Pivo aj pečivo zdražejú. Úroda je zlá

Potvrdzujú sa zvesti, že pivo môže zdražieť. Úroda jačmeňa je zlá, kvalita sa tiež nemá čím veľmi chváliť. Zdražie aj pečivo.

Pečivo si zrejme od novembra budeme kupovať približne o desať percent drahšie.⋌ FOTO – ČTK

BRATISLAVA. Pivo, múka, pečivo či mäso môžu tento rok zdražieť približne o desať percent. Predpokladá to agrárny analytik Petr Havel. Ľudia by s tým mali počítať už na jeseň.

Jednou z najzasiahnutejších agrokomodít je totiž sladovnícky jačmeň, potrebný na výrobu piva. Na burze v Paríži narástli jeho ceny od začiatku obchodovania v máji o 36 percent. Žatva už pokročila, sladovníci hovoria o nižšej úrode, ale aj horšej kvalite sladovníckeho jačmeňa.

Dôležitým parametrom sú bielkoviny. Tie by mali byť na úrovni aspoň 9,5 percenta, inak sa jačmeň nemôže použiť na výrobu sladu.

„Podľa predvzoriek vychádzajú na úrovni 8,8 až 10,5 percenta,“ hovorí Milan Slávik zo sladovne v Hurbanove. „Momentálne prehodnocujeme, ako by sme vedeli z toho vykľučkovať,“ hovorí. Chceli by sa dohodnúť s pivovarmi, aby sa znížili nároky.

Nižšie bielkoviny môžu znamenať horšiu kvalitu peny. Sladovníci budú robiť všetko pre to, aby sa kvalita sladu a následne piva neznížila. Bude to však mať vplyv na ich náklady. Slovenským pivovarom sme sa do uzávierky nedovolali.

Ruské obilné polia horia

Prudko vyrazili nahor aj ceny pšenice, hovorí analytik spoločnosti Coloseum Boris Tomčiak.

„Rusko sužujú 40-stupňové teploty, škody môžu byť ešte rozsiahlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.“ Ruské obilné polia sú v plameňoch. Tamojší poľnohospodári predpovedajú, že zožnú len 70 miliónov ton obilnín oproti 97 miliónom v minulom roku.

Ceny potravín v Rusku rastú už teraz. Múka a pohánka sa zdražujú napríklad asi o 15 percent za týždeň. V niektorých ruských mestách ľudia skupujú základné potraviny, čo vedie k ich nedostatku a ďalšiemu zdražovaniu.

Zle sú na tom aj Ukrajina, Kanada a USA, ktoré patria medzi najväčších vývozcov. Ukrajina už prijala obmedzenia na vývoz obilia.

Od začiatku roka narástla o 27 percent aj repka. Ceny obilnín sú však stále nižšie ako v roku 2008.

Nárast cien vo svete ovplyvní aj naše ceny, hovorí Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Dôvodom je aj horšia domáca úroda, ako očakával Štatistický úrad.

Pôvodný výpadok mal byť 15 percent, Nemec hovorí o viac ako 20­-percentnom znížení úrody. Potvrdzujú to aj slová poľnohospodárov.

„Z hľadiska úrody bol tento rok katastrofálny. Ja som tu už 35 rokov a takúto zlú úrodu som ešte nezažil,“ povedal Tibor Lajtoš z PD Sokolce.

Hovorí o tom, že budú mať približne o 400 vagónov menej pšenice a zhruba okolo 250 vagónov menej jačmeňa a repky majú výpadok 60 až 70 vagónov.

Zdražujú aj mlynári

Ako pozitívum poľnohospodári vnímajú práve sa zvyšujúce ceny obilia na trhoch. Peter Horniaček z PD Neverice hovorí o tom, že sa už začínajú ohlasovať kupci a ponúkajú aj 150 eur za tonu pšenice. To je cena na úrovni spred mesiaca. „Dúfame, že porastú ešte trocha nahor,“ povedal.

Dá sa to očakávať aj vzhľadom na vývoj na burze v Paríži. Tam sa v pondelok predávala pšenica za 198 eur. „Minulý rok o tomto čase boli ceny okolo 110 až 120 eur,“ hovorí Horniaček. V Nevericiach sú rozhodnutí vyvážať aj do zahraničia, ak by tam viac zarobili.

„Veľké tlaky sú zo strany maďarských a poľských obchodníkov, ktorí sa snažia u nás kupovať obilie. Budem veľmi rád, keď ponúknu vyššie ceny, nepôjdem proti sebe,“ povedal Horniaček.

Nemec z poľnohospodárskej komory hovorí, že hoci mnohí majú preddohodnuté kontrakty, niektorí poľnohospodári zmluvy neakceptujú a začínajú tlačiť na vyššie ceny.

Nárast cien už začínajú pociťovať aj mlynári. Zatiaľ len malí, veľkí melú minuloročné zásoby. Miroslav Grznár z mlyna Zrno tvrdí, že po žatve, teda v posledných dňoch, vyskočila cena pšenice o tretinu. Grznár ešte cenu múky nezvyšoval, už sa však na to pripravuje.

Cenu chce zvýšiť asi o osem percent. Teraz predáva tonu múky za 126 až 142 eur, zdražie ju asi o desať eur. Obávať sa nemusí, že by za vyššie ceny od neho odberatelia nenakupovali. O jeho múku začínajú mať záujem napríklad pekárne v Poľsku.

Pripravujú sa aj pekárne

Aj slovenské pekárne sa už pripravujú na vyššie ceny. „Už nám mlyny avizujú zvýšenie,“ povedal Slavomír Moravčík, konateľ Liptovských pekární a cukrární Včela. Premietne sa to podľa neho aj do vyšších cien pečiva, nevie však naisto povedať, o koľko bude drahšie.

„V novembri, keď začnú mlyny mlieť novú múku, by malo prísť zdraženie pečiva,“ povedal. Dnes stojí chlieb od eura až do 1,72 eura. Môže stáť o desať percent viac.

Ešte drahšie ako rožky či chlieb by mohli byť podľa Havla cukrárske výrobky, teda rôzne koláčiky, kde je okrem múky potrebné aj ovocie. „Tie by mohli zdražieť o pätinu,“ myslí si.

Zlá bola totiž aj úroda ovocia. Drahšie pre ceny pšenice môže byť podľa Nemca aj mäso. Pšenica sa využíva aj na kŕmenie zvierat.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 548
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 638
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 220
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 058
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 808
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 511
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 408
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 844
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 590
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 993

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

Chcete hypotéku? Banky zlacňujú, ale pomýliť sa dá ľahko (prehľad)

Ešte pred začatím jari, kedy sa predáva najviac hypoték, spustili banky akciové úroky.

Cena benzínu stále rastie, motoristi tankujú najdrahšie za rok a pol

Priemerná cena litra benzínu na čerpacích staniciach je 1,31 eura. Takáto cena bola naposledy v auguste 2015.

Érsek nemá pochybnosti o transparentnosti a kvalite obchvatu Bratislavy

Reagovalo tak na vyjadrenia predstaviteľov Európskej investičnej banky, ktorá obchvat Bratislavy podporila sumou 427 miliónov eur.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop