Miláno 2. júla (TASR) - Postupné ubúdanie poľnohospodárskej pôdy znižuje objem úrody a môže ohroziť potravinovú bezpečnosť približne štvrtiny svetovej populácie. Uviedla to dnes Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Potravinovú bezpečnosť sa v posledných mesiacoch stala terčom pozornosti. Rastúce ceny obilnín, ktoré sú dôsledkom slabej úrody, malých zásob, zdražovania pohonných látok a stúpajúceho dopytu zvyšujú riziko hladomoru, ktorý môže zasiahnuť milióny ľud v rozvojových krajinách.
"Odhadom 1,5 miliardy ľudí alebo štvrtina svetovej populácie, závisí priamo od pôdy, ktorá postupne degraduje," uvádza FAO s odvolaním sa na výsledky štúdie, ktorá vychádza z údajov za 20 rokov.
Úrodná pôda už dlhodobo ubúda na celom svete. Erózia podľa FAO zasiahla viac ako 20 % všetkých obrábaných polí, 30 % lesov a 10 % pasienkov. To vedie k poklesu produktivity, migrácii, potravinovej neistote, k strate základných zdrojov potravín, ekosystémov a biodiverzity a prispieva tiež k rastu emisií skleníkových plynov.
Podľa štúdie, ktorú si FAO objednala, dôvodom erózie pôdy je najmä zlé hospodárenie s ňou.
Informovala o tom agentúra Reuters.