Praha 26.apríla (TASR) - Svetový veľtrh nápojovej techniky drinktec-interbrau, ktorý sa deviatykrát uskutoční 20. až 27. septembra tohto roka v Mníchove, chce prezentovať najnovšie technológie pre výrobu, stáčanie a balenie nápojov všetkých druhov až po tzv. liquid food, teda tekutú stravu. Na tlačovej konferencii usporiadateľskej spoločnosti Messe München v Prahe to uviedol vedúci projektu drinktec-interbrau Richard Siebert.
Drintec-interbrau, ktorý sa koná každé štyri roky, sa v tomto roku prvýkrát uskutoční na novom výstavisku v Mníchove - Rieme. Výstavná plocha drinktec-interbrau 2001 je 126 000 metrov štvorcových (m2), čo je podľa R. Sieberta o 10 000 m2 viac ako na predchádzajúcom ročníku. Organizátori očakávajú, že tento rok sa na veľtrhu zúčastní asi o 15 % vystavovateľov viac než v roku 1997, keď sa ich v Mníchove prezentovalo 1 095 zo 41 krajín sveta.
Domáci vystavovatelia tvoria približne 56-% podiel, zo zahraničia sú najzastúpenejšími krajinami Taliansko, Francúzsko, Veľká Británia či USA, zúčastňujú sa aj Japonsko, Austrália alebo Mexiko. Z regiónu strednej a východnej Európy sa na veľtrhu zúčastnia firmy z ČR, Maďarska a Poľska. Zo Slovenska sa podľa Jozefa Rakovického zo spoločnosti EXPO Plus, ktorá Messe München v SR oficiálne zastupuje, zatiaľ neprihlásil žiaden vystavovateľ.
Ďalšou novinkou veľtrhu je výraznejší dôraz aj na oblasť nealkoholických nápojov a minerálnych vôd až po "liquid food". Prvýkrát sa veľtrh pod názvom Interbrau konal v Mníchove v roku 1951 a bol zameraný len na pivovary a pivovarníctvo. Od roku 1985, keď sa začal usporadúvať pravidelne každé štyri roky, sa rozšírilo tradičné ponukové spektrum aj na ďalšie oblasti a zmenil sa názov na drinktec-interbrau.
V tomto roku je pripravený tiež nový koncept odborných diskusných fór. "Medzinárodné odborné veľtrhy už dávno neplnia len úlohu klasickej prehliadky výrobkov," uviedol R. Siebert, "z významných veľtrhov sa stali miesta prezentácie nových trendov a vízií či odborných diskusií." Diskusné fóra na drinktec-interbrau 2001 sa budú konať každý deň okrem prvého a posledného dňa.