BRATISLAVA. Americký dolár je podhodnotený. Naopak, euro aj slovenská koruna sú v súčasnosti nadhodnotené.
Okrem eurokomisára pre menové otázky Joaquína Almuniu to tvrdí aj „hamburgerový index“ britského časopisu The Economist.
Economist každoročne zozbiera ceny hamburgeru Big Mac v rôznych krajinách sveta. Podľa aktuálneho kurzu amerického dolára k domácej mene vypočíta ich miestnu cenu v dolároch. Nakoniec vydelí cenu Big Macku v USA cenou toho istého produktu v iných krajinách. Získa tak „hamburgerový kurz“ dolára k miestnej mene. Posledným krokom je porovnať oficiálny kurz s hamburgerovým.
Ekonomická teória tvrdí, že kurzy by sa za ideálnych podmienok mali rovnať, alebo aspoň postupne dorovnávať. V skutočnosti však prieskum Economistu ukázal, že hamburgerový kurz eura je o 50 percent silnejší ako ten oficiálny. Slovenská koruna je podľa rovnakého kľúča nadhodnotená o 13 percent. Česká o 28 percent. Rozdiely sa oproti minulému roku podľa Economistu ešte zväčšili. Časopis dáva prehlbovanie rozdielov do súvislosti s úverovou krízou, ktorá hýbe nielen akciami spoločností, ale aj kurzami svetových mien.
Sám Economist však upozorňuje, že prieskum netreba vnímať príliš vážne. Berie totiž do úvahy len jeden produkt. Do jeho ceny sa odrážajú aj ďalšie náklady, ako napríklad platy, nájomné, ktoré sú v rôznych častiach sveta výrazne odlišné Porovnávanie na tomto princípe je presnejšie, ak sa do štatistík zahrnie viac výrobkov a ak sa porovnávajú krajiny s rovnakou úrovňou príjmov.