NIEKTORÝM FIRMÁM NIE JE ANI V ČASE KRÍZY SÚDENÉ ZNIŽOVAŤ NÁKLADY, ZABEZPEČIŤ STRAVOVANIE JE ICH POVINNOSŤOU

Najnižšia hodnota gastrolístka sa zvýši

Zamestnanci, ktorí dostávajú gastrolístky v najnižšej možnej hodnote, si asi už od apríla polepšia.

Ak zamestnávateľ nemá vlastnú jedáleň, ani sa nedohodol s firmou, ktorá ju má, musí zamestnancom dávať gastrolístky. Ako a kde ich minú, je len na nich.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ ARCHÍV SME – PAVOL MAJER)

BRATISLAVA. Aj keď je kríza, niektoré firmy nemôžu kalkulovať so znížením nákladov. Ministerstvo práce navrhuje opäť zvýšiť stravné, a to sa môže premietnuť aj do hodnoty gastrolístka, ktorý firmy dávajú. Kým dnes má najnižší gastrolístok hodnotu 2,48 eura, po novom by to bolo 2,70 eura.

Rozdiel v starej mene predstavuje necelých sedem korún na jedného zamestnanca. Generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš však tvrdí, že „akékoľvek zvýšenie akejkoľvek položky", ktoré zamestnávateľ nemôže ovplyvniť, vedie k celkovému zvýšeniu nákladov. „Zamestnávatelia šetria v každej možnej položke, preto takýto nárast nevítajú s nadšením."

Nárok na stravu
  • zamestnávateľ je povinný zabezpečovať stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja,
  • nárok na stravu má každý, kto v rámci jednej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny vrátane toho, kto vykonáva domácu prácu alebo teleprácu,
  • zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie buď vo vlastnej jedálni, v zariadení iného zamestnávateľa, alebo prostredníctvom tretej osoby,
  • ďalšou jeho povinnosťou je prispievať na stravovanie,
  • ak stravu poskytuje v závodnej jedálni, musí prispievať v sume najmenej 55 percent ceny jedla, najviac to môže byť 55 percent stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín,
  • ak firma nemá vlastnú jedáleň a zamestnancom by nepomohli ani gastrolístky, pretože by sa nemali kde v okolí najesť, musí im poskytovať finančný príspevok – v rovnakej výške ako v predchádzajúcom prípade,
  • od 1. januára 2009 stravné pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín predstavuje 3,30 eura.
(joč)

Ministerstvo odhaduje iba „mierne zvýšenie" firemných nákladov. Barbora Petrová z jeho mediálneho oddelenia tvrdí, že podľa zisťovania za minulý rok, ktoré obsiahlo 260­tisíc zamestnancov, je priemerná cena gastrolístka 2,74 eura.

„Z toho vyplýva, že už v roku 2008 zamestnávatelia poskytovali vyššiu cenu stravovacej poukážky, ako bude jej nové minimum."

Na benefitoch sa šetrí

„Určite to vyvolá tlak na náklady," pripúšťa podpredseda Odborového zväzu Kovo Anton Mifka. Tvrdí však, že ešte nepočul, že by firmy namietali proti zvýšeniu stravného.

Kríza núti firmy siahnuť na dno svojich rezerv. Šetrí sa všade, nadštandardné výhody sa obmedzujú. Nefinančné benefity nie sú výnimkou. Výsledky jedného prieskumu, ktorý robí spoločnosť Profesia, naznačujú, že už sa šetrí aj na vzdelávaní zamestnancov, firemných akciách či bezplatnom poskytovaní nápojov na pracovisku.

Zabezpečiť stravovanie je pritom jednou zo základných povinností zamestnávateľa. Niektoré firmy napriek tomu môžu ušetriť aj na gastrolístkoch.

Ak poskytujú gastrolístky vo vyššej ako minimálnej hodnote, stále majú priestor na zníženie ich ceny. „Je možné očakávať, že gastrolístky sa budú riešiť v niektorých spoločnostiach v dolnej hranici, čo nebolo všeobecným javom," hovorí Orgonáš.

Hneď využili nový zákon

Ministerstvo postupuje na základe novely zákona o cestovných náhradách, ktorá platí od 1. januára. Len vďaka nej môže navrhnúť zvýšenie stravného už teraz.

Na rozdiel od minulosti mu totiž stačí, že ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách stúpli najmenej o päť percent oproti januáru minulého roka. V novembri stúpli o 6,6 percenta. Ešte vlani by na to bolo treba 10 percent.

Návrh opatrenia sa do 24. februára pripomienkuje. Ministerstvo predpokladá, že v Zbierke zákonov ho uverejnia v marci. Vyššie stravné by tak zamestnancovi patrilo od 1. apríla.

Vyšší gastrolístok, vyššie náklady

Zvýšenie stravného môžu využiť aj živnostníci, ktorí si kupujú gastrolístky.

Hodnota lístka

najmenej 75 percent stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín,
od 1. januára to predstavuje 2,48 eura,
po zvýšení to bude 2,70 eura,
zhora hodnota gastrolístka
nie je ohraničená – záleží len
na zamestnávateľovi.
BRATISLAVA. Aj keď zvýšenie stravného vedie k zvýšeniu minimálnej hodnoty gastrolístka, mnohých zamestnávateľov to nemusí zaujímať. Zamestnancom totiž poskytujú gastrolístky vo vyššej hodnote.
Záleží len na firme. Každá si však musí spočítať, čo sa jej oplatí. Výdavky nad určitú sumu si totiž už nemôže dať do nákladov.

Zamestnávateľ musí na gastrolístok prispieť najmenej vo výške 55 percent jeho ceny.

Z hodnoty vyššej ako 3,30 eura si však môže dať do nákladov iba 55 percent z tejto sumy.
Zvyšok ceny si platí zamestnanec. Zamestnávateľ mu ho strháva zo mzdy alebo časť financuje zo sociálneho fondu.

Živnostník, ktorý sa stravuje v reštauráciách, si môže dať za každý odpracovaný deň do nákladov 3,30 eura. Nesmie byť však súčasne zamestnaný.

Výdavky na stravovanie musí, samozrejme, preukázať. Urobiť to môže napríklad dokladom o nákupe gastrolístkov či účtom z reštaurácie. Druhý spôsob je však komplikovanejší, pretože obed - bez nápoja alebo aj s ním - málokedy stojí rovných 3,30 eura.

Keď sa minimálna hodnota gastrolístka zvýši tak, ako navrhlo ministerstvo práce, živnostník si od tohto dňa môže dávať do nákladov 3,60 eura.

Jozef Čavojec

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 323
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 030
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 859
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 244
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 524
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 574
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 256
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 482
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 752
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 599

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Spor medzi štátom a vysokými školami vyriešia až súdy

Či bolo všetko v poriadku, posudzuje aj Úrad pre verejné obstarávanie. V niektorých prípadoch už dal za pravdu školám.

Analytici z prognóz nepoľavujú, ekonomika má rásť vyše trojpercentným tempom

Analytici komerčných bánk predpovedajú slovenskému hospodárstvu v tomto roku medziročný rast o 3,2 percenta.

Od marca sa menia pravidlá osobného bankrotu, bude dostupnejší

Domáhať sa zbavenia dlhov týmito spôsobmi bude môcť dlžník iba raz za desať rokov.

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop