NEPOZORNÍ MÔŽU NA TRINGELTOCH V EURE PRÍSŤ O VEĽA

Euro mení prepitné

Názory na to, ako euro ovplyvní výšku prepitného, sú rôzne. Zvýšená opatrnosť je však namieste.

BRATISLAVA. Útratu v reštaurácii môže ľuďom po prechode na euro zvýšiť aj výška prepitného, ktorú nechajú čašníkovi. Obavy z eura však môžu viesť aj k tomu, že ho zákazníci prestanú dávať, alebo znížia, kým si v počítaní v eurách nebudú istejší. Zníženie výšky prepitného od budúceho roka očakáva aj reštauračný a hotelový biznis.

Niektorí euroodborníci nabádajú k väčšej opatrnosti po eure. Ak sa rozhodnete odmeniť čašníka „len“ dvoma eurami, večeru preplatíte o vyše 60 korún (2 eurá), pri platení a zaokrúhľovaní by ste preto mali byť opatrnejší ako doteraz, tvrdia euroodborníci.

„Veta drobné si nechajte by mala byť po eure minulosťou,“ povedal splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát.

Naopak bývalá viceguvernérka Národnej banky a členka predstavenstva VÚB banky Elena Kohútiková si myslí, že výška prepitného sa po eure výrazne nezmení: „Teraz bežné tringelty sa postupne zaokrúhlia na desiatky centov, či euro.“

Prepitné je na zákazníkovi

Platenie v euromene môže byť problémom hlavne pre tých, ktorým je euro stále neznáme. „Väčšina občanov nikdy neprišla do kontaktu s eurom, preto odporúčame byť opatrný,“ povedala hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová.

Neznalosť meny vedie k väčšej ľahkovážnosti pri míňaní, lebo bankovkám, ktoré nepoznáme, pripisujeme nižšiu hodnotu, ako majú. Je lepšie si najprv dať vydať do posledného centa, odporúča Krkošová. A až potom sa rozhodnúť, aké ešte prepitné dať.

Je dobrým zvykom odmeniť obsluhu v reštaurácii, či poslíčka v hoteli drobnými navyše. „V žiadnom prípade by čašník nemal vymáhať prepitné tým, že hosťovi nemôže vydať, lebo nemá dostatok drobných mincí,“ povedala Krkošová.

Podľa Kohútikovej by riešením bolo upozorniť zákazníka na nezvyčajnú výšku prepitného. „Ak by občan dal neprimerane vysoký tringelt, čašník by ho na to upozornil a spýtal by sa ho, či ozaj takúto sumu chcel dať,“ povedala.

Ako to bude po eure

Ľudia budú opatrní hlavne na začiatku a zvážia každý cent navyše, myslí si Kohútiková. Neskôr si každý nájde primeranú hodnotu pre svoju peňaženku. Pripúšťa, že niekde môže ísť prepitné dole. „Ak dnes niekto dáva dvadsať korún, skôr sa rozhodne pre 50 centov ako pre jedno euro,“ povedala Kohútiková. V niektorých krajinách bolo občanom pri prechode na euro odporúčané, aby, pokiaľ si nezvyknú na nominálne hodnoty cien v novej mene, nedávali tringelty, vysvetlila bankárka. „Myslím si, že ľudom môžeme iba odporúčať, aby si vždy nechali dostatok času na rozhodnutie, či dajú tringelt a v akej výške.“ Podľa nej je dôležité, aby si výšku prepitného porovnali s tým, čo platia za službu alebo obed.

Podľa prezidenta Zväzu hotelov a reštaurácií Jozefa Bendžalu je riešením pri platení si vypočítať 5 až 10 percent z ceny a podľa toho sa rozhodnúť, koľko dáte na prepitnom.

Kliknite - obrázok zväčšíte.

Čašníci sa boja nižšieho prepitného

Od ľudí, ktorých príjem od tringeltov závisí, netreba čakať, že ich budú po prijatí eura odmietať.

Odborníci na bontón odporúčajú nechávať prepitné desať percent z účtu. V realite je to zložitejšie. Zákazníkov ovplyvňuje aj nálada, úsmev obsluhy či stav ich peňaženky.

Čašníci, s ktorými sme včera hovorili, hovoria, že prepitné sa na Slovensku väčšinou pohybuje niekde medzi desiatimi (vyše 30 centov) až 50 korunami (1,70 eur). „Niekedy sa stane, že nechajú aj sto korún, ale to len vo výnimočne,“ vraví zamestnankyňa banskobystrickej luxusnej reštaurácie.

Odpovede čašníkov búrajú predstavu, že zahraniční hostia sú štedrejší. „Takmer vždy dostanem vyššie prepitné od ľudí, ktorí platia korunami. Zahraniční zákazníci si dávajú väčší pozor,“ hovorí brigádnička, ktorá pracuje v bratislavskej pobočke siete fast foodov.

Sme rozšafní

Inak to nie je ani v zahraničí. Slovenská študentka, ktorá má skúsenosti s prácou doma aj v Ríme vysvetľuje, že eurom platiaci Taliani nechávajú „veľmi nízke prepitné“. Vysoké prepitné dostáva od turistov, ktorí doma neplatia eurom, a teda sú zvyknutí na inú menu.

Najmä pre skúsenosti zo zahraničia panuje u všetkých opýtaných strach, že po prejdení na euro bude prepitné nižšie ako bolo doteraz. Domnievajú sa, že Slováci budú po zavedení eura pri platení veľmi opatrní. Aspoň do času, kým si na novú menu nezvyknú.

Neodmietnu

Majitelia pubov, reštaurácií a kaviarní hovoria, že nechystajú opatrenia, ktorými by personálu zakázali prijímať tringelty po zavedení eura. Ako povedala vedúca malého pohostinstva v okrese Brezno: „Je hlúposť neprijímať prepitné. Ak ho niekto chce dať, prečo by sme ho nevzali. Je to na zákazníkovi.“ Podobný názor má aj vedúci luxusnej bratislavskej reštaurácie, ktorý aj zo skúseností zo zahraničia predpokladá zníženie prepitného.

Filip Struhárik, Veronika Folentová

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 884
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 757
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 12 161
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 758
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 476
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 673
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 404
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 639
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 833
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 786

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

SVET

Čoho sa boja ľudia v IT aj robotníci tak, že volia populistov?

Musíme sa zbaviť delenia na nás a Brusel.

KVÍZ

Ako dobre poznáte pravidlá slušného správania?

Otestujte svoje vedomosti z etikety a protokolu.

Neprehliadnite tiež

Namiesto sudov potrubie. Na nemeckom festivale stavajú pivovod

Pivovodom je možné prepraviť 400-tisíc litrov piva.

AKTUALIZOVANÉ

British Airways vypadli systémy, tisíce cestujúcich uviazli na letiskách

Cestujúci na letisku Heathrow v Londýne informovali o dlhých čakaniach.

Ako odhaliť šmejdov ešte pred konaním akcie a čo spraviť s výrobkami

Zmluvy, ktoré človek podpíše na nelegálne usporiadanej akcii, neplatia.