Pivo aj pečivo zdražejú. Úroda je zlá

Potvrdzujú sa zvesti, že pivo môže zdražieť. Úroda jačmeňa je zlá, kvalita sa tiež nemá čím veľmi chváliť. Zdražie aj pečivo.

Pečivo si zrejme od novembra budeme kupovať približne o desať percent drahšie.⋌ FOTO – ČTK

BRATISLAVA. Pivo, múka, pečivo či mäso môžu tento rok zdražieť približne o desať percent. Predpokladá to agrárny analytik Petr Havel. Ľudia by s tým mali počítať už na jeseň.

Jednou z najzasiahnutejších agrokomodít je totiž sladovnícky jačmeň, potrebný na výrobu piva. Na burze v Paríži narástli jeho ceny od začiatku obchodovania v máji o 36 percent. Žatva už pokročila, sladovníci hovoria o nižšej úrode, ale aj horšej kvalite sladovníckeho jačmeňa.

Dôležitým parametrom sú bielkoviny. Tie by mali byť na úrovni aspoň 9,5 percenta, inak sa jačmeň nemôže použiť na výrobu sladu.

„Podľa predvzoriek vychádzajú na úrovni 8,8 až 10,5 percenta,“ hovorí Milan Slávik zo sladovne v Hurbanove. „Momentálne prehodnocujeme, ako by sme vedeli z toho vykľučkovať,“ hovorí. Chceli by sa dohodnúť s pivovarmi, aby sa znížili nároky.

Nižšie bielkoviny môžu znamenať horšiu kvalitu peny. Sladovníci budú robiť všetko pre to, aby sa kvalita sladu a následne piva neznížila. Bude to však mať vplyv na ich náklady. Slovenským pivovarom sme sa do uzávierky nedovolali.

Ruské obilné polia horia

Prudko vyrazili nahor aj ceny pšenice, hovorí analytik spoločnosti Coloseum Boris Tomčiak.

„Rusko sužujú 40-stupňové teploty, škody môžu byť ešte rozsiahlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.“ Ruské obilné polia sú v plameňoch. Tamojší poľnohospodári predpovedajú, že zožnú len 70 miliónov ton obilnín oproti 97 miliónom v minulom roku.

Ceny potravín v Rusku rastú už teraz. Múka a pohánka sa zdražujú napríklad asi o 15 percent za týždeň. V niektorých ruských mestách ľudia skupujú základné potraviny, čo vedie k ich nedostatku a ďalšiemu zdražovaniu.

Zle sú na tom aj Ukrajina, Kanada a USA, ktoré patria medzi najväčších vývozcov. Ukrajina už prijala obmedzenia na vývoz obilia.

Od začiatku roka narástla o 27 percent aj repka. Ceny obilnín sú však stále nižšie ako v roku 2008.

Nárast cien vo svete ovplyvní aj naše ceny, hovorí Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Dôvodom je aj horšia domáca úroda, ako očakával Štatistický úrad.

Pôvodný výpadok mal byť 15 percent, Nemec hovorí o viac ako 20­-percentnom znížení úrody. Potvrdzujú to aj slová poľnohospodárov.

„Z hľadiska úrody bol tento rok katastrofálny. Ja som tu už 35 rokov a takúto zlú úrodu som ešte nezažil,“ povedal Tibor Lajtoš z PD Sokolce.

Hovorí o tom, že budú mať približne o 400 vagónov menej pšenice a zhruba okolo 250 vagónov menej jačmeňa a repky majú výpadok 60 až 70 vagónov.

Zdražujú aj mlynári

Ako pozitívum poľnohospodári vnímajú práve sa zvyšujúce ceny obilia na trhoch. Peter Horniaček z PD Neverice hovorí o tom, že sa už začínajú ohlasovať kupci a ponúkajú aj 150 eur za tonu pšenice. To je cena na úrovni spred mesiaca. „Dúfame, že porastú ešte trocha nahor,“ povedal.

Dá sa to očakávať aj vzhľadom na vývoj na burze v Paríži. Tam sa v pondelok predávala pšenica za 198 eur. „Minulý rok o tomto čase boli ceny okolo 110 až 120 eur,“ hovorí Horniaček. V Nevericiach sú rozhodnutí vyvážať aj do zahraničia, ak by tam viac zarobili.

„Veľké tlaky sú zo strany maďarských a poľských obchodníkov, ktorí sa snažia u nás kupovať obilie. Budem veľmi rád, keď ponúknu vyššie ceny, nepôjdem proti sebe,“ povedal Horniaček.

Nemec z poľnohospodárskej komory hovorí, že hoci mnohí majú preddohodnuté kontrakty, niektorí poľnohospodári zmluvy neakceptujú a začínajú tlačiť na vyššie ceny.

Nárast cien už začínajú pociťovať aj mlynári. Zatiaľ len malí, veľkí melú minuloročné zásoby. Miroslav Grznár z mlyna Zrno tvrdí, že po žatve, teda v posledných dňoch, vyskočila cena pšenice o tretinu. Grznár ešte cenu múky nezvyšoval, už sa však na to pripravuje.

Cenu chce zvýšiť asi o osem percent. Teraz predáva tonu múky za 126 až 142 eur, zdražie ju asi o desať eur. Obávať sa nemusí, že by za vyššie ceny od neho odberatelia nenakupovali. O jeho múku začínajú mať záujem napríklad pekárne v Poľsku.

Pripravujú sa aj pekárne

Aj slovenské pekárne sa už pripravujú na vyššie ceny. „Už nám mlyny avizujú zvýšenie,“ povedal Slavomír Moravčík, konateľ Liptovských pekární a cukrární Včela. Premietne sa to podľa neho aj do vyšších cien pečiva, nevie však naisto povedať, o koľko bude drahšie.

„V novembri, keď začnú mlyny mlieť novú múku, by malo prísť zdraženie pečiva,“ povedal. Dnes stojí chlieb od eura až do 1,72 eura. Môže stáť o desať percent viac.

Ešte drahšie ako rožky či chlieb by mohli byť podľa Havla cukrárske výrobky, teda rôzne koláčiky, kde je okrem múky potrebné aj ovocie. „Tie by mohli zdražieť o pätinu,“ myslí si.

Zlá bola totiž aj úroda ovocia. Drahšie pre ceny pšenice môže byť podľa Nemca aj mäso. Pšenica sa využíva aj na kŕmenie zvierat.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 393
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 401
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 7 056
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 933
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 208
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 594
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 341
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 326
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 224
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 704

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Peter Sagan sa zapísal do histórie, je trojnásobným majstrom sveta

Slovenský cyklista získal tri tituly za sebou.

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli, teraz zarába milióny ročne.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Tesco bojuje proti plytvaniu s jedlom, do roku 2030 zníži potravinový odpad o polovicu

Vo Veľkej Británii Tesco zverejňuje údaje o potravinovom odpade každé štyri roky, najnovšie ich bude zverejňovať aj na Slovensku či v Česku.

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.