Gastronomickí komisári smerujú na východ

Praha získala ďalšiu michelinovskú hviezdičku. Ocenené má už dve reštaurácie.

PRAHA, BRATISLAVA. Ako ďaleko treba cestovať za kvalitnou gastronómiou? Do Paríža? Do Londýna či za kuchárskym kúzelníkom Ferranom Adriom na Costa Brava?

Omyl, Michelin vás pošle aj do Prahy. Dokonca dvakrát, keďže v novom sprievodcovi po reštauráciách dostala michelinovskú hviezdičku ďalšia pražská reštaurácia.

O stredoeurópskej kuchyni prevláda predstava, že je plná zlého varenia z ešte horších surovín. Situácia v našom regióne sa však mení.

České hlavné mesto má napríklad dve reštaurácie ocenené v známom turistickom bedekri. V jeho novom vydaní, ktoré oficiálne vyjde až zajtra, získali asi najdôležitejšie kulinárske ocenenie reštaurácie Allegro a Maze.

Allegro, ktorá sa nachádza v hoteli Four Seasons, obhájila minuloročný úspech. Ocenenie reštaurácie Maze, ktorú založil a v minulosti i viedol známy škótsky šéfkuchár Gordon Ramsey, je však prekvapením. Čakalo sa, že hviezdičky si odnesú reštaurácie La Dégustation Boheme Burgeoise, Aromi či Le Terrior.

Pražská reštaurácia Allegro bola vlani prvou reštauráciou z postkomunistickej Európy, ktorá hviezdičku vôbec získala. Na jej čele stojí taliansky šéfkuchár Andre Accordi.

V druhej ocenenej, reštaurácii Maze, však Ramseya nenájdete. Podnik nedávno opustil a prenechal ho hotelu Hilton. Povedal, že dôvodom bola finančná kríza, ktorá doľahla aj na gastronomické služby. Podobným spôsobom sa zbavil reštaurácií v USA či vo Francúzsku. Pražskému hotelu ale sľúbil, že bude vypomáhať pri tvorbe jeho menu.

Ocenené pražské reštaurácie pritom ponúkajú relatívne tradičné menu. Trendom posledných rokov je však takzvaná molekulárna kuchyňa, „varenie" na pomedzí gastronómie a laboratórnych cvičení z chémie. Jej priekopníkom je práve Ferran Adria zo španielskej reštaurácie El Bulli.

Za centrum dobrého jedla je však stále považovaný Paríž. Tvrdí to aj nový Michelin - v Paríži získalo najviac, tri hviezdičky, až desať reštaurácií. V Londýne či v Ríme je taká len jedna.

Komisári spoločnosti pritom hodnotili 3180 podnikov, viac ako 30 z nich bolo poľských a vyše 20 českých a maďarských, na Slovensko zatiaľ nedorazili. Napriek tomu gastronomickí komisári sprievodcu mieria na východ. Stále však platí, že ich sprievodca je zameraný najmä na západoeurópske krajiny.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 366
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 478
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 719
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 242
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 006
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 984
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 905
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 700
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 496
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 898

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Mikuláš Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu. A rozhodol sa, že nebude mlčať. Protestuje.

EKONOMIKA

Prečo sa Juhoafričan teší, keď si môže poslať životopis cez SMS (rozhovor)

Na zemi žije viac ľudí bez fyzickej adresy než s adresou.

KOMENTÁRE

Mihál opúšťa Sulíka. Máme na viac?

Predseda SaS je výraznou osobnosťou, ktorá ľudí rozdeľuje.

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Danko sa nás na nič nespýtal, hovorí šéf EPH.

Neprehliadnite tiež

Regulačný úrad na cenových rozhodnutiach pracuje, zatiaľ platia vlaňajšie

ÚRSO po konzultácii s distribučnými spoločnosťami ukončil proces vypracovania novej vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike pred dvoma týždňami.

Premiér ľuďom pri energiách klamal, faktúry sa musia platiť, tvrdí SaS

Podľa Karola Galeka premiér chaos v energetike prehlbuje, jednak tým, že navádza ľudí na neplatenie faktúr a jednak tým, že dáva ľuďom nereálne sľuby.

Banskobystrický kraj prišiel o vyše 20 miliónov eur z eurofondov na opravy ciest

Pellegrini povedal, že ak si aj starostovia a starostky myslia, že všetko je fajn, lebo cesty sa na území kraja opravujú, je to na úkor rozpočtu samosprávneho kraja.

Britov už viac znepokojuje vývoj ekonomiky ako prisťahovalci

Zatiaľ čo politici plánujú brexit, voličov začínajú znepokojovať obavy zo straty pracovných miest.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop