PORTRÉT NA SOBOTU

Ailer: Pri víne nemôžem spievať

Musí sa trafiť do chutí, udržovať tradíciu známej značky a kvalitu. Každý rok zodpovedá za výber vín a ich správne „miešanie“, aby o sekty Hubertu bol stále záujem bez ohľadu na to, aký rok mali vinohradníci. Riaditeľ spoločnosti Hubert pre výrobu a techn

(Zdroj: SME – PETER ŽÁKOVIČ)

iku ŠTEFAN AILER.

Obyvatelia Slovenska sú pri vzhľade sektu nároční. Fľašu ihneď vrátia, ak v nej nájdu usadeniny. Tie síce nie sú zdraviu škodlivé, ale prekážajú opticky. Výrobca vína si preto musí dávať pozor a mať „kryštáliky“ pod kontrolou. V roku 1998 vtedajšie vedenie spoločnosti Hubert hľadalo pracovníka do útvaru riadenia akosti, ktorý mal posilniť a zdokonaliť systém kontroly kvality i technológie. Patrilo tam aj zaistenie kvality hotových výrobkov z pohľadu kryštalickej stability.

Úspešným postupom v istení kvality produktov naštartoval Štefan Ailer svoju kariéru v seredskom Huberte. V období, keď prišiel do firmy, sa niektorým výrobcom vína vracali fľaše práve pre tzv. vínny kameň. „Problému sa bolo treba vyhnúť. Mne sa to podarilo.“ Dodnes nikomu presne neprezradil ako. „Človek musí mať predsa nejaké know-how,“ usmieva sa.

Článok pokračuje pod video reklamou

((video))

Ailer zdôrazňuje, že sedimenty nie sú zdraviu škodlivé, len ľudia u nás sú v rámci Európy na ne najprísnejší. Sú opakom napríklad Švajčiarov. Tí si na víne s kryštálikmi vínneho kameňa pochutnajú. „Švajčiar akceptuje sedimenty, berie to tak, že víno je z dobrej, minerálnej pôdy, má niečo v sebe.“

Radšej zeleň ako priemysel

Ailer zodpovedá vo firme za každoročný výber hrozna. To je základom pre kvalitný sekt. Pre vinárstvo sa rozhodol už ako ôsmak na základnej škole. Jeho rodina zdedila práve v tom čase sedem árov vinice. „Začalo ma to baviť. Povedal som si, že to by mohlo byť niečo pre mňa, niečo zelené, nie priemysel.“ Nastúpil preto na strednú odbornú školu v Zemianskych Sadoch ako „pestovateľ vinohradník“. Tam mu učitelia poradili, aby si dal prihlášku aj na vysokú školu. Nasledovalo teda vinárstvo na Záhradníckej fakulte v Lednici na Morave.

Úplne víno spoznal až cez chémiu na doktorandskom štúdiu. Práve tu sa naučil spoznávať víno až do molekuly. V laboratóriu skúmal jeho jednotlivé zložky. „Dostal som sa tak do hĺbky, že dnes by som nerád robil niečo iné.“ Výskumy a analýzy počas školy robil aj vo svojej vinici a robí ich dodnes v laboratóriu firmy.

Každoročný výber vína má Ailer uľahčený tým, že spoločnosť Hubert má právo prvého výberu. Je to stará tradícia, ktorá sa uchovala. Po kampani idú prví za vinármi a „rezervujú“ si rampáše, teda víno, ktoré ešte nie je čisté.

((video3))

Z nakúpených surovín musia v Huberte potom zladiť víno tak, aby boli sekty každý rok čo najpodobnejšie. Tak si to vyžaduje konzument. „Spotrebiteľ nechce víno s prívlastkom ročníka alebo lokality.“ Našťastie tradícia, ale aj legislatíva umožňujú vína kupážovať, čiže miešať z rôznych oblastí, odrôd i ročníkov. Takéto miešanie sa nesmie robiť len pri ročníkovom sekte. O výrobu šiestich miliónov fliaš ročne sa stará okolo 60 ľudí. Pracovníci musia mať základy vinárstva alebo potravinársku školu. Ailer však zdôrazňuje, že musia byť hlavne precízni, aby nepustili na trh niečo, čo nie je úplne dokonalé.

Ako šéf musí byť prísny, ale aj chápavý zároveň. „Disciplína musí byť, aby sa predišlo konzumácii výrobkov pri linke.“ S priestupkami za popíjanie alkoholu v práci nemajú v súčasnosti problém. Dychové skúšky sa robia náhodne. Niektoré úkony si však vyžadujú kontrolu vzorky. Existuje preto listina, kde sú zapísaní ľudia, ktorí „pitie“ v práci majú povolené.

Víno je nevinné

Ako znalec vína má Ailer v spoločnosti drobný problém. „Nemôžem pri ňom spievať, ale o ňom rozprávam.“ Súhlasí s tým, že piť víno s ním je ťažké. Každý sa obáva jeho kritiky. Po rokoch sa však už naučil držať osvedčenej „diplomacie“ degustátorov: Víno môže byť len dobré alebo slabšie. „Zlé víno neexistuje. Víno je nevinné.“

Ailer je zároveň členom komisie na hodnotenie vína, ktorú vymenúva ministerstvo pôdohospodárstva. Komisia oceňuje a púšťa do obehu všetky akostné a vyššie vína. Nájsť zhodu medzi jej členmi niekedy býva ťažké. Degustácia je veľmi subjektívna záležitosť. „Chute môže ovplyvniť aj nálada, teplota vína či to, k akému vínu inklinuje hodnotiaci.“ Stáva sa, že sa v komisii nezhodnú. Potom sa pohádate? – pýtame sa. „To nie, vinári sú radostní ľudia, málo je medzi nimi samoľúbych.“

Hoci pri posudzovaní vína sú dôležité chuťové poháriky, netreba sa o ne špeciálne starať. „Ale netreba ich ničiť ostrými nápojmi a jedlami tesne pred degustáciou.“ Degustátorom sa však nemôže stať každý, treba mať na to danosť. „Ale každý sa môže o chutiach veľa naučiť.“

Ľudia u nás si obľúbili skôr sladké sekty. Hubert to má podložené aj číslami. Najsladší výrobok, ktorý vo firme vyrábajú, im každý rok rastie o dvadsať percent. Suché víno pijú podľa Štefana Ailera najmä enológovia alebo ľudia, čo sa vo víne vyznajú. V Európe nie sme v obľube sladších vín výnimkou. Podobne sú na tom aj Nemci a okolité krajiny. Európanovi v našich zemepisných šírkach nechutí ťažký, francúzsky typ. Vidno to aj na súťažiach. V krajinách ako Česko, Maďarsko, Poľsko alebo Rakúsko šampanské z Francúzska na súťažiach neuspeje. „Chuť degustátorov aj konzumentov je tu nastavená inak.“

((video2))

Archaický produkt

Výroba sektu vyzerá zvonka ako ukončený vývojový proces. Akoby už nebolo na finálnom produkte čo zlepšovať. To je síce pravda, priznáva Ailer, ale priestor na tvorivosť je práve v technológii, v biotechnologickom fundamente výroby – napríklad pri „šľachtení“ kvasiniek, ktorým sa môžu ovplyvňovať ich vlastnosti. To je priestor na jeho sebarealizáciu. „Víno je archaický produkt, vždy vznikne prekvasením hrozna, ale dá sa to zdokonaľovať.“ Motiváciou sú preňho, samozrejme, aj víťazstvá na súťažiach.

Viac na www.leaders.sk

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  2. Za katastrofálny stav chodníkov je zodpovedný starosta Števčík
  3. BILLA štartuje spoluprácu s lyžiarmi Žampovcami
  4. Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre
  5. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Bayer posilňuje svoju značku
  8. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  9. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  10. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 16 514
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 16 177
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 957
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 045
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 392
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 7 899
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 154
  8. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 5 849
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 301
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 274

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Zdravotný pohár vína je mýtus. Ako a prečo vznikol

Vedecké poznatky pribúdajú rýchlejšie, ako ich kultúra dokáže vstrebať alebo zahodiť.

DOMOV

Kritizoval ma Fico, kritizoval ma aj Dzurinda

Diskusia NAŽIVO o slobode, médiách a ich kvalite.

Neprehliadnite tiež

Ceny ropy mierne klesli

Dianie vo svete zabránilo výraznejšiemu poklesu cien ropy.

Írsko začne od Apple spätne vyberať doplatky na daniach

Eurokomisia rozhodla, že daňová dohoda Írska s Apple predstavovala nezákonnú štátnu pomoc.

S pozemkami pri Košiciach by sa už kupčiť nemalo. Vláda pôdu pre strategický park zablokovala

Na východ Slovenska má prísť veľká investícia. Hovorí sa o nemeckej automobilke BMW či čínskych spoločnostiach.

Bratislava je na treťom mieste v rebríčku množstva zelene v meste

Analyzovali typ a počet zelených plôch, ako sú parky, golfové ihriská, lúky a vinice.

Ceny bytov sa blížia k vrcholu. Oplatí sa ešte kupovať nehnuteľnosť?

Ak človek zvažuje kúpu nehnuteľnosti, mal by zvážiť viacero faktorov.