Bratislava 12.júna (TASR) - Posilňovanie kvalitatívnej stránky výroby potravín prostredníctvom využitia fondu SAPARD a štátnych podporných prostriedkov, ako aj podpora investičného smerovania do rozvoja kvality a certifikovaných výrobných postupov by mali napomôcť zvyšovaniu konkurencieschopnosti slovenského potravinárstva.
Uvádza sa to v analýze trhu potravín SR, ktorú vypracoval Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Na utorkovom medzinárodnom seminári v Bratislave, venovanom prístupovému procesu potravinárskeho priemyslu do Európskej únie (EÚ), ju prezentoval analytik ústavu Marián Božík.
Podľa analýzy je potrebné zvyšovať aj produktivitu práce v tomto sektore, ktorá dosahuje len 84 % priemeru v hospodárstve a v rokoch 1990-2001 stagnovala. V roku 1990 predstavovala až 5-násobok produktivity v poľnohospodárskej prvovýrobe, kým teraz je to len 1,11-násobok. Medzi ďalšie dôležité opatrenia štátu na podporu konkurencieschopnosti výrobcov analýza zaraďuje zlacnenie úverov, vytvorenie jasných pravidiel proexportnej politiky a ich vyváženie s podpornými opatreniami v okolitých krajinách. Za dôležité považuje tiež uvoľnenie súčasného zakonzervovaného stavu usmerňovania trhu s poľnohospodárskymi surovinami na základe zaručených cien.
Vstup do spoločenstva prinesie SR podľa ústavu pozitíva v podobe vstupu zahraničného kapitálu, ktorý napomôže modernizácii a otvoreniu odbytov na zahraničných trhoch. "Vstup a rozširovanie pôsobenia nadnárodných obchodných reťazcov budú mať pozitívny dopad v zefektívnení distribučných systémov a podpore reštrukturalizácie, ale hrozia aj negatíva v podobe vyradenia väčšieho rozsahu domácich producentov z trhu, ako je žiaduce," konštatuje sa v analýze.
Experti z Rakúskej potravinárskej organizácie sa na seminári podelili o svoje skúsenosti v súvislosti so vstupom krajiny do únie, ktorý im podľa nich priniesol nové pracovné miesta vo všetkých oblastiach potravinárstva. Najmarkantnejšie to bolo v sektore mäsa, mlieka a spracovania ovocia a zeleniny. V rokoch 1995-1999 dosiahli investície v potravinárstve 14,2 miliardy ATS. V uvedenom období sa zároveň do tohto odvetvia uvoľnilo 3,5 miliardy ATS investičných podpôr.
Potravinársky priemysel je na Slovensku jedným zo 4 odvetví priemyslu, ktoré zaznamenali v rokoch 1998-2000 rast. Pri správnej reštrukturalizácii má predpoklady ďalšieho rozvoja. Na priemyselnej výrobe sa podieľa potravinárstvo 13 % a zamestnáva 10 % pracovníkov priemyslu. V rokoch 1998-2001 sa podieľalo 2,3 až 3 % na tvorbe HDP.
* san gl