Chicago 2. apríla (TASR) - Rozhodnutie McDonaldďs Corp. o testovaní dovezeného hovädzieho mäsa je predovšetkým dôsledkom klesajúcej produkcie typu mäsa, používaného v hamburgeroch, v USA.
Ako informuje agentúra Reuters, základné hovädzie pochádza v prvom rade z kráv a dojníc a nie z mladých býčkov a jalovíc. Porážky kráv v USA výrazne klesajú, keďže chovatelia si ponechávajú kravy na rozšírenie svojich stád a výrobcovia mlieka si chránia dojnice kvôli priaznivým cena mlieka. Podľa údajov analytikov porážky vlani dosiahli 5,7 milióna kusov, v tomto roku však predpovedajú 5,3 milióna, čo predstavuje najnižšiu úroveň od roka 1970.
McDonaldďs, ktorý vo svojich reštauráciách v USA tradične používa len hovädzie od domácich výrobcov, začal testovať dovezené hovädzie v niekoľkých reštauráciách na juhovýchode USA. Rozhodnutie spoločnosti by však nemalo vyvolať obavy z bezpečnosti potravín, pretože hovädzie sa dováža z Austrálie a Nového Zélandu, ktoré pravidelne vyvážajú mäso do USA. V oboch krajinách sa navyše nevyskytol prípad slintačky a krívačky ani choroby šialených kráv a aj slabý austrálsky dolár môže dať McDonaldďs dodatočnú motiváciu.
Krok McDonaldďs by nemal vyvolať znepokojenie amerických mäsiarov, keďže dovezené hovädzie sa bude používať v hamburgeroch a nebude konkurovať steakom, pečeni ani rezňom, ktoré pochádzajú z mladých býkov a jalovíc.
* 1 sov