BRATISLAVA. Únia potravinárov Slovenska (ÚPS) presadzuje dosiahnutie vyvážených vzťahov medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi. Členská základňa únie poukazuje na pokračujúci tlak obchodu, ktorý si voči potravinárom naďalej uplatňuje tzv. zadné marže vo forme rôznych peňažných plnení, vyplynulo to z jej utorkového rokovania v Bratislave. Ako ďalej informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec, stupňujú sa aj požiadavky obchodu na znižovanie cien dodávaného tovaru. "Zo stretnutia zástupcov profesijných potravinárskych zväzov, únií a združení preto vyplynul apel na obchodné siete, aby verejne deklarovali, či v tomto roku zvýšili tlak na svojich dodávateľov, alebo nie," dodal S. Nemec.
"Uvedomujeme si nevyhnutnosť vzájomného dialógu s obchodom a budeme sa oň neustále pokúšať," povedal predseda ÚPS Dušan Janíček. Ako ďalej uviedol, malo by však ísť o rovnocenné partnerstvo, pretože bez neho zostanú vzájomné väzby zdeformované. Globalizácia podľa slov predsedu ÚPS neobchádza ani potravinársky priemysel, ale zďaleka nedosiahla také rozmery ako v obchode. "Jedným z problematických aspektov, ktoré trápili nielen našich, ale aj európskych poľnohospodárov a potravinárov ešte pred vypuknutím krízy, je výrazný nesúlad medzi rýchlosťou liberalizácie obchodu na jednej strane a harmonizáciou noriem na strane druhej," konštatoval Dušan Janíček. Na jednom trhu si takto podľa slov predsedu únie potravinárov majú konkurovať výrobky, pri ktorých výrobe sa nemusia dodržiavať tie isté predpisy a zásady, čo sa prejavuje v rozdielnej výške výrobných nákladov so všetkými dôsledkami na cenu a kvalitu.
ÚPS v súvislosti s prípravou európskej legislatívy podporuje označovanie potravinárskych výrobkov krajinou pôvodu výrobcu, pokiaľ sa bude uplatňovať v trhovom priestore celej Európskej únie. "Za zbytočné a pre spotrebiteľa nepodstatné však považuje aj označovanie pôvodu surovín, z ktorých sú vyprodukované," dodal hovorca SPPK. Potravinárov, podobne ako poľnohospodárov, podľa jeho slov trápi zdĺhavé a pomalé vyplácanie podpôr pre spracovateľský priemysel prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. "Vedeniu SPPK preto odporúčajú, aby vyvinulo maximálne úsilie na spružnenie a urýchlenie všetkých finančných transferov do odvetvia, ktorého význam stúpa v období hospodárskej a finančnej krízy," uzavrel S. Nemec.
Riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho (VÚP) Soňa Supeková na rokovaní únie informovala, že od budúceho roka sa pripravuje nový model pôsobenia rezortnej vedecko-výskumnej základne. Cieľom má byť podľa jej slov priblíženie vedy a výskumu k praxi, v dôsledku čoho aj VÚP vstúpi do systému projektovo-účelového financovania. "Do konca októbra bude pripravovať projekty s výrobnými organizáciami, skupinami výrobcov i profesijnými zväzmi, združeniami a úniami," informovala ešte S. Supeková. Ako dodala, činnosť by sa mala týkať najmä potravinárskej a analytickej chémie, mikrobiológie, molekulárnej biológie, genetiky, potravinárskej informatiky a technológií pre rôzne výrobné odbory.