NA ČIERNU LISTINU PRIBUDNÚ ĎALŠÍ PODNIKATELIA, TVRDÍ ZDRUŽENIE SLOVENSKÝCH SPOTREBITEĽOV

Hovädzí guláš vyvoláva zvady

Podnikatelia zverejnení na čiernej listine sa bránia – ceny nezvyšovali a sledované jedlá nepredávajú. Združenie sa bráni pečiatkami.

Na to, aby sa ceny nezvyšovali pre euro ani v reštauráciách, dohliada aj Združenie spotrebiteľov.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – ČTK)

BRATISLAVA. Činnosť Združenia spotrebiteľov Slovenska včera pochválil premiér Robert Fico: „Chcem vyjadriť potešenie, že pár dní pred zavedením eura máme na Slovensku aj tento systém a spôsob ochrany spotrebiteľa.“ Dokonca prisľúbil združeniu aj pomoc v právnej oblasti. Tú sa chystá Združenie využiť na zvýšenie ochrany spotrebiteľov.

Združenie sa v posledných dňoch zviditeľnilo predovšetkým zaradením šiestich podnikateľov na čiernu listinu. Išlo predovšetkým o reštaurácie. Ich majitelia sa obhajujú tým, že sledované jedlá, ktoré mali zdražieť o viac ako 10 percent, na ich jedálnych lístkoch nie sú.

((video))

Združenie však tvrdí niečo iné: „Naším cieľom v žiadnom prípade nie je bombardovať obchodníkov nepodloženými argumentmi. Všetky podklady vrátane overenia nami zisťovaných cien jednotlivými obchodnými organizáciami, máme k dispozícii,“ povedal výkonný riaditeľ Združenia Miroslav Tulák.

Podľa Združenia nie je možné, aby kritizovaní obchodníci, nevedeli o sledovaní ich cien. Ceny totiž preverujú nielen anketári. Ich zistenia overujú aj priamo kontrolovaní obchodníci, tvrdí Tulák. Následne tam Združenie vyšle aj svojich kontrolórov, doplnil podpredseda Združenia Josef Lounek.

Problémy s brániacimi sa podnikateľmi Združenie od zverejňovania ďalších prevádzok na čiernej listine neodradilo. „V ostrejšej pozornosti máme dvadsať subjektov,“ povedal Lounek.

Porovnanie výsledkov sledovaní europrieskumu z webu Združenia a jedálneho lístka jednej z prevádzok na čiernej listine však hovorí v prospech podnikateľov.

Reštaurácia Taverna z Galanty sa na čiernu listinu dostala pre hovädzí guláš a kuracie prsia. Svoj jedálny lístok má zverejnený aj na internete. Guláš, ktorý anketári Združenia v tejto reštaurácii sledujú, mal od júla zdražieť o 20 korún. V poslednom sledovaní stál 160 korún. Z jedálneho lístka reštaurácie si však takéto jedlo neobjednáte. Nájdete v ňom len gulášovú polievku za 35 korún. Podobne je to v prípade kuracích pŕs na prírodno či vyprážaných.

Položka – hovädzí guláš

„Vôbec neviem, čo mám na to povedať. Napíšu tam hovädzí guláš, no ten sme na jedálnom lístku nikdy nemali,“ hovorí majiteľ galantskej Taverny Tibor Vizvári.

Podnikať v nej začal od októbra minulého roka, jedálny lístok, s ktorým reštauráciu otvárali, doteraz nemenili, ani čo sa týka cien, tvrdí.

Podľa zástupcov Združenia tieto rozdiely vznikajú tým, že názvy jedál v reštauráciách sa líšia. „My máme sledované všeobecné termíny, čiže keď uvedieme guláš, každý anketár sleduje ten svoj guláš,“ vysvetlil Lounek. Do výsledkov sa preto nedostane presný názov jedla, len zvýšenie jeho ceny v tej ktorej reštaurácii. O aký guláš ide, si anketár zaznačí do svojich poznámok, keďže však zvyčajne neodpíše presný názov, Združenie to rieši použitím všeobecného označenia jedla, povedal Lounek.

Podľa Tuláka sa práve toho chytili obchodníci, ktorí sa bránia práve názvami jedál. „Oni sa opierajú o to, že tam nemajú kuracie prsia na prírodno, ale so sezamovými semienkami,“ vysvetľuje.

Pečiatku dá aj čašník

Združenie sa obhajuje aj pečiatkami. „Obchodníci tvrdia, že ceny neoverovali, no ich pečiatky tam však sú,“ bráni sa Lounek a ukazuje opečiatkované papiere so sledovanými cenami.

Na to má však majiteľ reštaurácie v Galante jednoduché vysvetlenie: „Ja som pečiatku nedával, tú mohol dať aj čašník. V jeho reštaurácii bola vraj ešte v lete – teda na začiatku sledovania – nejaká pani, potom už nikto,“ tvrdí Vizvári.

Reštaurácia Taverna nepatrí medzi najdrahšie ani najlacnejšie v okolí, preto jej majiteľ nechápe, prečo sa Združenie zameralo práve na nich. „Kto to tu pozná, bude k nám chodiť aj naďalej,“ myslí si Vizvári na základe ohlasu u svojich zákazníkov po zverejnení na čiernej listine.

Vôbec neviem, čo mám na to povedať. Napíšu tam hovädzí guláš, no ten sme na jedálnom lístku nikdy nemali.

Tibor Vizvári, majiteľ reštaurácie Taverna

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  5. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  7. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  8. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  9. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 201
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 8 327
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 656
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 859
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 2 610
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 313
  7. Kam do tepla v januári? 2 296
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 055
  9. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 216
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 206

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Exekučná amnestia sa blíži, štát by odpúšťal dlhy

V poisťovni Dôvera chce dlhy odpustiť štyritisíc ľudí. Či sa s Unionom pripoja k amnestii, ktorú pripravuje štát, zatiaľ nepovedali.

DOMOV

Dobré ráno: Z úst im išli retiazky a klince, opisuje prácu exorcista

Exorcistu vyberie biskup, musí byť kňaz.

KOMENTÁRE

Exekučné amnestie sú nový morálny hazard

Možno do oddlžovania idú s najlepšími úmyslami, ale dopadne to ako vždy.

KULTÚRA

Woody Allen možno nakrútil svoj posledný film

Herci sa hanbia pred jeho adoptívnou dcérou, ktorá tvrdí, že ju zneužíval.

Neprehliadnite tiež

Sedadlá pre Boeing? Trenčín by ich mohol vyvíjať (rozhovor)

Spoločnosť Adient vyrába sedadlá pre automobilový priemysel. Chce však vstúpiť do leteckého biznisu.

Chýbajú im tisíce ľudí. Dovoľte nám najímať cudzincov, kričia automobilky

Zväz automobilového priemyslu varuje, že tento rok bude kritický. Prístup vlády rozhodne, ako veľmi tu budú koncerny rozširovať investície.

Európska komisia sa zameria na boj proti plastom, musia sa dať recyklovať

Európska komisia vydala smernicu, ktorá ukladá úlohy do roku 2030.

Staviteľovi tunela Višňové hrozí pokuta za meškanie

Tunel mal byť prerazený do konca roka 2017, NDS začala konať.