Bratislava 20. marca (TASR) - Niekoľko dní pred Veľkou nocou majú majstri cukrári, združení v Cechu pekárov a cukrárov (CPC), plné ruky práce, aby načas splnili objednávky zákazníkov. Čokoládové barančeky zo šľahaného cesta, náročnejšie zdobené, aj bežné torty, čokoládové rolády a rôzne druhy zákuskov každoročne dominujú pred jarnými sviatkami v dopyte Slovákov.
"V priemere sa tak tržby podnikateľských subjektov združených v cechu zvýšia o 20 až 25 %, pričom dopyt po slanom pečive a pekárenských výrobkoch je nižší ako na Vianoce," povedal pre TASR cechmajster CPC Vojtech Szemes.
Zdravá výživa ľudí nezaujíma
Podľa jeho slov sa pred veľkonočnými sviatkami na Slovensku vyrobí podľa odhadu 30 000 kusov čokoládových barančekov . V absolútnom vyjadrení síce výroba sladkostí na obyvateľa na Slovensku klesá, ale mení sa jej kvalita a sortiment. Slováci pred rokom 1989 nevyžadovali náročnejšie cukrárenské dobroty v obchodných prevádzkach a cukrárňach, väčšina si ich stíhala pripravovať doma, čo patrilo k tradícii. Málo ich zaujímala kvalita a zásady zdravej výživy, potvrdil cechmajster.
V ostatných rokoch dorazila aj na Slovensko vyťaženosť v práci, vysoká kúpyschopnosť ľudí a obava z civilizačných chorôb, ženy nechcú priberať. To spôsobilo, že tradície veľkonočných sviatkov sa síce najmä mimo miest dodržujú, ale konzumenti cukrárenských výrobkov viac sledujú, čo obsahujú a či z nich nepriberú. Dôkazom toho sú aj objednávky vo výrobniach.
Trojposchodové torty sú minulosťou
Spotrebiteľ cukrárenských výrobkov neraz požaduje, aby sa v torte použilo klasické maslo, menej krému a ozdoby figúrkami. Neváha zaplatiť za takúto tortu aj 5 000 Sk. Podľa katalógu cukrárenských výrobkov už nie sú hitom trojposchodové torty, ale kreácie upečené v nerezových strojoch alebo umelohmotných formách. Platí to aj pre veľkonočné pečenie. Maškrtné jazýčky existujú, ale zákazníci uprednostňujú ľahšie výrobky cukrárov nezaťažujúce organizmus, povedal Szemes.
CPC v rámci Slovenska tvorí asi 80 podnikateľských subjektov z brandže, ktorých podiel na celkovej výrobe dosahuje približne 20 %. V súčasnosti ako výrobné prevádzky funguje do 500 pekární a 200 cukrární. Polovicu celkovej cukrárenskej produkcie zabezpečujú hotely a reštauračné zariadenia cestovného ruchu vo vlastnej výrobni, dodal Szemes.