Praha/Brno 7.mája (TASR) - Česká poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (ČPPI) odobrala vlani 1 134 vzoriek potravín s cieľom zistiť, či tieto neobsahujú cudzorodé látky. Len v 14 prípadoch, teda v 1,23 %, zistila prekročenie prípustných limitov, čo je približne rovnaký počet ako v predchádzajúcom roku.
V roku 2001 zistila ČPPI prekročené limity iba u potravín rastlinného pôvodu. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ČPPI Daniela Kolejková. Nálezy nadlimitného množstva chemických prvkov v potravinách zaznamenala ČPPI v prípade arzénu u ryže a kadmia u maku. V kompótovom ovocí na základe analýzy inšpektori zistili nevýznamné množstvo cínu, ktoré sa do obsahu zrejme uvoľňuje z plechového obalu. V chlebe, múke, ryži, olejoch a víne sa sledujú polyaromatické uhľovodíky. Prekročenie limitov zistila inšpekcia v prípade rastlinných olejov.
* (spravodajkyňa TASR Kamila Pešeková) gl