objemu stravných lístkov, ktoré firma nakupuje. Nulovú províziu dostanú najmä spoločnosti, ktoré nakupujú líst­ky pre veľký počet zamestnancov.

Zamestnávateľ dá lístok svojmu zamestnancovi, ktorý ho použije na nákup potravín alebo jedla. Následne obchod alebo reštaurácia vrátia lístok dodávateľskej firme, ktorá im ho preplatí po odpočítaní vlastnej provízie.


Kliknite - obrázok zväčšíte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 198
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 145
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 088
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 143
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 306
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 670
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 958
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 312
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 062
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 907