Stravné lístky by mohli byť dobrovoľné

Zamestnávatelia, ale aj odbory by súhlasili, aby bola možnosť vybrať si, akým spôsobom sa vyplatí príspevok na stravné. Ministerstvo takúto zmenu nechystá.

(Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Aj napriek tomu, že odborári vypísali petíciu proti zmenám v Zákonníku práce, v niektorých veciach sa so zamestnávateľmi vedia zhodnúť.

Obe strany by privítali, aby sa zamestnávateľ mohol so zamestnancom dohodnúť na tom, či mu poskytne príspevok na stravu formou gastrolístka alebo mu túto sumu pripočíta ku mzde.

Lístok alebo peniaze

Vyplatenie stravného príspevku k výplate by bolo pre zamestnávateľov jednoduchšie. „Stravovacie poukážky sú ceniny, a preto vyžadujú špeciálny režim narábania a uchovávania, čo spôsobuje vyššie administratívne náklady," povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Únia by privítala zmenu v legislatíve a určitú formu zdobrovoľnenia a možnosť výberu. „Zamestnávateľ by mal možnosť vybrať si a na základe dohody so zamestnancom by mu poskytol stravovaciu poukážku alebo mu danú sumu na stravné pripísal ku mzde," povedal Hošták.

Odbory nie sú proti. „Ja by som súhlasil, lebo stravné lístky sú medzičlánok," povedal Emil Machyna z OZ KOVO. Bolo by to však s podmienkou, že by bola táto suma samostatne vyčíslená na výplatnej páske ako príspevok na stravu. „Ak by to bola súčasť mzdy, stratilo by sa to a prestali by to zamestnávatelia vyplácať," tvrdí Machyna.

Stravné sa zvýšilo

Rezort práce s tým teraz nepočíta. „Zatiaľ sa takýmito zmenami v stravnom nezaoberáme," povedala Daniela Šulcová z ministerstva práce.

Minimálna suma gastrolístka sa od januára zvýšila o 15 centov. „Stravné lístky v minimálnej hodnote 2,85 eura je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancom od 1. januára 2011," povedala Šulcová.

Ministerstvo sa rozhodlo zvýšiť túto sumu najmä preto, že došlo k zvýšeniu cien jedál a nápojov. Ak zamestnávateľ gastrolístok minimálne v tejto sume nedáva, porušuje Zákonník práce.

Ako funguje biznis s lístkami

Biznis s poukážkami je jednoduchý. Zamestnávateľ nakúpi od dodávateľa stravné lístky a zároveň mu zaplatí províziu podľa cenníka.

Provízia môže byť niekedy aj nulová, všetko závisí od objemu stravných lístkov, ktoré firma nakupuje. Nulovú províziu dostanú najmä spoločnosti, ktoré nakupujú líst­ky pre veľký počet zamestnancov.

Zamestnávateľ dá lístok svojmu zamestnancovi, ktorý ho použije na nákup potravín alebo jedla. Následne obchod alebo reštaurácia vrátia lístok dodávateľskej firme, ktorá im ho preplatí po odpočítaní vlastnej provízie.


Kliknite - obrázok zväčšíte.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 623
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 940
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 937
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 501
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 493
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 055
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 472
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 541
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 533
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 187

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

EKONOMIKA

Ktorá personálka zamestnala najviac ľudí? Pozrite si grafy

Pravidlá fungovania personálnych agentúr by sa mohli čoskoro zase meniť.

Neprehliadnite tiež

Premiéri krajín V4 sa stretnú k téme nekvalitných výrobkov vo Varšave

Fico v Trnave zdôraznil, že chcú reagovať na niečo, čo nemôžeme akceptovať, aby z nás robili občanov 2. kategórie.

UPC zvyšuje ceny internetu a televízie. Čo môžete robiť?

Káblová spoločnosť mení služby a ceny uprostred viazanosti, ľudia sa búria.

Briti budú múdri a ak budú ľudí potrebovať, pustia ich (rozhovor)

Analytik Next Finance Jiří Cihlář tvrdí, že Veľká Británia si po brexite bude zamestnancov z cudziny vyberať.

Medzi sto najatraktívnejších regiónov Únie patrí aj Bratislavský kraj

Konkurencieschopný región je taký, ktorý dokáže firmám aj obyvateľom ponúknuť atraktívne a udržateľné prostredie na život a prácu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop