NA ČIERNU LISTINU PRIBUDNÚ ĎALŠÍ PODNIKATELIA, TVRDÍ ZDRUŽENIE SLOVENSKÝCH SPOTREBITEĽOV

Hovädzí guláš vyvoláva zvady

Podnikatelia zverejnení na čiernej listine sa bránia – ceny nezvyšovali a sledované jedlá nepredávajú. Združenie sa bráni pečiatkami.

Na to, aby sa ceny nezvyšovali pre euro ani v reštauráciách, dohliada aj Združenie spotrebiteľov.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – ČTK)

BRATISLAVA. Činnosť Združenia spotrebiteľov Slovenska včera pochválil premiér Robert Fico: „Chcem vyjadriť potešenie, že pár dní pred zavedením eura máme na Slovensku aj tento systém a spôsob ochrany spotrebiteľa.“ Dokonca prisľúbil združeniu aj pomoc v právnej oblasti. Tú sa chystá Združenie využiť na zvýšenie ochrany spotrebiteľov.

Združenie sa v posledných dňoch zviditeľnilo predovšetkým zaradením šiestich podnikateľov na čiernu listinu. Išlo predovšetkým o reštaurácie. Ich majitelia sa obhajujú tým, že sledované jedlá, ktoré mali zdražieť o viac ako 10 percent, na ich jedálnych lístkoch nie sú.

((video))

Združenie však tvrdí niečo iné: „Naším cieľom v žiadnom prípade nie je bombardovať obchodníkov nepodloženými argumentmi. Všetky podklady vrátane overenia nami zisťovaných cien jednotlivými obchodnými organizáciami, máme k dispozícii,“ povedal výkonný riaditeľ Združenia Miroslav Tulák.

Podľa Združenia nie je možné, aby kritizovaní obchodníci, nevedeli o sledovaní ich cien. Ceny totiž preverujú nielen anketári. Ich zistenia overujú aj priamo kontrolovaní obchodníci, tvrdí Tulák. Následne tam Združenie vyšle aj svojich kontrolórov, doplnil podpredseda Združenia Josef Lounek.

Problémy s brániacimi sa podnikateľmi Združenie od zverejňovania ďalších prevádzok na čiernej listine neodradilo. „V ostrejšej pozornosti máme dvadsať subjektov,“ povedal Lounek.

Porovnanie výsledkov sledovaní europrieskumu z webu Združenia a jedálneho lístka jednej z prevádzok na čiernej listine však hovorí v prospech podnikateľov.

Reštaurácia Taverna z Galanty sa na čiernu listinu dostala pre hovädzí guláš a kuracie prsia. Svoj jedálny lístok má zverejnený aj na internete. Guláš, ktorý anketári Združenia v tejto reštaurácii sledujú, mal od júla zdražieť o 20 korún. V poslednom sledovaní stál 160 korún. Z jedálneho lístka reštaurácie si však takéto jedlo neobjednáte. Nájdete v ňom len gulášovú polievku za 35 korún. Podobne je to v prípade kuracích pŕs na prírodno či vyprážaných.

Položka – hovädzí guláš

„Vôbec neviem, čo mám na to povedať. Napíšu tam hovädzí guláš, no ten sme na jedálnom lístku nikdy nemali,“ hovorí majiteľ galantskej Taverny Tibor Vizvári.

Podnikať v nej začal od októbra minulého roka, jedálny lístok, s ktorým reštauráciu otvárali, doteraz nemenili, ani čo sa týka cien, tvrdí.

Podľa zástupcov Združenia tieto rozdiely vznikajú tým, že názvy jedál v reštauráciách sa líšia. „My máme sledované všeobecné termíny, čiže keď uvedieme guláš, každý anketár sleduje ten svoj guláš,“ vysvetlil Lounek. Do výsledkov sa preto nedostane presný názov jedla, len zvýšenie jeho ceny v tej ktorej reštaurácii. O aký guláš ide, si anketár zaznačí do svojich poznámok, keďže však zvyčajne neodpíše presný názov, Združenie to rieši použitím všeobecného označenia jedla, povedal Lounek.

Podľa Tuláka sa práve toho chytili obchodníci, ktorí sa bránia práve názvami jedál. „Oni sa opierajú o to, že tam nemajú kuracie prsia na prírodno, ale so sezamovými semienkami,“ vysvetľuje.

Pečiatku dá aj čašník

Združenie sa obhajuje aj pečiatkami. „Obchodníci tvrdia, že ceny neoverovali, no ich pečiatky tam však sú,“ bráni sa Lounek a ukazuje opečiatkované papiere so sledovanými cenami.

Na to má však majiteľ reštaurácie v Galante jednoduché vysvetlenie: „Ja som pečiatku nedával, tú mohol dať aj čašník. V jeho reštaurácii bola vraj ešte v lete – teda na začiatku sledovania – nejaká pani, potom už nikto,“ tvrdí Vizvári.

Reštaurácia Taverna nepatrí medzi najdrahšie ani najlacnejšie v okolí, preto jej majiteľ nechápe, prečo sa Združenie zameralo práve na nich. „Kto to tu pozná, bude k nám chodiť aj naďalej,“ myslí si Vizvári na základe ohlasu u svojich zákazníkov po zverejnení na čiernej listine.

Vôbec neviem, čo mám na to povedať. Napíšu tam hovädzí guláš, no ten sme na jedálnom lístku nikdy nemali.

Tibor Vizvári, majiteľ reštaurácie Taverna

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  9. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  10. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 251
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 207
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 119
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 957
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 543
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 792
  7. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 4 591
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 410
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 361
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 341

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

U. S. Steel namieta sudcov: Hovorili skôr, než mali

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

KOMENTÁRE

Severokórejská červená línia je veľmi tenká

Kľúčovú rolu v krotení diktátora Kima hrá Čína.

EKONOMIKA

Štátni plynári majú nového riaditeľa, stal sa ním bývalý šéf tajných

Generálnym riaditeľom SPP ostáva Štefan Šabík.

Neprehliadnite tiež

Volkswagen zvažuje predaj motocyklovej firmy Ducati

Predaj by mal pomôcť Volkswagenu vyrovnať straty spojené s emisným škandálom.

O zaistení pozemkov U. S. Steelu vedeli skôr, než súd rozhodol

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

Štátni plynári majú nového riaditeľa, stal sa ním bývalý šéf tajných

Generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu ostáva Štefan Šabík.

Pozrite sa, ako Kažimír ustupuje od svojich sľubov

Vláda len pred pár mesiacmi sľubovala, že bude menej míňať, aby sme žili v hojnosti. Od prebytkového rozpočtu už ustúpila


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop