Brno 11. apríla (TASR) - Českí farmári budú môcť vyvážať hydinu a bravčové mäso na Slovensko v prípade, že nepoužívajú v kŕmnych zmesiach mäsovo-kostné múčky a rastové stimulátory. Štátna veterinárna správa (ŠVS) ČR na základe dohody so slovenskou stranou vydá predpisy, na ktorých základe obchodníci dostanú certifikáty na dovoz týchto komodít na Slovensko. Na dnešnom rokovaní v Brne sa na tom zhodli riaditeľ sekcie veterinárnej starostlivosti Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Dušan Hlinka a ústredný riaditeľ ŠVS ČR Josef Holejšovský.
"Zákaz dovozu a vývozu hovädzieho mäsa zostáva naďalej. Na vývoz hydinového a bravčového mäsa a produktov z nich na Slovensko spracujeme pre okresné veterinárne správy informácie, podľa ktorých budú udeľovať certifikáty. Nemalo by to trvať dlhšie ako týždeň, potom bude možné tieto komodity vyvážať okamžite," spresnil pre TASR Holejšovský.
Zástupcovia oboch strán sa zhodli na tom, že otázky obchodu medzi krajinami s tovarom, podliehajúcim veterinárnej kontrole z aspektu BSE, budú predmetom ďalších rokovaní. Doterajšie opatrenia považujú za prechodné. "Technické práce budú pokračovať, prechodné obdobie zrejme nebude dlhé. V certifikátoch potom budú definované podmienky vzájomného obchodu, predpokladáme asi do mesiaca," povedal novinárom Hlinka.
Spresnil, že Slovensko sa chystá prejsť na podmienky na dovoz, ktoré sú obvyklé v Európe, teda v súlade s legislatívou EÚ. "Česká republika vydala zákaz dovozu hovädzieho, obdobný pre Slovensko ako pre väčšinu krajín európskeho spoločenstva. Táto problematika bude z našej strany upravená vzhľadom na všetky krajiny, kde sa BSE vyskytla," spresnil Holejšovský.
* (spravodajkyňa TASR Dana Meissnerová) bam nel
* * *