SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Sladkostí je pred Veľkou nocou o štvrtinu viac

Niekoľko dní pred Veľkou nocou majú cukrári, združení v Cechu pekárov a cukrárov, plné ruky práce, aby načas splnili objednávky zákazníkov.

(Zdroj: TASR)

Bratislava 20. marca (TASR) - Niekoľko dní pred Veľkou nocou majú majstri cukrári, združení v Cechu pekárov a cukrárov (CPC), plné ruky práce, aby načas splnili objednávky zákazníkov. Čokoládové barančeky zo šľahaného cesta, náročnejšie zdobené, aj bežné torty, čokoládové rolády a rôzne druhy zákuskov každoročne dominujú pred jarnými sviatkami v dopyte Slovákov.

"V priemere sa tak tržby podnikateľských subjektov združených v cechu zvýšia o 20 až 25 %, pričom dopyt po slanom pečive a pekárenských výrobkoch je nižší ako na Vianoce," povedal pre TASR cechmajster CPC Vojtech Szemes.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravá výživa ľudí nezaujíma

Podľa jeho slov sa pred veľkonočnými sviatkami na Slovensku vyrobí podľa odhadu 30 000 kusov čokoládových barančekov . V absolútnom vyjadrení síce výroba sladkostí na obyvateľa na Slovensku klesá, ale mení sa jej kvalita a sortiment. Slováci pred rokom 1989 nevyžadovali náročnejšie cukrárenské dobroty v obchodných prevádzkach a cukrárňach, väčšina si ich stíhala pripravovať doma, čo patrilo k tradícii. Málo ich zaujímala kvalita a zásady zdravej výživy, potvrdil cechmajster.

V ostatných rokoch dorazila aj na Slovensko vyťaženosť v práci, vysoká kúpyschopnosť ľudí a obava z civilizačných chorôb, ženy nechcú priberať. To spôsobilo, že tradície veľkonočných sviatkov sa síce najmä mimo miest dodržujú, ale konzumenti cukrárenských výrobkov viac sledujú, čo obsahujú a či z nich nepriberú. Dôkazom toho sú aj objednávky vo výrobniach.

Skryť Vypnúť reklamu

Trojposchodové torty sú minulosťou

Spotrebiteľ cukrárenských výrobkov neraz požaduje, aby sa v torte použilo klasické maslo, menej krému a ozdoby figúrkami. Neváha zaplatiť za takúto tortu aj 5 000 Sk. Podľa katalógu cukrárenských výrobkov už nie sú hitom trojposchodové torty, ale kreácie upečené v nerezových strojoch alebo umelohmotných formách. Platí to aj pre veľkonočné pečenie. Maškrtné jazýčky existujú, ale zákazníci uprednostňujú ľahšie výrobky cukrárov nezaťažujúce organizmus, povedal Szemes.

CPC v rámci Slovenska tvorí asi 80 podnikateľských subjektov z brandže, ktorých podiel na celkovej výrobe dosahuje približne 20 %. V súčasnosti ako výrobné prevádzky funguje do 500 pekární a 200 cukrární. Polovicu celkovej cukrárenskej produkcie zabezpečujú hotely a reštauračné zariadenia cestovného ruchu vo vlastnej výrobni, dodal Szemes.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  2. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  5. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  6. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 8 140
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 334
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 622
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 175
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 242
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 239
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 878
  8. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 844
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 655
  10. Prvá dáma festivalu 1 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pavol Ďurka prichádza v sprievode polície na Okresný súd.

Obvinenia priamo nepotvrdil ani kajúcnik.


11 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Inšpekcia udrela tvrdo, v nesprávny čas.


a 2 ďalší 10 h

Neprehliadnite tiež

Riaditeľ Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák.

Udržateľnosť našich verejných financií je najhoršia v EÚ.


9 h
Odstavené vlakové súpravy Deutsche Bahn na stanici Berlin-Lichtenberg 3. septembra.

Členovia odborov budú dostávať príplatok súvisiaci s ochorením COVID-19.


TASR 13 h
Primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Primátori sa zaviazali vzájomne si pomáhať, zdieľať skúsenosti a spolupracovať.


TASR 13 h
Ilustračné foto.

Európsky týždeň mobility sa každoročne koná od 16. do 22. septembra .


TASR 16 h
Skryť Zatvoriť reklamu