Zvolenská Slatina 28. apríla (TASR) - Približne 500 ton letnej bryndze vyrobí od apríla do septembra jej najväčší výrobca, Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine. Prvé tony tohto typického slovenského výrobku z čerstvého ovčieho syra sú už niekoľko dní na pultoch predajní.
"Letná, alebo aj májová bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane krátko po Veľkej noci," povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman. Prvá slatinská bryndza z čerstvého ovčieho syra bola teda na svete už v prvej polovici apríla. Je to bryndza, v ktorej je podiel čerstvého ovčieho syra najmenej 50 %.
Bryndziareň v Slatine vyrobí každý mesiac 80 až 100 ton tejto pochúťky. Na jej výrobu vykupuje denne z desiatok salašov na strednom ale aj východnom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra.
"V súčasnosti vyjednávame s obchodnými reťazcami ceny bryndze na budúci rok," uviedol Harman. "Naše vstupy sa medziročne zvýšili o 11 percent. Reťazce však chcú, aby sa ceny na ich regáloch krátko po prijatí eura nezvyšovali," dodal.
Slovenskú bryndzu, ako špecifický výrobok SR, uznala pred niekoľkými týždňami aj Európska komisia. Dnes sa dobre predáva najmä v krajinách strednej Európy. Jej odbyt je najmä tam, kde má svoje historické korene a kde ju ľudia dlhodobo poznajú.
"Okruh pôsobnosti našej bryndze sa po vstupe do únie ohraničil na krajiny strednej Európy, okrem Slovenska teda na Čechy, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko a čiastočne Nemecko," konštatoval Harman. Aj v týchto krajinách však už existujú mnohé jej napodobeniny a predaj sa tak stále viac sústreďuje na domáci trh.
Slatinská spoločnosť, ktorá vlani oslávila 210. výročie založenia, vyrobí a predá za rok asi 1000 ton bryndze. Približne štvrtina putuje do zahraničia, najmä do Maďarska. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva asi 60 ľudí - ich počet sa však v sezóne mierne zvyšuje.
Bryndzu dnes na Slovensku vyrába 6 tradičných prevádzkarní a 3 mliekarne. Celková ročná produkcia je asi 5000 ton.