BRATISLAVA. Salašnícke remeslo v podmienkach Slovenska má zviditeľniť nový projekt Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR pod názvom Bačova cesta. Realizácia projektu, jeho prvého ročníka, sa uskutoční 8. až 10. mája tohto roka na Liptove, povedala pre TASR riaditeľka odboru obchodu MP SR Monika Dedičová.
Na rozbehnutie projektu pracovný tím ministerstva oslovili výsledky a práca slovenských salašov, ktoré bežný Slovák veľmi nepozná. Ročná spotreba výrobkov z ovčieho mlieka predstavuje 1,6 litra na osobu a baranieho mäsa v objeme 0,08 kg na osobu. "Rozhodli sme sa zviditeľniť salašnícke remeslo aj v ponímaní gurmánstva práve na tejto novej akcii," spresnila Dedičová. Pomocnú ruku rezortu podala aj regionálna Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na Liptove, ktorá oslovila salaše s požiadavkou, aby na Bačovu cestu pridali prezentáciu kultúrnych zaujímavostí Liptova.
Podľa jej slov 1. ročník podujatia na vzorke regiónu Liptov by mal ukázať, či je zámer a obsah projektu dostatočne čitateľný pre verejnosť a či dostane aj jeho podporu. "Ak verejnosť bude mať záujem o Bačovu cestu, chceme v budúcom roku rozšíriť túto myšlienku aj do iných regiónov Slovenska," avizovala. Už teraz prejavili záujem o prezentáciu aj salaše z Kysúc a Oravy, dodala.
Spustením projektu v druhý májový víkend (8. až 10. mája) sa zároveň otvorí salašnícka sezóna na Slovensku, ktorá potrvá do konca októbra, kedy končí aktívne obdobie remeselnej činnosti na salašoch. Májovým víkendom sa však Bačova cesta nekončí, iba "chceme upozorniť verejnosť, že v máji je bryndza najlepšia a predĺžený víkend sme zvolili preto, aby si ľudia mohli naplánovať trojdňový pobyt na Liptove".
Keďže MP už zverejnilo aj webovú stránku o podujatí, plánuje aktualizovať aj akcie, ktoré sa budú konať na daných salašoch počas celého roka.
"Projektom nechceme propagovať región, ale salašníctvo s jeho pracovnými zvyklosťami, tradíciami, kuchyňou a pozdvihnúť remeslo vo vedomí našich ľudí, aj zahraničných návštevníkov," dodala riaditeľka. Navyše, pri realizácii projektu už MP vydáva špeciálnu edíciu kuchárskej knihy, kde si verejnosť nájde recepty z bryndze a baraniny.
V súčasnosti MP SR registruje 154 salašov a počet ľudí pracujúcich na salašoch asi 700 až 770.