Bratislava 29. apríla (TASR) - Akciová spoločnosť Liehovar Leopoldov za prispenia finančných zdrojov od zahraničného investora z Českej republiky vybudovala v Leopoldove nový liehovar s celkovými investičnými nákladmi v objeme 200 miliónov Sk. Ročný objem produkcie liehu z tohto závodu by mal dosahovať zhruba 10 miliónov litrov.
Nový liehovar, ktorý ako prvý na Slovensku spĺňa prísne normy potravinového kódexu Európskej únie (EÚ), je podľa riaditeľa Liehovaru Leopoldov, a. s. Petra Smorádeka výsledkom spolupráce s českým investorom, ktorého meno však zatiaľ nechcel zverejniť. Celý projekt je pritom zastrešený a aj novovybudovaný závod patrí akciovej spoločnosti Slovenské liehovary a likérky, ktorú oba podnikateľské subjekty založili už v priebehu minulého roka s tým, že majoritný podiel v nej ovláda český investor. Základné imanie tejto novej spoločnosti je podľa informácii z obchodného registra 133 miliónov Sk.
Staršie leopoldovské prevádzky Liehovaru Leopoldov, v ktorých sa lieh vyrábal doteraz, sa majú po rozbehnutí výroby v novom závode zakonzervovať. Spoločnosť tam pritom ročne vyprodukovala asi 7,5 milióna l liehu. V doterajších prevádzkach liehovaru Leopoldov sa má pokračovať už iba s výrobou octu, sirupov a liehovín. V oboch prevádzkach ovládaných liehovarom Leopoldov i Slovenskými liehovarmi a likérkami je zamestnaných 150 pracovníkov. Nový závod je podľa riaditeľa pripravený už na spustenie skúšobnej prevádzky a čaká sa len na povolenie z Ministerstva pôdohospodárstva SR.
Objem dosahovaných tržieb P. Smorádek konkretizovať nevedel, pretože to bude závisieť od trhového uplatnenia produkcie a vývoja cien. Okrem domáceho trhu by sa s liehom z nového závodu chcel presadiť aj na českom trhu. "Českí producenti majú u nás veľmi silnú pozíciu. Chceme tam vyvážať tak, ako oni k nám," dodal P. Smorádek.
Nový závod firme zabezpečí zníženie energetickej náročnosti výroby liehu asi o 70 %. Navyše, jeho technológie, ktoré dodala rakúska spoločnosť Vogelbusch, umožňujú okrem tradičného spracovávania repnej melasy aj prechod na alternatívne zdroje surovín ako napríklad jačmeň, pšenica, raž a hlavne kukurica. Nové zariadenia liehovaru umožnia spĺňať najprísnejšie požiadavky EÚ, v zmysle ktorých nesmie obsah vyšších alkoholov v liehu presahovať limit 5 mg/l a obsah esterov sa musí dostať pod hranicu 13 mg/l. Vyššia kvalita liehu z nového závodu bude zabezpečená až šesťstupňovou destiláciou. Starý závod pracoval len na báze dvojstupňovej destilácie.
* iha zll