BRATISLAVA. Slovenský monitoring zameraný na obsah pesticídov hovorí, že 48,4 % vzoriek ovocia a zeleniny vlani obsahovalo zvyšky aspoň jedného pesticídu.
"Sto percent vzoriek analyzovaných mandarínok, 75 % vzoriek ananásu a 61 % pomarančov obsahovalo rezídua (pozostatky, pozn.) s minimálne dvoma druhmi pesticídov," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi predseda občianskeho združenia CEPTA-Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy na Slovensku Daniel Lešinský, s odvolaním sa na monitoring Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.
Naopak, najlepšie podľa Lešinského dopadli slovenské potraviny, ako kapusta, karfiol, vodový melón, ktoré zaznamenali nulové percento rezíduí pesticídov.
Konštatoval, že v prípade monitoringu rezíduí pesticídov robia kompetentné orgány v SR, teda ŠVPS SR, za daných podmienok a prostriedkov, ktoré majú k dispozícii, dobrú prácu. "Pre občianske združenie CEPTA je však neprípustné, že napriek tejto zlej situácii s pesticídmi v potravinách sa prostriedky na monitoring rezíduí na Slovensku krátia," uviedol.
Kým v roku 2006 sa podľa jeho informácií analyzovalo 1228 vzoriek, v roku 2007 to bolo 1124 vzoriek, vlani 894 a v tomto roku už len 454 vzoriek.
CEPTA, o.z. preto podľa Lešinského navrhuje navýšiť objem prostriedkov na monitoring rezíduí aspoň na úroveň roku 2006, ako aj zvýšiť jeho rozsah a kvalitu, teda počet vzoriek a počet analyzovaných pesticídov.
Do financovania monitoringu obsahu pesticídov navrhuje zapojiť aj predajcov a distribútorov pesticídov v SR zavedením tzv. pesticídovej dane, ako je to napríklad v Dánsku. CEPTA zároveň navrhuje vytvárať tlak na predajcov a výrobcov potravín včasným zverejňovaním adresných výsledkov analýz, hneď ako bude jej výsledok známy, a to s udaním miesta predaja alebo výroby potraviny.
Podľa jeho názoru by bolo zároveň vhodné vytvoriť a aktualizovať aj webovú stránku vinníkov, ktorí v SR predávali potraviny s rezíduami pesticídov nad povolené limity, ako to majú napríklad v Maďarsku alebo Anglicku. "Monitoring rezíduí pesticídov by sa mal hodnotiť z pohľadu ohrozenia ľudského zdravia, nie podľa tzv. maximálneho limitu obsahu pesticídov," dodal.