Praha 8.apríla (TASR) - Bariéry v agrárnom obchode medzi Českom a Slovenskom narastajú. České mäsokombináty sa preto obávajú zníženia výnosov z exportu svojich výrobkov, informuje dnes český denník Hospodářské noviny (HN).
Slovenskí veterinári totiž koncom minulého týždňa nielen recipročne zakázali dovoz českého hovädzieho, ale pritvrdili tiež podmienky pre import bravčového mäsa prípadne hydiny zo západnej časti bývalej federácie. To môže znamenať, že sa časť českého tovaru na slovenský trh vôbec nedostane, uviedli HN.
Škody vo výške desiatok miliónov korún by dlhodobý záväzok vývozu hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa na Slovensko mohol spôsobiť napríklad potravinárskej spoločnosti Hamé Babice. Z celkových tržieb firmy na Slovensku okolo 600 miliónov Kč totiž tvoria výrobky na báze mäsa, paštéty alebo hotové jedlá viac ako polovicu. "Na Slovensku máme vytvorené zásoby za 62 miliónov Kč, ktoré zaistia plnenie trhu bez výpadku na niekoľko týždňov. Z dlhodobého pohľadu však nastal problém. Mesačné výpadky by predstavovali 40 miliónov Kč na tržbách," uviedol riaditeľ Hamé Leoš Novotný.
Kostelecké uzeniny, jeden z najväčších spracovateľov v ČR, hovorí o možnom poklese exportu bravčového mäsa a výrobkov z neho. "Slovenský trh je pritom pre nás významným odbytiskom," uviedla marketingová riaditeľka Vladka Pivoňková.
České Ministerstvo zemědelství a Státni veterinárna správa budú podľa HN o situácii rokovať so slovenskou stranou v najbližších dňoch. "Čo najrýchlejšie sa musíme dohodnúť tak, aby sme mohli podnikateľom poskytovať certifikáty, ktoré Slovensko bude požadovať," potvrdil riaditeľ veterinárnej správy Josef Holejšovský.
Problém začal minulý štvrtok, keď ČR zakázala dovoz hovädzieho dobytka a mäsa zo SR. "Dôvod bol zrejmý, u našich susedov sa objavil už 9. prípad takzvanej choroby šialených kráv BSE," povedal hovorca ministerstva Pavel Kovář. V Česku sa zatiaľ zistili iba dva prípady BSE.
Slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) vzápätí urobila rovnaký krok voči ČR. Ochranu svojho trhu ale pritom ešte rozšírila na bravčové a hydinové mäso. Na Slovensko sa nemajú dovážať zvieratá ani ich mäso, ak sa v krmive, konzumovanom tesne pred zabitím, používali niektoré druhy tzv. rastových stimulátorov. To sú podporné prostriedky na väčšie prírastky zvierat.
"Bratislava tak zrejme bude od našich dovozcov vyžadovať osvedčenie, že sa nejde o také mäso, možno ani výrobky z neho," vysvetlil hovorca Českej veterinárnej správy (ČVS) Josef Duben.
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Ivan Oravec vyhlásil: "Také opatrenia sú úplne v súlade s pravidlami Európskej únie, ktoré už uplatňujeme i my, zhodou okolností od 1. apríla. S BSE to vôbec nesúvisí.
Podľa J. Dubna však zmienené pravidlá platia len v škandinávskych krajinách, zďaleka teda nie u všetkých členov únie.
Slovensko navyše naznačuje, že by mohlo zakázať i dovoz bravčového a hydiny, ak boli zvieratá kŕmené mäsokostnými múčkami, vyrobenými z uhynutých zvierat. "To by znamenalo, že vyvážaná by mohla byť produkcia len tých podnikateľov, ktorí nepoužívajú mäsokostnú múčku vôbec," povedal J. Duben.
Českí poľnohospodári nad tým krútia hlavou. "V poslednom čase sa dovoz hovädzieho zo SR k nám oproti vlaňajšku dosť zvýšil. Slovenskí partneri si to tak mohli vysvetľovať zákaz dovozu hovädzieho do ČR napríklad ako ochranárske opatrenie. Ale ich postup by ani tak celkom nezodpovedal pomerne malému významu, ktorý má vzájomný obchod s hovädzím," povedal predseda Poľnohospodárskeho zväzu Miroslav Jirovský.
(1 CZK = 1,359 SKK)
* pop gl