Gastronomickí komisári smerujú na východ

Praha získala ďalšiu michelinovskú hviezdičku. Ocenené má už dve reštaurácie.

PRAHA, BRATISLAVA. Ako ďaleko treba cestovať za kvalitnou gastronómiou? Do Paríža? Do Londýna či za kuchárskym kúzelníkom Ferranom Adriom na Costa Brava?

Omyl, Michelin vás pošle aj do Prahy. Dokonca dvakrát, keďže v novom sprievodcovi po reštauráciách dostala michelinovskú hviezdičku ďalšia pražská reštaurácia.

O stredoeurópskej kuchyni prevláda predstava, že je plná zlého varenia z ešte horších surovín. Situácia v našom regióne sa však mení.

České hlavné mesto má napríklad dve reštaurácie ocenené v známom turistickom bedekri. V jeho novom vydaní, ktoré oficiálne vyjde až zajtra, získali asi najdôležitejšie kulinárske ocenenie reštaurácie Allegro a Maze.

Allegro, ktorá sa nachádza v hoteli Four Seasons, obhájila minuloročný úspech. Ocenenie reštaurácie Maze, ktorú založil a v minulosti i viedol známy škótsky šéfkuchár Gordon Ramsey, je však prekvapením. Čakalo sa, že hviezdičky si odnesú reštaurácie La Dégustation Boheme Burgeoise, Aromi či Le Terrior.

Pražská reštaurácia Allegro bola vlani prvou reštauráciou z postkomunistickej Európy, ktorá hviezdičku vôbec získala. Na jej čele stojí taliansky šéfkuchár Andre Accordi.

V druhej ocenenej, reštaurácii Maze, však Ramseya nenájdete. Podnik nedávno opustil a prenechal ho hotelu Hilton. Povedal, že dôvodom bola finančná kríza, ktorá doľahla aj na gastronomické služby. Podobným spôsobom sa zbavil reštaurácií v USA či vo Francúzsku. Pražskému hotelu ale sľúbil, že bude vypomáhať pri tvorbe jeho menu.

Ocenené pražské reštaurácie pritom ponúkajú relatívne tradičné menu. Trendom posledných rokov je však takzvaná molekulárna kuchyňa, „varenie" na pomedzí gastronómie a laboratórnych cvičení z chémie. Jej priekopníkom je práve Ferran Adria zo španielskej reštaurácie El Bulli.

Za centrum dobrého jedla je však stále považovaný Paríž. Tvrdí to aj nový Michelin - v Paríži získalo najviac, tri hviezdičky, až desať reštaurácií. V Londýne či v Ríme je taká len jedna.

Komisári spoločnosti pritom hodnotili 3180 podnikov, viac ako 30 z nich bolo poľských a vyše 20 českých a maďarských, na Slovensko zatiaľ nedorazili. Napriek tomu gastronomickí komisári sprievodcu mieria na východ. Stále však platí, že ich sprievodca je zameraný najmä na západoeurópske krajiny.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 673
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 731
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 101
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 051
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 183
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 623
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 620
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 446
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 433
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 046

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: Termíny sú šibeničné, zmluvu na migy budeme musieť predĺžiť

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Neprehliadnite tiež

Markíza má byť na predaj, hovorí sa aj o ďalších médiách

Majiteľ najsledovanejšej televízie na Slovensku, ako aj potenciálni záujemcovia o jej kúpu tvrdia, že špekulácie nekomentujú.

Kroksy sú späť. Ich miliardová stratégia? Byť škaredé

To, že sa kroksy vracajú, nie je žiadna náhoda.

Zákon chrániaci médiá je ľahké obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.