Luxemburg 21.mája (TASR) - Na tanieroch Európanov sa stále častejšie objavujú kuracie alebo kačacie stehienka. Európsky štatistický úrad Eurostat informoval, že hydina postúpila v rebríčku spotreby mäsa na druhé miesto, hneď za bravčovinu. Dôvodom tohto vývoja je podľa štatistikov kríza okolo choroby šialených kráv. Predpovedajú, že ročná spotreba hydiny na osobu sa do roku 2008 zvýši z 21,4 kilogramu (kg) v roku 2000 na 24,8 kg.
Nemeckí spotrebitelia tento trend potvrdzujú a stále častejšie jedia kuracie alebo husacie prsia. V roku 2000 zjedol každý Nemec v priemere 15,6 kg mäsa z hydiny, 4 roky predtým to bolo len 14,1 kg. Európskymi lídrami v konzume hydiny sú Íri, ktorí ročne skonzumujú v priemere 32,7 kg diétneho hydinového mäsa. Rebríček uzatvárajú Švédi so spotrebou 12,5 kg na osobu ročne.
Európska komisia (EK) očakáva, že v roku 2008 dosiahne produkcia hydinového mäsa a výrobkov asi 10 miliónov ton v porovnaní s 8,8 milióna ton v roku 1999. Najväčším producentom medzi krajinami EÚ je Francúzsko, nasledované Veľkou Britániou, Talianskom a Španielskom. Tieto 4 krajiny spolu vyprodukujú takmer 70 % celkovej výroby únie.
* 3 mma gl