SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
DOPLNENÉ 17:23

Potravinárom kontroly ich cien nevoňajú

Spracovateľom sa nepozdávajú prebiehajúce cenové kontroly. Tie pôvodne mali dokázať, že tovar predražujú obchodníci. Paradoxom je, že kontroly iniciovala komora spracovateľov.

BRATISLAVA. Farmárom a potravinárom sa nepáči postup kontroly cien výrobkov, ktorú na ich podnet odštartovala minulý týždeň Cenová rada.

„Podľa našich informácií z doterajšieho priebehu kontrol kontrolóri nepostupujú jednotne, a preto sa nedá očakávať jednotný výstup," kritizuje kontroly predseda Slovenskej poľnohospodárskej komory Vladimír Chovan.

Reakciu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory nájdete nižšie.

Komora preto požiadala otvoreným listom predsedu Cenovej rady Petra Mihóka o prehodnotenie postupu kontrol a ponúkla mu svojich odborníkov. Tí by jej mali pomôcť pripraviť novú metodiku, ktorá dodá správne a hodnoverné informácie.

Mihók si však za postupom kontroly stojí. „Vyhodnocovať metodiku na začiatku kontroly považujem za predčasné. Beriem to však ako námet," povedal. Kontroly cien u potravinárov robia zmiešané tímy rezortov financií a pôdohospodárstva podľa nimi zvolenej metodiky, doplnil.

Práve metodika sa komore nepozdáva. Chovan tvrdí, že sa zameriava iba na vybrané produkty od vybraných výrobcov - vo viacerých prípadoch ide o značkové výrobky.

„Nevieme si vysvetliť, prečo cenovú kontrolu zaujímajú väčšinou vybrané značkové výrobky, ktoré sú vytrhnuté z kontextu a o skutočnej ekonomike produktu a firmy nič nepovedia," povedal. Takto získané výsledky môžu byť podľa neho pre potravinárov „nebezpečné" - môžu totiž ukázať spracovateľov ako tých, čo majú vysoké zisky, zdierajú poľnohospodárov a neprávom očierňujú obchod.

Kontrolu cien a marží u spracovateľov naopak víta prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak: „Je načase, aby konečne objektívny orgán skontroloval celý výrobno distribučný reťazec." Zdá sa, že iniciatíva komory sa obrátila proti jej členom z radov spracovateľov.

„Žiadali, aby bolo preverené prerozdelenie marží, aby bolo možné posúdiť, kto z tohto reťazca má najväčší zisk na predaji potravinárskych výrobkov," povedal Chovan. Komora tak chcela poukázať na nezmenené ceny potravín na pultoch predajní, hoci ceny v prvovýrobe, napríklad mlieka, sa prepadli.

Reakcia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa dlhodobo domáha objektívneho posudzovania podielu jednotlivých článkov výrobno-odbytového reťazca na zisku z výroby, distribúcie a predaja potravín. V tomto smere predkladala už viac podnetov a odporúčaní, ktorých časť zahrnula aj do Návrhu opatrení zameraných na obnovenie domáceho dopytu a využitie produkčných kapacít v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe SR, ktorý v stredu 22. apríla 2009 vzala na vedomie vláda.

Nie je pravda, ako v utorok 5. mája 2009 uviedol denník SME, že potravinárom kontroly ich cien nevoňajú. Naopak, poľnohospodári i výrobcovia potravín ich vítajú, pravda, len v prípade, ak nebudú vytrhnuté z kontextu a budú zamerané na také výrobkové spektrum, ktoré poskytne objektívny obraz o ekonomike kontrolovaných producentov i obchodných systémov. A keďže aktuálne cenové kontroly podľa doterajších poznatkov SPPK do takýchto záverov vyústiť nemôžu, komora považovala za potrebné na to verejne poukázať.

„Verím, že na pripravovanom stretnutí s predsedom Cenovej rady Petrom Mihókom budeme mať dostatočný priestor na to, aby sme tieto otázky podrobne prediskutovali a objasnili podstatu našich obáv", povedal predseda SPPK Vladimír Chovan. Podľa agropotravinárskej samosprávy treba veci posudzovať v širších súvislostiach, ktoré ovplyvňujú nielen spotrebiteľské ceny, ale aj ekonomiku výrobcov a obchodu. Ak sa u výrobcov, ktorí vyrábajú desiatky či dokonca stovky potravinárskych výrobkov, skontroluje iba jeden alebo nepatrný zlomok z celého portfólia, takéto kontroly môžu sotva objektívne posúdiť, aký profit daný producent vlastne dosahuje. Okrem iného aj preto, že u každého výrobku zväčša z rôznych dôvodov dosahuje iné ekonomické výsledky.

„Rovnako komplexnejšie treba posudzovať aj marže a zisky obchodu", zdôraznil V. Chovan. V obchodných reťazcoch podľa SPPK takisto nestačí skontrolovať len rožky, 1,5-percentné mlieko, či niekoľko ďalších potravinárskych produktov, ale širšiu škálu, ktorá dokáže poskytnúť objektívnejší obraz o ekonomike ich predaja. Zabúdať by sa pritom nemalo ani na mimocenové úhrady, ktoré obchod vyžaduje od svojich dodávateľov a ktoré podľa prieskumov SPPK medzi jej členmi dosahujú 18-25 % z hodnoty realizovaného tovaru, ba v niektorých prípadoch aj viac. Tieto plnenia zásadne menia ekonomiku jednotlivých článkov, čo sa však nedá zistiť iba mechanickým porovnávaním ich marží alebo podielov na spotrebiteľskej cene.

Stanislav Nemec, hovorca SPPK
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 971
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 227
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 414
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 905
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 041
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 938
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 232
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 918
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 716
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

23 h
Odberné miesto v električkách Dopravného podniku Bratislava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

17 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

6 h
Polícia zasahuje na proteste v Moskve.

Na protestoch zadržali už vyše 2 200 ľudí.

12 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

K výhre sa zatiaľ nikto neprihlásil.

2 h
Centrum Viedne počas lovcdownu.

Vyťaženosť rakúskych hotelov vlani spadla na štvrtinu.

5 h
Madridčania sú na sneh zvyknutí z lyžovačiek, no nie sú naučení na to, že v snehu zapadne ich mesto.

Vláda však tvrdí, že je to príliš vysoký odhad.

9 h
Ilustračné foto.

Staré zmluvy o obchode na digitálnu ekonomiku nestíhajú.

13 h