BRATISLAVA. Približne 97,5 percenta výrobkov z bratislavského závodu Figaro, v ktorých sa v druhej polovici januára našli baktérie salmonely, sa do stredy minulého týždňa vrátilo výrobcovi. Povedala to Jaroslava Hájková, zástupkyňa spoločnosti Kraft Foods. Koľko cukroviniek sa vrátilo celkovo do nedele, dokedy tak mohli spotrebitelia urobiť, včera nevedela upresniť.
Baktérie boli v surovine
Spoločnosť Kraft Foods stiahla 22. januára z nášho trhu preventívne tri výrobky z bratislavského závodu Figaro, a to arašidovú čokoládu Figaro, Figaro Forte Dark a modrú mliečnu Fidorku. Vyrobené boli 12. a 13. januára tohto roka, minimálna trvanlivosť dvoch čokolád bola do polovice septembra, Fidorky do konca júla tohto roka. Dôvodom nákazy bola podľa Hájkovej surovina, ktorá sa pridáva do čokolády: „S jej dodávateľom intenzívne rokujeme," povedala.
Po zistení nákazy bola v bratislavskom závode Figaro zastavená výroba, a to od 22. januára až do 10. februára. V tomto čase podľa Hájkovej prebiehali v závode sanitačné práce a čistenie.
Na pultoch väčšina nebola
Obchodné reťazce tvrdia, že nezaznamenali znížený záujem o výrobky značky Figaro. Keďže sa o možnom riziku rýchlo informovalo, väčšina cukroviniek s nákazou sa na pulty ani nedostala.
Billa okamžite stiahla spomínané tri výrobky z celej siete supermarketov, a to bez ohľadu na číslo šarže, dátum výroby a čas trvanlivosti, aby predišla náhodnej zámene.
„Z celkového vyexpedovaného množstva 172 kusov prešli pokladnicami len tri. Tie napriek oznamom v predajni spotrebitelia nevrátili," povedal Gabriel Csollár, predseda obchodného systému COOP Jednota Slovensko.