BRATISLAVA. Americký Burger King svoju prevádzku rýchleho občerstvenia otvorí v novom bratislavskom nákupnom centre Eurovea v polovici marca. Pre denník SME to potvrdila Andrea Ungereit-Hantlová z nemeckého tlačového oddelenia Burger King.
Spravodajský portál Aktuálne.sk o otvorení prevádzky informoval už minulý týždeň s odvolaním sa na svoje zdroje. Naposledy sa o vstupe tohto reťazca špekulovalo minulý rok.
Americký reťazec podľa Ungereit-Hantlovej neustále monitoruje situáciu na celosvetovom trhu a posudzuje najmä atraktívnosť krajiny, rozvojové možností, trhové a spotrebiteľské prostredie, rentabilitu reštauračných služieb a vnímanie značky. „Na základe týchto kritérií sme identifikovali Slovensko ako zaujímavý trh pre našu expanziu," povedala.
Na cenu tlačiť nebude
Burger King sa vstupom na náš trh pridá k medzinárodným reťazcom ako KFC, McDonald's či Subway, ktoré tu už pôsobia.
Podľa analytika agentúry pre prieskum trhu TERNO Ľubomíra Drahovského neznamená príchod ďalšieho konkurenta znižovanie cien.
„Toto je citlivá oblasť. Ak by nebol taký záujem zo strany mladej generácie, prevádzkovatelia by museli s cenami niečo robiť. Za súčasnej situácie si však myslím, že ceny budú rovnaké ako v Maďarsku a Rakúsku," povedal Drahovský.
Znižovanie cien pre SME popreli konkurenčné reťazce McDonald's i Subway. „V súvislosti s príchodom konkurencie nepripravujeme ani žiadnu špeciálnu akciu," povedala Drahomíra Jiráková, hovorkyňa McDonald's pre Slovensko. Podobné vyjadrenie poskytol aj Subway, ktorý sa zameriava najmä na predaj bagiet.
Konkurencia nespí
McDonald's, ktorý prevádzkuje 19 reštaurácií po celkom Slovensku, hodlá pokračovať v expanzii. Spoločnosť chce otvoriť päť nových prevádzok v Bratislave a „pravdepodobne v ďalších mestách ako Martin, Žilina, Prievidza".
Aj Subway, ktorý vstúpil na trh vlani, plánuje na Slovensku expanziu. „Tento rok chceme otvoriť štyri reštaurácie. Najbližšie to bude v Bratislave a v Žiline," povedal Martin Princ, manažér rozvoja siete Subway pre strednú a východnú Európu. Už v súčasnosti prevádzkuje reštaurácie v Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach a v Trenčíne.
„Väčšia konkurencia fastfoodov môže priniesť širšiu ponuku jedál, a teda väčšiu spokojnosť ľudí," povedal Drahovský.